Problem ze składaniem siedzeń w pajero DID long |
Autor |
Wiadomość |
ATON
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero V60
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-02-2010, 22:02 Problem ze składaniem siedzeń w pajero DID long
|
|
|
Mam problem ze składaniem tylnych sidzeń w moim pajero III long, a konkretnie z prawą (2/3) częścią. Mianowicie oparcie skałada się ok., ale jak chcę podnieść siedzisko wraz ze złożonym oparciem coś w ryglach nie odchacza i muszę się miotać pół godziny w aucie, i w końcu przypadkowo coś sie odblokowywuje i da się je unieść. Zaznaczam, że mimo wielce skomplikowanego systemu składania tylnych siedzeń załapałem kolejność pociągania rozlicznych dźwigienek, czego dowodem jest fakt że lewa część składa się bez problemu. CZy może któryś z kolegów miał już taki problem i zna sposób jego rozwiązania ??
Z góry dziekuje za pomoc. |
_________________ ATON |
|
|
|
 |
zbyszekm2
Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD Long
Pomógł: 211 razy Dołączył: 26 Sty 2007 Posty: 4635 Skąd: Bytów
|
Wysłany: 23-02-2010, 22:22
|
|
|
Musisz robić to szybko., energicznie, kładziesz oparcie i od razu podnosisz siedzisko
Jeśli będziesz tak robił to za każdym razem będzie się składać. |
_________________ pajero Long, 3,2 DiD, najlepsze:)
 |
|
|
|
 |
watcher79
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
|
Wysłany: 23-02-2010, 23:00
|
|
|
Miałem to samo zaraz po zakupie. Może poprzedni właściciel nie składał siedzeń. Teraz po kilku miesiącach wszystko składa się bez problemu. Widocznie "ten typ tak ma" |
_________________ Pajero '01 - 3,2 DID, automat (V78)
Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY
 |
|
|
|
 |
ATON
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-02-2010, 00:27
|
|
|
U mnie to trochę na odwrót było, jak go kupiłem to składało się OK., a ostatnio właśnie przestało. Natomiast jeśli chodzi o sekwencje i predkość czynności wykonywanych przy składaniu, to różne opcje testowałem i nic, dopiero chaotyczne szarpanie za siedzisko, dźwignie w którymś momencie coś odblokowało. Mam wrażenie że położenie oparcia nie odblokowywuje zamka w siedzisku, coś by trzeba przeregulować , albo nasmarować, sam nie wiem? |
_________________ ATON |
|
|
|
 |
watcher79
Mitsumaniak

Auto: Pajero 3,2 DID V78
|
Wysłany: 24-02-2010, 08:10
|
|
|
Też tak myślałem i rozkręciłem nawet fotel i zajrzałem do mechanizmu. Wszystko pięknie nasmarowane, zero rdzy. Wydaje mi się że to taka "felerna" konstrukcja która lubi się zablokować. |
_________________ Pajero '01 - 3,2 DID, automat (V78)
Galant '98 - 2,5 V6 24V, EA5A - SPRZEDANY
 |
|
|
|
 |
butyński [Usunięty]
|
Wysłany: 24-02-2010, 11:24
|
|
|
Problem był opisywany jakiś czas temu na forum . Wystarczy ( składając oparcie ) przed jego całkowitym położeniem na siedzisku podnosić siedzisko ! U mnie działa za każdym razem ! Pozdrawiam |
|
|
|
 |
labramsek
Nowy Forumowicz
Auto: montero 3,5 v6 long
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Sty 2010 Posty: 20 Skąd: pułtusk
|
Wysłany: 24-02-2010, 19:12
|
|
|
Ja także miałem z tym problem,ale po wielu próbach udało mi się rozszyfrować i składa się gdy oparcie jest w połowie drogi do siedziska. |
|
|
|
 |
987
Nowy Forumowicz
Auto: pajero
|
Wysłany: 25-02-2010, 11:16
|
|
|
u mnie linka spadła i musiałem przeciąć tapicerke z boku fotela i naciagnąć(przytrzymać) koszulkę linki i wtedy wyciągnąć linke zobacz może tez tak u Ciebie się zrobiło (raczej na 100%) |
|
|
|
 |
Borys81
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero III 3.2 AT
|
Wysłany: 29-03-2010, 22:16
|
|
|
Umnie była rdza i po WD40 było OK |
|
|
|
 |
ATON
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 31-03-2010, 22:53
|
|
|
Ja już też rozszyfrowałem procedure składania kanapy - sprawa jest prosta, nie można ustawiać oparcia w pozycji wyjściowej tj najbardziej pionowej, bo wtedy właśnie nie chce się uwalniać siedzisko. W momencie gdy oparcie jest w jakiejkolwiek innej pozycji pośredniej (to co ustawiamy dolną , z boku wajchą) po położeniu oparcia siedzisko zwalnia się bez problemu. A, i dotyczy to tylko 2/3 (prawych), 1/3 lewa nie sprawia problemów. Akurat ten typ tak ma |
_________________ ATON |
|
|
|
 |
Emerson
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3,2 DID 2001
|
Wysłany: 02-04-2010, 21:58
|
|
|
Ja również walczyłem z tym problemem przez 2 dni i rozebrałem oba siedzenia... W kanapie 2/3 trzeba prawie ją położyć i wtedy podnieść siedzenie.
Miałem również drugi problem ze składaniem oparcia, nie wiem jak u innych kolegów, ale u mnie spadała linka przy dźwigni-dostęp jest przez zamek błyskawiczny |
|
 |
joebar
Mitsumaniak
Auto: Montero 3.8 V6
|
Wysłany: 07-05-2010, 20:47
|
|
|
Potwierdzam, że ten typ tak ma. U mnie jest tak samo. Tyle, że ja rzadko składam siedzenia i nie przeszkadza mi to za bardzo. |
|
|
|
 |
Ostan
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3,2 DiD '01
|
Wysłany: 10-05-2010, 23:44
|
|
|
U mnie jest podobnie - ale złapałem inny sposób: nie puszczam tego cięgna od kładzenia siedzenia aż nie podniosę siedziska. |
_________________ www.wheelieholix.pl
Takie marne popisy na szosie ....
Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi.... naprawdę .... aż ciężko czasami ich wyprzedzić ....
Pamiętaj Gość - lejąc z wiatrem idziesz na łatwiznę ... |
|
|
|
 |
|