Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: londolut
05-04-2010, 16:33
[Z34A 1.3] Nowy Colt spalanie na dotarciu.
Autor Wiadomość
Kaba 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1.3 AT
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-04-2010, 17:49   [Z34A 1.3] Nowy Colt spalanie na dotarciu.

Witam. Od tygodnia jestem właścicielką nowego Colta 1.3 AT rok produkcji 2010. Wszystko byłoby super gdyby nie wysokie spalanie tego samochodu. W mieście spala on 12l/100 zamiast 7,5 l jak podano w instrukcji bez włączonej klimatyzacji. Mam przejechane dopiero 67 km głównie po mieście. Czy jest to normalne zjawisko podczas docierania samochodu, że pali on więcej, czy jest to już powód do niepokoju. Czy jest nadzieje, że z czasem będzie on spalał w trakcie jezdy po mieście 7,5 l jak jest w założeniu. Dodam, że jeżdżę w trybie automatycznym przy malych prędkosciach a potem przechodzę na trojkę i czwórkę w trybie manualnym. Gdyby nie to spalanie byłabym naprawdę zadowolona z nowego Colcika. Proszę o sugestię jak postepować, aby obniżyć to spalanie.
Ostatnio zmieniony przez londolut 05-04-2010, 16:34, w całości zmieniany 1 raz  

Spychacz 
Mitsumaniak
01334/KMM

Auto: Dacia Sandero Blackline
Wysłany: 05-04-2010, 12:01   

hmmm no to jestem zaskoczony bo przymierzam się powoli do zakupu nowego autka i biorę pod uwagę właśnie Colta 1.3 ale ze skrzynią manualną - 12 litrów szok... szczerze ostatnio przejeżdżałem obok salonu Chevroleta i wstąpiłem aby obejrzeć nowego Sparka, bardzo nowoczesne 5 drzwiowe nadwozie i kokpit, 6 poduszek w standardzie + nowo zaprojektowane silniki 1.1 i 1.2, spalanie ok. 5 l/100 km - cena od 30 990 PLN to poważny konkurent dla Colta tym bardziej że Spark nie jest już takim mikrusem dłg. 3,64 m, szer. 1,59 m i wysokość 1,55 m.

arkady 
Forumowicz

Auto: Colt 2009 1,3inform 3d
Wysłany: 05-04-2010, 18:34   

Witam.
No to nie bądź zaskoczona!!! Moja żona posiada to auto od roku i na 12tyś. jakie przejechała 10tyś to tylko i wyłącznie miasto!!! a spalanie jej średnie wychodzi prawie 9l/100 bo wpisuje każde jej tankowanie, ale masz rację minimalne po mieście to 10l/100. Podaje poniżej link do statystyki spalania http://www.spritmonitor.de/en/detail/324213.html .

piomic 
Forumowicz

Auto: Lancer 1,8 Intense 2008
Wysłany: 06-04-2010, 15:55   

Kaba napisał/a:
Od tygodnia (...) 67 km głównie po mieście
To wychodzi poniżej 10km dziennie, jeśli do i z pracy to dystans poniżej 5km.
Zanim się zagrzeje gasisz – musi zjeść. Żona ma ciutek starszego 1,3 w manualu, dojeżdża trasą 40km w jedną stronę i niewiele mniej zżera. Ale trasa jest w znacznym stopniu dwupasmowa i (jak ją znam) gazu nie oszczędza.
A skąd pomysł przechodzenia na ręczne biegi? Jak go męczysz z niskich obrotów będzie żarł jeszcze więcej. Wystarczy dawać mniej gazu żeby sam zmienił na wyższy bieg.

SLK 
Forumowicz

Auto: Avensis T27'13
Wysłany: 07-04-2010, 13:14   

Mam nowego Colta 1.3 manual od stycznia. Z początku przy silnych mrozach palił ponad 8 w mieście. Teraz zszedłem do 6,6 litra w mieście, mam na liczniku 2500 km. Zauważyłem że na benzynie 98 Pb jeździ się znacznie lepiej, silnik pracuje bardziej miękko i cicho. Staram się teraz jeździć spokojnie, choć zdarza się mocno przygazować przy wyprzedzaniu (oj kusi :). Kreski na paliwomierzu znikają niemal idealnie co 70 km.

Myślę że w tak lekkim samochodzie i mocnym silniku zbyt łatwo przesadza się z obrotami. Mam też wrażenie, może złudne, że jeśli na początku jazdy jedzie się bardzo spokojnie, nie przekraczając 2,5 tys. obrotów, to potem podczas dalszej jazdy silnik chodzi bardziej miękko, jakby lepiej się coś zsynchronizowało :)

Warto też pamiętać że przy nadmuchu na przednią szybę włącza się automatycznie klimatyzacja (choć lampka klimy się nie świeci), co ma wpływ na spalanie (i ciszę, bo klima pracuje dość głośno i wibruje).

honor000027 
Forumowicz

Auto: COLT Z30 1.3
Wysłany: 07-04-2010, 14:11   

ja mam manuala 1.3 i przy i bardzo mieszanej i różnej jeździe od 6,5 do 8,5

magik 
Forumowicz

Auto: CZT
Wysłany: 08-04-2010, 17:34   

i mój pali podobnie, choć jak się uprzesz to górnej granicy nie ma. Realnie ok 7-8 l. :mrgreen:

Odpowiedz do tematu