Przesunięty przez: Chooper 27-09-2006, 06:20 |
wyłcznik świateł cofania |
Autor |
Wiadomość |
vertus72 [Usunięty]
|
Wysłany: 27-09-2006, 00:13 wyłcznik świateł cofania
|
|
|
Zlokalizowałem wyłącznik świateł cofania (świecą mi cały czas), mam pytanie, czy można go samemu wykręcić, czy lepiej zlecić to mechanikowi. A może kto wię ile to ustrojstwo kosztuje, może są jakieś zamienniki. Słyszałem, że te skrzynie są od Renaulta - prawda to??[/b] |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-09-2006, 08:26
|
|
|
vertus72 napisał/a: | Zlokalizowałem wyłącznik świateł cofania (świecą mi cały czas) | U mnie ten wyłącznik jest pod łapą silnika po stronie kierowcy vertus72 napisał/a: | czy można go samemu wykręcić, czy lepiej zlecić to mechanikowi. | możesz sam, zaopatrz się tylko w klucze nasadowe z uwagi na trudności w manewrowaniu przy nakrętkach. Sam czujnik wykręcisz bez problemu kluczem 17 vertus72 napisał/a: | A może kto wię ile to ustrojstwo kosztuje | w ASO 136PLN vertus72 napisał/a: | może są jakieś zamienniki. Słyszałem, że te skrzynie są od Renaulta - prawda to?? | są zamienniki, jeżeli masz skrzynię Renault to szukaj czujnika do skrzyni JB1 - koszt 40PLN. Ja mam skrzynie Volvo, jestem na etapie namierzania zamiennika. |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-09-2006, 08:28
|
|
|
Kolega ma Cari GDI - o ile dobrze pamiętam tam skrzynia jest Mitsubishi |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-09-2006, 09:21
|
|
|
Grześku napisał/a: | jeżeli masz skrzynię Renault to szukaj czujnika do skrzyni JB1 |
jeżeli jest warunkiem, to chyba jasne.
Po pierwsze musi się upewnić co ma "w środku", po drugie skontaktować się z Japaneze.
Z tym że to pierwsze jest łatwiejsze w realizacji... |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 27-09-2006, 09:52
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Kolega ma Cari GDI - o ile dobrze pamiętam tam skrzynia jest Mitsubishi |
dobzie dobzie |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
vertus72 [Usunięty]
|
Wysłany: 30-09-2006, 10:13
|
|
|
Może ktoś zidentyfikuje moją skrzynię rocznik 98, a wsteczny jest w tradycyjnym miejscu tzn na przeciw 5 biegu. A może ktoś mi powie co w niej wymienić bo czasem chodzi nieprecyzyjnie i chrupie sobie albo 1 ciężko wchodzi. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-10-2006, 12:02
|
|
|
A to oklepana sprawa - jak problemy z biegami w manualnej skrzyni to zwykle znak że tulejki do wymiany. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 01-10-2006, 13:25
|
|
|
saphire napisał/a: | A to oklepana sprawa - jak problemy z biegami w manualnej skrzyni to zwykle znak że tulejki do wymiany. |
przypominam ze jak nie mam pewnosci to nie pisze
kolega ma gdi a gdzie tam sa tulejki ?? |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 01-10-2006, 19:36
|
|
|
Huh mea culpa - już z zasady jak widzę że ktoś ma problem z biegami to zakładam że tulejki no bo na okrągło się ten temat przewija i może wypadało by coś o tym do FAQ dać...
A swoją drogą to nie wiedziałem że w GDI nie ma problemu z tymi tulejkami pewnie dlatego że mam automata... |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 01-10-2006, 23:20
|
|
|
Cytat: | A swoją drogą to nie wiedziałem że w GDI nie ma problemu z tymi tulejkami pewnie dlatego że mam automata... |
w gdi jest problem z ciegnami czy tam linkami czy tam jakto tam na czyms jest ale to sporadycznie i prawdopodobnie tylko jesli ktos wczesniej cos grzebal |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Pepino [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 15:50 brak świateł cofania.
|
|
|
Nie mam świateł cofania w GDI, żerówki i bezpieczniki O'K.
Muszę sprawdzić czujnik przy skrzyni, wie ktos może jak się do niego dobrać?,gdzie się znajduje? W DID wiem, ale czy w GDI jest tak samo?
Podejrzewam że kuny coś mi narobiły, jest ich pełno koło mojego domu.Psa sobie musze sprawić. |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 26-09-2008, 20:26 Re: brak świateł cofania.
|
|
|
Pepino napisał/a: | Nie mam świateł cofania w GDI, żerówki i bezpieczniki O'K.
Muszę sprawdzić czujnik przy skrzyni, wie ktos może jak się do niego dobrać?,gdzie się znajduje? W DID wiem, ale czy w GDI jest tak samo?
Podejrzewam że kuny coś mi narobiły, jest ich pełno koło mojego domu.Psa sobie musze sprawić. |
mniej więcej tak samo, ale w GDI jest łatwiejszy dostęp. Ja nic nie demontowałem, żeby dobrać się do tego czujnika, bo go widać. Po otwarciu maski, troszeczkę z prawej strony na dole w skrzyni biegów powinna wystawać plastikowa wtyczka. Jest ona podłączona właśnie do czujnika świateł cofania. Zdejmij ją ostrożnie (przy wyciąganiu wtyczki musisz lekko nacisnąć z którejś strony, aby zwolnił się zatrzask). Potem pozostaje tylko wykręcenie czujnika kluczem rurowym (nie pamiętam już jaki to był rozmiar, ale duży... ). Sprawdź czujnik czy kuleczka lekko chodzi, albo wymień na nowy (u Japaneze płaciłem 45 zł z przesyłką).
Znalazłem temat, w którym zamieściłem zdjęcia miejsca gdzie jest czujnik oraz samego czujnika. Zobacz TUTAJ . |
|
|
|
 |
wiesiek1901
Nowy Forumowicz wiesiek1901
Auto: mitsubishi carisma GDI
|
Wysłany: 27-09-2008, 13:20
|
|
|
Wymieniałem ten czujnik firmy EPS koszt 48zł.Najlepiej wykręć stary i zobacz jak wygląda, są dwa rodzaje,częśc ruchoma zakończona kulką lub bolcem.Mój jest z kulką wtyczka pasuje wystarczy wkręcić klucz 22 może być płaski. |
|
|
|
 |
Tomashi
Forumowicz

Auto: Cari DI-D 102 KM '01 r.
Pomógł: 8 razy Dołączył: 12 Sty 2008 Posty: 391 Skąd: R.Śl.
|
Wysłany: 09-12-2008, 10:21
|
|
|
Podpinam się pod temat, bo mam problem:
światla cofania raz zaskoczą, raz nie. Przy delikatnym wrzuceniu wstecznego - cisza, wystarczy albo mocniej wrzucić, albo popchnąć do tyłu drążek. Pewnie coś z wyłącznikiem - jest możliwe, że zaśniedział czy coś podobnego? Gdzie dokładnie znajduje się wyłącznik w DI-Dzie (linki do pdf czy innych tematów nie działają ) |
_________________ *** porzuciłem Niemca dla euro-Japończyka ***
...i wróciłem znów do Niemca |
|
|
|
 |
damiano [Usunięty]
|
Wysłany: 09-12-2008, 18:40
|
|
|
Tomashi napisał/a: | Podpinam się pod temat, bo mam problem:
światla cofania raz zaskoczą, raz nie. Przy delikatnym wrzuceniu wstecznego - cisza, wystarczy albo mocniej wrzucić, albo popchnąć do tyłu drążek. Pewnie coś z wyłącznikiem - jest możliwe, że zaśniedział czy coś podobnego? Gdzie dokładnie znajduje się wyłącznik w DI-Dzie (linki do pdf czy innych tematów nie działają ) |
Tomashi, zdaje się że czujnik świateł cofania w DI-Dzie znajduje się w tym samym miejscu co w GDI. W poniższym temacie Grześku opisuje co i jak. Gdy ja u siebie w GDI chciałem dostać się do czujnika, miałem zamiar skorzystać z opisu Grześku, ale po otwarciu maski zauważyłem, że dostęp do czujnika mam idealny, bo go widać i nie musiałem nic rozmontowywać. W DI-Dzie silnik chyba bardziej jest zabudowany, ale czujnik powinien być tam gdzie w GDI. Poczytaj ten temat: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=16203
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
|