Przesunięty przez: Hubeeert 04-05-2008, 01:33 |
[MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW Hałas na luzie |
Autor |
Wiadomość |
skrzypek [Usunięty]
|
Wysłany: 09-05-2006, 23:07 [MSS ALL] SKRZYNIA BIEGÓW Hałas na luzie
|
|
|
Czy to jest jakas ogolna przypadlosc SS 1.6 czy cos jest nie tak w tym moim? Dokladnie jest tak: po dluzszej trasie - wg mnie po zagrzaniu oleju w skrzyni co jednak chyba troche trwa, nie tak jak w silniku - gdy zatrzymam samochod, to na luzie slychac wyraznie jak cos sie telepie w skrzyni. Dlaczego w skrzyni? poniewaz jak tylko wcisne pedal sprzegla to halas ustepuje. Ten efekt mam praktycznie od samego poczatku (od nowosci auta).
A tak woogole to kultura pracy tej skrzyni jest raczej mala, np. pierwszy bieg pracuje tak jak w innych samochodach wsteczny. Samo wlaczanie/przelaczanie biegow chodzi bez zarzutow. Pozostale biegi 4 i 5 "mialcza"
Najbardziej mnie interesuje ten halas telepania sie jakiegos elementu w srodku skrzyni. Wpradzie tak jest prawie od poczatku, ale sie wzmacnia.
Czy moze ktos polecic ASO ktore pomoze ewentulanie w sprawach skrzyni? Juz sie raz spotkalem z szczerym mechanikiem ze on lepiej by dal temu spokoj, poniewaz poki skrzynia jest nie rozbierana to lepiej dla niej (okolice Krakowa/Katwic, albo woogole PL).
Dziekuje |
Ostatnio zmieniony przez xjacobs 15-04-2010, 20:51, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-05-2006, 23:10
|
|
|
Łozyska w skrzyni padają - problem ten sam co w Carismach. Arturro to ćwiczył w swojej Cari - jest temat załozony przeze mnie w dziale Carisma Techniczne - poczytaj. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2006, 00:00
|
|
|
temat ciagle przerabiam, auto stoi ponad miesiac, czesci brak, a mnie ta sytuacja ze renaultowska skrzynia coraz bardziej wku..... |
|
|
|
 |
skrzypek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2006, 09:14
|
|
|
Przykre jest to, ze tak jest praktycznie od nowosci tego auta. |
|
|
|
 |
kochajj
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2024 Skąd: z daleka
|
Wysłany: 10-05-2006, 14:24
|
|
|
miałem to samo i myslałem ze to skrzynia... okazało sie ze łozysko sprzegła... |
|
|
|
 |
skrzypek [Usunięty]
|
Wysłany: 10-05-2006, 15:01
|
|
|
kochajj napisał/a: | miałem to samo i myslałem ze to skrzynia... okazało sie ze łozysko sprzegła... |
No nie glupie, nie glupie, bo wprawdzie lozysko zaczyna dopiero pracowac po wcisnieciu pedalu sprzegla, ale faktycznie tez sie cos zmienia. Tylko ze z tego co pamietam to jesli to lozysko jest zuzyte to halasuje podczas WCISNIECIA pedalu sprzegla. Dobrze mysle? |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 10-05-2006, 15:06
|
|
|
Dobrze. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kochajj
Mitsumaniak

Auto: NISSAN
Pomógł: 20 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 2024 Skąd: z daleka
|
Wysłany: 10-05-2006, 18:58
|
|
|
tak... ale u mnie łozyko miało luzy i własnie hałasowa/telepało sie na luzie... jak wciskałem to przestawało.... dzwiek to taki specyficzny stukot... |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 25-03-2010, 08:27
|
|
|
No właśnie. Specyficzny stukot mam i ja, zauważyłam że się nasilił ostatnio. Słysze go na biegu jałowym i przy zmianie(!) biegów, dokładnie między rozłączeniem jednego biegu a załączeniu drugiego. Nasila się przy hamowaniu na luzie. Upewniłam sie już co do tego, że nie hałasuje na biegu. Ze sprzęgłem nie ma to raczej nic wspólnego, bo wciskania i wyciskanie nie rzutuje na pojawianie się hałasu. Rzutuje jeszcze temperatura- na zimno nie słychać.
temat widzę został założony przy okazji innego silnika i skrzyni, bo u mnie jest chyba skrzynia z volvo, nie z renówki. Co o tym myślicie? |
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
Manuela

|
Wysłany: 25-03-2010, 08:55
|
|
|
dobija do 200 KKM |
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 25-03-2010, 09:33
|
|
|
Manuela, czyżby dwumasa? Podobno największe obciążenie na to koło idzie w momencie hamowania silnikiem i na wolnych obrotach. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
|
|
|
 |
drtymf
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Pomógł: 36 razy Dołączył: 21 Wrz 2009 Posty: 819 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 25-03-2010, 09:48
|
|
|
Manuela, Wjazd na kanał i sprawdzenie przez mechanika czy odgłosy od koła pochodzą cię czeka Chyba nie ma innej metody na sprawdzenie. |
_________________ Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy.
 |
Ostatnio zmieniony przez drtymf 25-03-2010, 09:56, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Manuela

|
Wysłany: 25-03-2010, 09:48
|
|
|
Miałam na myśli hamowanie zwykłe, pedałem Ale o dwumasie też pomyślałam.Na wolnych obrotach bardzo nie czuć drgań od silnika, ale nie mogę powiedzieć że nie czuć ich wcale.
Na hamowaniu silnikiem jeszcze posprawdzam, ale wydaje mi się że nie, bo przecież wtedy jest zapięty bieg. A ja to mam wyraźnie na luzie i przy zmianie. Dlatego mam nadzieję że Mr Patryk będzie na najbliższym spocie i rzuci okiem, jako ktoś z takim samym autem
EDIT: drtymf napisał/a: | Wjazd na kanał | myślę że guzik to da, bo jak stoję w miejscu, odgłosu nie ma. |
|
 |
|