[1G 90-94] Pomoc dla świeżaka |
Autor |
Wiadomość |
paxel
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1g
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-04-2010, 23:52 [1G 90-94] Pomoc dla świeżaka
|
|
|
Witam wszystkich, jestem nowym i szczęśliwym posiadaczem Mitsubishi Eclipse 2.0 DOHC i mam kilka pytań :
1) Jak się ma jazda na 15' felach i balonie 50 bo mam 4 funkiel nówki a te co są na aucie to chyba mają balon 60 albo 65 i nie są za ciekawe.
2) Gdzie mogę dostać siłowniki do tylnej klapy i chyba linka też będzie potrzebna bo z auta nie chce się otworzyć klapa i trza ją wspomóc kluczykiem.
3) Szybki robią mi psikusa przy zamykaniu :/ nie dość że strasznie powoli się zamykają to jeszcze przy samym końcu sobie wyskakują tak dziwnie.
4) I nie ogarniam tematu ze skrzynią, momentami jest problem z wbiciem 1-go biegu i 3-go
I chciałbym się spotkać z kimś z Legnicy lub okolic i pogadać troszkę na temat tego auta tzn. wypytać się wszystkiego itd. wiem wiem są od tego spoty/zloty ale wiecie jak to jest jak się cały czas pracuje.
A jeśli jest ktoś chętny to proszę o PW z nr. tel. gg. i się ustawimy.
a to tak kilka fotek mojego nowego wozidełka
 |
_________________ Ja mam reggae wydrapane w sercu jak tagi w tramwajach |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 22-04-2010, 01:39
|
|
|
1).Nie mam pojęcia
2).Oryginalnych używanych raczej nie dostaniesz w dobrym stanie - od jakiegoś Opla Astry pasują po małych modyfikacjach i od volvo jakiegoś - ktoś na 100% poda jakieś konkrety.Co do linki poszło PW.
3).Jak zdejmiesz obicie drzwi i opuścisz nieco szybkę będziesz miał łatwy dostęp do śrub mocujących.Z tego co pamiętam szyba jest osadzona w metalowej listwie i przykręcona na 2 albo 3 śruby- u mnie pomogło samo ich dokręcenie - może i u ciebie to pomoże.
4).Prawdopodobnie wywalone synchronizatory (mogę się mylić nie jestem specjalistą) - ale temat stary jak świat w 1g - szukaj pomału skrzyni w dobrym stanie - prawdopodobnie tzw.6bolt. |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

Auto: Eclipse 2G 95r. 420a N/A
Pomógł: 8 razy Dołączył: 15 Cze 2009 Posty: 197 Skąd: Suwałki
|
Wysłany: 22-04-2010, 07:13 Re: Pomoc dla świeżaka
|
|
|
1) Jak się ma jazda na 15' felach i balonie 50 bo mam 4 funkiel nówki a te co są na aucie to chyba mają balon 60 albo 65 i nie są za ciekawe.
2) Gdzie mogę dostać siłowniki do tylnej klapy i chyba linka też będzie potrzebna bo z auta nie chce się otworzyć klapa i trza ją wspomóc kluczykiem.
3) Szybki robią mi psikusa przy zamykaniu :/ nie dość że strasznie powoli się zamykają to jeszcze przy samym końcu sobie wyskakują tak dziwnie.
4) I nie ogarniam tematu ze skrzynią, momentami jest problem z wbiciem 1-go biegu i 3-go
witam
1. masz spory prześwit a będziesz miał jaszcze więkrzy i moim zdaniem za twardo
2. siłowniki allegro , linkę najpierw sproboj nasmarować i znowu allegro , sporo częścimają , u siebie na przednią dorobiłem kupując w rowerowym
3. wyjmij tapiserę z drzwi , nasmaruj szyny i ustaw szyby
4. sprwawdź poziom oleju
To tylko ja tak myślę ale Mati i mnie pewnie poprawi |
|
 |
barteski
Forumowicz
Auto: 1G TURBO 1G N/A
Pomógł: 6 razy Dołączył: 18 Lis 2009 Posty: 264 Skąd: okolice WROCŁAWA
|
Wysłany: 22-04-2010, 08:53
|
|
|
jak nie wystraszy cię pokonanie dystansu 60-70 km to odpowiem ci osobiscie na wszystkie pytania i przy okazji sam kukne co i jak albo czasem bywam w legnicy to napisze ci wczesniej i tam sie ustawimy
a tu koledzy sie swietnie wypowiedzieli wiec niema sensu ich kopiowac |
|
|
|
 |
Kazber
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Sie 2009 Posty: 172 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 22-04-2010, 12:51
|
|
|
2. Proponuję od Volvo V40 sam takie mam i za komplet dałem niecałe 60 zł, do tego będziesz potrzebował 4 takie "jabłuszka" wkręcane aby je zamontować, temat wisi gdzieś na forum ale nie chce mi się teraz szukać , ewentualnie odezwij się na priv po szczegóły.
3. Szybki ostatnio robiłem i u mnie dokręcenie nie pomogło siedzą one na prowadnicy zaczepione na takim plastikowym uchwycie który po latach się wyrobił, najlepiej kupić smar teflonowy w spreju i spryskać dokładnie prowadnice szyb, plus tego że można to zrobić bez rozbierania drzwi, parę razy później trzeba opuścić i podnieść szybę, umyć potem szybę po tym zabiegu i gotowe teraz już nie wyskakuje |
|
 |
paxel
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-04-2010, 20:04
|
|
|
Dobra chłopaki jeszcze jedno pytanko, mianowicie ile i jaki olej wlać do auta bo w moim nie ma przywieszki kiedy bylo wymieniane wiec wole to zrobić, i chyba też wymienie w skrzyni i od wspomagania tak wrazie wuuuu, tylko powiedzcie mi jaki tam olej wlac i ile |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 23-04-2010, 09:04
|
|
|
Do silnika 4,3l oleju, polecany to valvoline max-life 10w40 ewentualnie millers, motul lub liqui moly. Do skrzyni 2,3l oleju najlepiej redline MTL, dość drogi ale powinno pomóc na Twój problem z 1 i 3 biegiem (ok. 230zł z wysyłką za 3 butelki 0,9l), inne oleje się do niego nie umywają, więc nie daj się namówić bo będziesz żałował wywalonej w błoto kasy. Do wspomagania nie pamiętam, chyba jakiś dextron. |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

|
Wysłany: 23-04-2010, 09:26
|
|
|
viader napisał/a: | Do silnika 4,3l oleju, polecany to valvoline max-life 10w40 ewentualnie millers, motul lub liqui moly. Do skrzyni 2,3l oleju najlepiej redline MTL, dość drogi ale powinno pomóc na Twój problem z 1 i 3 biegiem (ok. 230zł z wysyłką za 3 butelki 0,9l), inne oleje się do niego nie umywają, więc nie daj się namówić bo będziesz żałował wywalonej w błoto kasy. Do wspomagania nie pamiętam, chyba jakiś dextron. |
dokładnie , do skrzyni zastosowałbym też millersa |
|
 |
paxel
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-04-2010, 09:59
|
|
|
No dziś został wymieniony olej w silniku na Mobil1 10w40 (półsyntetyk) filtr powietrza i filtr oleju, gościu sprawdził stan oleju w skrzyni i stwierdził że olej jest dobry i jest go tyle ile powinno być, więc chyba póki co to odpuszczę sobie. Teraz tylko po niedzieli auto do warsztatu odstawić na wymianę rozrządu później nabić klimę i można fruwać, no i oczywiście dopieścić je pod każdym względem
No i mam takie felunki: [/quote] ze swojej poprzedniej furki (R19) z nowiuskimi oponami BFGoodrich G - FORCE PROFILER 19/50R15 , oczywiście to co jest na pomarańczowo pomalowane zostałoby przemalowane na czerwono i na dekielkach znaczek Mitsubishi, tylko nie wiem czy się opłaca bo musiałbym kupić dystanse zmieniające rozstaw śrub z 5 na 4 bo w tych felach jest 4x100
Co o tym myślicie?? |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 23-04-2010, 11:04
|
|
|
paxel napisał/a: | No dziś został wymieniony olej w silniku na Mobil1 10w40 (półsyntetyk |
Jeździłem na tym troche powiem ze to syf jakich mało, nie lej tego wiecej
Na dystansach to drut , a takie co zmieniaja rozstaw z 5 na 4 śruby to juz w ogole , ja bym sie bał jezdzi |
|
|
|
 |
Kazber
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G 2.0 DOHC
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Sie 2009 Posty: 172 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 23-04-2010, 12:04
|
|
|
co do oleju ja mam teraz Valvoline i w dłuższej perspektywie nie widzę różnicy pomiędzy Valvo i Mobilem wg. moich przemyśleń i analiz to wszystkie oleje półsyntetyczne nie będące w klasie premium to jeden i to samo, a skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
PS. 10w40 to nie Mobil1 a Mobil. Mobil1 to pełen syntetyk tylko |
|
 |
Siekiera
Mitsumaniak

Auto: Eclipse 1G GS 2.0
|
Wysłany: 23-04-2010, 13:57
|
|
|
A jak chcesz trochę tańszy olej to zalej GM'a to jest dosłownie to samo co Mobil, tylko tańszy, bo nie płacisz za markę |
_________________ 93' Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS - SPRZEDANY
01' Skoda Fabia 1.9 SDI (złomek )
07' VW Touran 1.9 TDI |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 23-04-2010, 14:05
|
|
|
Kazber napisał/a: | teraz Valvoline i w dłuższej perspektywie nie widzę różnicy pomiędzy Valvo i Mobilem wg |
hmm ja tam widze, lepsza kultura pracy silnika i jak zlewasz olej to jest czarny ,a na mobilu tylko delikatnie cały syf zostaje w silniku , poza tym Valvo LM Millers wyciszaja prace popychaczy gdzie na Mobilu tego nie uświadczysz,ale to tylko moje osobiste zdanie |
|
|
|
 |
viader
Mitsumaniak

Auto: Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTDM
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 770 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 23-04-2010, 15:03
|
|
|
paxel napisał/a: | gościu sprawdził stan oleju w skrzyni i stwierdził że olej jest dobry i jest go tyle ile powinno być, więc chyba póki co to odpuszczę sobie. |
A ja po raz kolejny zachęcam do wlania redline, jeśli teraz masz problemy z wbijaniem biegów to po wymianie oleju nie poznasz tej skrzynki tak będą płynnie biegi wchodziły. |
|
|
|
 |
kamil4711
Forumowicz

|
Wysłany: 23-04-2010, 15:54
|