Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: mkm
22-12-2013, 12:39
Czarna bestia by tomek84
Autor Wiadomość
Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Auto: Q50s Red Sport
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-03-2010, 21:39   Czarna bestia by tomek84

Witam

Jako, że już troche jestem na tym forum, Galanta zakupiłem miesiąc temu i pierwszy tysiąc (kilometrów) już za mną, postanowiłem i ja się podzielić moją historią.
Zacznijmy od tego, że za jakimś sensownym wozidłem rozglądałem się od niecałego roku.
Opcji pod uwagę brałem wiele, od samochodów mniejszych do kombiaków, nie ma chyba marki, nad którą bym się nie zastanawiał.
Wersje zmieniały mi się co chwile, dosłownie pustka w głowie.
Galant podobał mi sie odkąd pamietam, do tego pare lat temu miałem okazje ładnych pare (tysięcy) kilometrów zrobić Sigmą kombi, dlatego też jedną z opcji, którą brałem pod uwagę był EAx. Kiedyś przypadkiem, ktoś na innym forum motoryzacyjnym odesłał mnie na forum MM i tak już tutaj zostałem.
Początkowo jeszcze się wachałem, po dłuższej lekturze forum postanowiłem, że moim nowym nabytkiem będzie tylko Galant.
Jako zwolennik taniej jazdy nastawiałem się początkowo na silnik 2.0 z gazem, pierwszym Galantem którego oglądałem był V6, po krótkiej jeździe postanowiłęm, że od teraz szukam tylko V6.
Początkowo (ze względów finansowych) rozglądałem sie za modelami przedliftowymi (głównie kombi).
Po oglądnieciu pierwszej sztuki, a był to przedliftowy sedan, postanowiłem jednak, że będzie to sedan. Zbiegiem okoliczności nie kupiłem go (dzisiaj dziękuję panu bogu za to) i sprawa na chwile ucichła. Potem byłem bliski zakupienia Avance'a od Silvera, sprzed nosa uciekł mi piękny poliftowy Sport, a potem Avance '01 (od kombi) od handlarza z Gliwic.
Znów zaczęły mi sie podobać sedany, chciałem też uniknąć kosztów z NIVO.
Poszukiwania trwały, na allegro od dawna przewijał się piękny czarny Avance od użytkownika Azja, auto zwracało moją uwagę już w 2009 roku, ale wtedy miało
niesamowitą cenę 29 000. Jak dla mnie było to wówczas za dużo.
Dobrze się złożyło, że troche poczekałem, po nowym roku finanse dopisały, sprzedający opuścił cenę na 25500 i zacząłem się poważnie nad nim zastanawiać.
Przebywałem na dłuższej zagranicznej delegacji, nie miałem za wiele czasu na te sprawy, przyjechałem w piątek, oglądnąłem go po raz pierwszy, podjechałem na stację diagnostyczną, wypadł nieźle, zbieżność lekko nie taka jak być powinna.
W sobote w południe był już mój.
Sprzedający nie chciał taniej go oddać, kilka dni wcześniej wymieniona piasta w lewym przednim kole, propozycja 25800 była dla mnie i tak do zaakaceptowania, sztuka naprawdę zacna, dobrze wyposażona, do pełni "szczęścia" brakuje mu chyba tylko Webasto i skóry.
Postanowiłem jednak troche się potargować, sprzedający opuścił pare stówek i jest mój.

Wersja Avance, na obniżonym zawiasie, rocznik 2001, przebieg 174850 (w momencie zakupu).
Egzemplarz sprowadzony przez gościa z Radomia w czerwcu/lipcu 2009.

Z ciekawszego/niestandardowego wyposażenia ma:

- TCL
- Podgrzewane fotele
- Składane lusterka (elektrycznie)
- instalacja gazowa BRC p&d

Jako, że zbliża się 180 tyś km przebiegu, do tego sprzedający sam zadeklarował, że rozrządu nie robił, postanowiłem to szybko zmienić.
Zakupiłem rozrząd u Japaneze, rozrząd + pare bajerów - 940 zł wraz z przesyłką. Oprócz rozrządu zakupiłem mu filtr paliwa, powietrza i kabinowy
(zostanie wymienione razem z rozrządem, z którym wybieram się do p. Leszka, jak tylko wrócę do .pl na stałe.
Jako, że wcześniej auto, przynajmniej 25 tyś km przejechało na mobilu 10W40, postanowiłem nie czekać i czym prędzej wrócić na syntetyk.
Wymieniłem filtr oleju i olej na Valvoline MaxLife 5W40, poprzedzone płukaniem silnika. Po wymianie przejechałem nim około 600 km, póki co nie
ubyło ani kropli.

Auto obecnie stoi na ładnych Borbetach 17' (oginalne Avance).

Poniżej dwa zdjęcia (póki co posiadam tylko zdjęcia z ogłoszenia, nie miałem czasu zrobić swoich)

Na drugim zdjęciu kierownika wygląda na wytartą, jest to jednak tylko odbicie światła.

Jako, że sprzedający do auta nie dołączył radia, postanowiłem zakupić coś taniego na allegro (jako, że nie jestem jakimś fanatykiem sprzętu CarAudio).
Wybór padł na to Pioneer DEH-2200UB, bardzo ładnie komponuje się z zegarami HC.

Obecnie borykam się z problemami z anteną (nie wysuwa się/radio źle podłączone). Problem opisany szerzej tutaj:
http://forum.mitsumaniaki...=24082&start=60

Kolejny problem Galanta, to przycinający się pedał gazu, który prawdopodobnie wynika z zabrudzonej przepustnicy, opisane tutaj:

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=50677

Wszystkim zajmę się już niedługo, po świetach.

Podsumowując:

Co zostało zrobione:
1. Zakupione radio
2. Ustawiona zbieżność
3. wymieniony olej + filtr oleju
4. letnie koła wyważone i założone na auto

Co jest do zrobienia w najbliższym czasie:
1. Piaskowanie i malowanie felg stalowych na zimę (są w kiepskim stanie)
2. Wymiana rozrządu, jeszcze raz oleju, filtry itp.
3. płyn chłodniczy troche szaleje, podejrzewam uszczelkę, choć olej stoi w normie, potrzebne dłuższe testy, przy okazji rozrządu i to zostanie sprawdzone.
4. Jeszcze raz podłączenie radia, co powinno rozwiązać problem niewysuwającej się anteny
5. Trzeba zaglądnąć w przepustnice i ew. przeczyścić
6. na start urwałem prawy górny zaczep przedniego zderzaka (krawężnik na parkingu był za wysoki), póki co nie mam pomysłu jak to naprawić
7. przed zimą na pewno trzeba by się zająć tylnymi nadkolami, bo ruda zaczyna się delikatnie pojawiać, póki co nic wielkiego, ale po kolejnej zimie podejrzewam będzie coraz ciekawiej

W bardziej odległej przyszłości zastanawiam się nad:
1. Wyborem felg alu na zimę (15-16 cali)
2. kusi mnie wymiena foteli, tapicerki, plastików, podłogi na opcje beżową ze skóry + kierownica Nardi (strasznie mi się podobają czarne auta z beżowym wnętrzem).
Ostatnio zmieniony przez Tomek 20-01-2012, 13:20, w całości zmieniany 2 razy  

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 29-03-2010, 20:30   

No ładna sztuka. Pamiętam ją z alledrogo :) . Sam wielokrotnie do niego zaglądałem, ale cena mnie powalała po prostu.
Życzę bezawaryjności i czekam na jakieś ładne zdjęcia auta :) .

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

Andrew 
Mitsumaniak
01954/KMM

Auto: EA6A 4D68, Koleos DCi
Wysłany: 29-03-2010, 20:33   

Fajny wóz. Gratuluję zakupu :)
Mercedes W212 E200CDI 2011 r.: 01.2021-06.2024
Mercedes W245 B180CDI 2005 r.: 02.2020-11.2022
Renault Koleos 2.0DCi 2008 r.: 03.2018
Mitsubishi Carisma DA4A 1998 r.: 03.2017-03.2018
Kawasaki ER-5 2001 r.: 03.2015-06.2016
Mitsubishi Galant EA6A 1998 r.: 08.2009-12.2019
Mitsubishi Colt CA1A 1992 r.: 12.2007-03.2017
Renault Safrane 2.2dt, 1997 r.: 08.2007-07.2009
Mitsubishi Galant E34A 1992 r.: 04.2005-06.2007

fck 
Forumowicz

Auto: Galant Sport Edition
Wysłany: 29-03-2010, 21:29   

zawsze od wersji avance bardziej podobała mi się sport edition ze względu na paskudny moim zdaniem zderzak przedni i niezbyt piękną tapicerkę, ale jak tak patrzę na Twojego czarnucha to zaczyna mi się podobać. Bardzo pasują te fele do niego 8)

Kaucz 
Mitsumaniak
EA5A should be RWD!

Auto: było EA5A, jest CM2 i E32A
Wysłany: 29-03-2010, 21:51   

fck napisał/a:
ze względu na paskudny moim zdaniem zderzak przedni

jak jeszcze nie wiedziałem o istnieniu versji Avance to z początku myślałem, że to jakiś taki tjuninkowy jest :P głównie z tego względu, że wiele było połamanych i faktycznie wyglądało źle - szczególnie w przedziale cenowym, który mnie interesował.

"Czy Ty naprawdę myślisz, że Galant ma "normalne" hamulce i nie ma żadnych wad? Przecież ten samochód jest co najmniej dziwny." by Hugo.

fck 
Forumowicz

Wysłany: 29-03-2010, 21:54   

Kaucz napisał/a:
jak jeszcze nie wiedziałem o istnieniu versji Avance to z początku myślałem, że to jakiś taki tjuninkowy jest :P głównie z tego względu, że wiele było połamanych i faktycznie wyglądało źle - szczególnie w przedziale cenowym, który mnie interesował.

dokładnie, ja co prawda wiedziałem, że jest to fabryczna przeróbka mitsubishi, ale zawsze kojarzyło mi się to z przeróbką wiejskiego tunera. Ale jakby tak do avance'a założyć zderzak od sporta :D
tylko kurcze grill oby nie pasował a akurat grill avance ma prześliczny

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 29-03-2010, 22:06   

fck napisał/a:
zawsze od wersji avance bardziej podobała mi się sport edition ze względu na paskudny moim zdaniem zderzak przedni i niezbyt piękną tapicerkę,

Szczerze powiedziawszy mnie sport też się bardzo podoba
Avance ma taki troche napompowany wygląd, ale moim zdaniem jest troche 'świeższy' niż sport
poza tym kupując Galanta szukałem też jak najmłodszych sztuk, bo mam zamiar nim pojeździć 6 lat, jak Bóg da

Tapicerka moim zdaniem jest conajmniej dziwna, ale szczerze mówiąc, jak siedze za kierownicą to na nią nie patrze

fck napisał/a:

ale jak tak patrzę na Twojego czarnucha to zaczyna mi się podobać.

a dziękuję

fck napisał/a:

Bardzo pasują te fele do niego 8)

Moim zdaniem najładniejsze felgi jakie szły z jakim kolwiek Galantem
Te dużo bardziej podobają mi się niż typowe Avance

/EDIT:

Dorzuce jeszcze zdjęcie przodka:

i tyłka

Jak już wspominałem przedni zderzak ucierpiał delikatnie na krawężniku, z tyłu zaś denerwującą rzeczą jest blenda na klapie, jest troche pogięta, tzn. lekko odstaje na wysokości litery T.
Ostatnio zmieniony przez Tomek 29-03-2010, 23:13, w całości zmieniany 1 raz  

fck 
Forumowicz

Wysłany: 29-03-2010, 22:44   

kurde ten grill jest mega, no i muszę przyznać że widziałbym taką dokładkę tylniego zderzaka u siebie :)

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 29-03-2010, 22:55   

kiedy mozna Cie wyczajac w Tarnowie? :D
PAre(nascie) dni temu widzialem czarnego Gala na swiatlach pod dworcem... Chcialem ustawic sie obok ale jakis pacan mi zajechal droge no i moglem tylko ogladac lsniacy tyl... Wygladal mistrzowsko. Byc moze to byles Ty? :P (Byla to pora taka ze bylo juz ciemno)
Pozdrawiam i mam nadzieje natknac sie na tą fure gdzies ;)
Ostatnio zmieniony przez j-rules 29-03-2010, 22:56, w całości zmieniany 1 raz  

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 29-03-2010, 22:55   

fck, To jest cały zderzak :-) dokładki sa tylko na błotniki, tomek84 zadowolenia z nabytku.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 29-03-2010, 23:01   

Ladny galancik - ladny bo taki jak moj :D hehe ..
Zyczyc tylko bezawaryjnosci :)
jak lubisz to szybki sciemnij - duzo duzo ladniej sie prezentuje i przyjemniej w srodku :)

PS
j-rules, ja bylem pare dni temu w tarnowie takze jak to RMI bylo to ja :D

j-rules 
Mitsumaniak
devil inside

Auto: Lancer 93 sedan GLXi 1.6 4g92
Wysłany: 29-03-2010, 23:04   

costa brawa, kurcze, za nic sobie nie moge rejestracji skojarzyc, taki bylem zapatrzony na calosc :) Wiem tylko ze kierowal sie na kraków ten Gal. Tak czy siak Twoj tez jest piekny :D

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 29-03-2010, 23:06   

j-rules napisał/a:
kiedy mozna Cie wyczajac w Tarnowie? :D
PAre(nascie) dni temu widzialem czarnego Gala na swiatlach pod dworcem... Chcialem ustawic sie obok ale jakis pacan mi zajechal droge no i moglem tylko ogladac lsniacy tyl... Wygladal mistrzowsko. Byc moze to byles Ty? :P (Byla to pora taka ze bylo juz ciemno)
Pozdrawiam i mam nadzieje natknac sie na tą fure gdzies ;)

w Tarnowie bywam rzadko, choć mam nadzieje, że już niedługo będzie mi dane bywać co weekend.
Na pewno będę Niedziela-Poniedziałek, potem tak jak napisałem powyżej

Ostatnio byłem w Tarnowie w dniach: 20-23 marca (sobota-wtorek)

lściący tył ?? wątpie, żebym to był ja, bo mocno zakurzony jest :badgrin: :badgrin:
ale mogłeś nie zauważyć :biggrin:

No a tak na poważnie to Galantów wiele w Tarnowie nie ma, więc pewnie byłem to ja, choć nie przypominam sobie abym podróżował koło dworca, tym bardziej wieczorową porą, ale mogę mieć małe zaniki pamięci

w każdym razie do zobaczenia na drodze, zapamiętam sobie Twojego Lancerka

/EDIT:

costa brawa napisał/a:
PS
j-rules, ja bylem pare dni temu w tarnowie takze jak to RMI bylo to ja

to już mamy zagadkę rozwiązaną
tak czułem, że jednak pod dworcem nie byłem

j-rules napisał/a:
costa brawa, kurcze, za nic sobie nie moge rejestracji skojarzyc, taki bylem zapatrzony na calosc Wiem tylko ze kierowal sie na kraków ten Gal. Tak czy siak Twoj tez jest piekny

przypomniaj sobie mniej więcej kiedy to było, date albo dzień tygodnia, to rozwiążemy zagadkę :roll: :roll:

PS. a na przyszłość jakby coś to moje numery to KT 73939
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

costa brawa 
Mitsumaniak

Auto: Galant V6 `00
Wysłany: 29-03-2010, 23:21   

a to nie ... na krakow nie jechalem ... szukamy nastepnego :D

Tomek 
Mitsumaniak
forumowy ekspert

Wysłany: 14-04-2010, 23:58   

Kolejny tysiąc kilometrów minął już jakiś czas temu.
Od nabycia auta prowadze pomiary spalania, metodą taką, że za każdym razem tankuje pod korek (sie znaczy gaz do pełna) i kasuje licznik i tak w koło.
Ostatnio zanotowałem najniższe spalanie: 11 litrów LPG. Najwyższe jakies zanotowałem pomiędzy dwoma tankowaniami to 13.7 l/100km.
Średnio wyszło mi 12 litrów LPG/100km.
W tym czasie galant spalił mi jakieś 12-14 litrów PB (na samo zapalnie, nie jeżdże na PB, więc nie znam spalania PB).
Trzeba przyznać, że jeżdże pół na pół trasa/miasto, a i raczej noge mam ciężko, poza tym dopiero co go zakupiłem to sie jeszcze nim bawie i go testuj, także nie oszczędzam póki co na stacji.

Ogólnie 12 litrów na 100km jest dla mnie wynikiem wielce zadowalającym.
Instalacja BRC plug & drive
Fiat Ducato L4H3 2.3 '15 - (09.2020 - ? )
FZ1 Yamaha Fazer '07 - (08.2021 - ? )

Były:
EA5A - Czarne Avance '01 - (02.2010 - 11.2013)
CJ4A - (08.2010 - 04.2011)
EA5W - Granatowy Elegance '02 - (11.2013 - 08.2014)
CA4A - Błękitne Malibu '95 - (01.2013 - ? )
DA5A - Czarny Avance - podejście drugie '04 - (05.2015 - 10.2018)
ER-5 - Niebieskie Kawasaki '99 - (06.2014 - 02.2021)
URL=https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=109619]E70 BMW X5 40d '12 - (08.2019 - 11.2021)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi