Działka budowlana... |
Autor |
Wiadomość |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

Auto: CARISMA 1,9 DI-D
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Sty 2009 Posty: 339 Skąd: Biała Podlaska
|
Wysłany: 26-04-2010, 21:11 Działka budowlana...
|
|
|
Jest pytanie.
Jeśli ktoś jest, kto może mi pomóc, to proszę. |
_________________ "Zero kompromisu w walce ze złem" |
|
|
|
 |
Nev-X
Mitsumaniak Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 230 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 27-04-2010, 08:58
|
|
|
Napisz o co chodzi konkretnie, może coś poradzimy |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

|
Wysłany: 27-04-2010, 11:43
|
|
|
Sprawa miewa się następująco.
Zamierzam kupić działkę pod budowę domu.
Wczoraj pobrałem wypis z Rejestru Gruntów oraz wypis z Księgi Wieczystej.
Są tam zapisy, iż działka o numerze ewidencyjnym ..... jest GRUNTEM ORNYM.
Zapisy powyższe datowane są na luty 2009 roku. Na moje pytanie o co tu chodzi Pani obsługująca powiedziała, że takim wpisem nie ma się co martwić. Najważniejsze jest to, co powiedzą mi w Urzędzie Gminy. Jakie przeznaczenie działki jest na chwilę obecną.
W Urzędzie Gminy otrzymałem: aktualny Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy oraz warunki zabudowy.
W Planie Zagospodarowania jak wół stoi: Teren obejmujący działkę o numerze geodezyjnym nr ..... przeznaczony pod zabudowę mieszkalną jednorodzinną, zabliźniaczoną z dopuszczeniem usług komercyjnych nieuciążliwych.
Obydwa pisma z Urzędu Gminy są z datą 26.04.2010 roku.
Czy ktoś miał podobną sytuację lub o takiej słyszał?
Czy te wpisy o GRUNTACH ORNYCH mają mnie w jakiś sposób niepokoić czy dać sobie spokój i dalej działać w kierunku zamierzonym czyli budowy wymarzonego domu?
Dzięki za wszelkie odpowiedzi. |
|
|
|
 |
Nev-X
Mitsumaniak Przemek

Auto: Galant EA6A 4D68
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2009 Posty: 230 Skąd: Kraśnik
|
Wysłany: 27-04-2010, 12:32
|
|
|
Możliwe że ktoś złożył podanie o przekształcenie działki i ona teraz została przekształcona co nie zostało ujęte w księdze wieczystej. Według mnie nie powinieneś się martwić. W Urzędzie Gminy jest aktualny plan zagospodarowania i tak jak mówisz jest tam zapisana działka jako budowlana, wiec możesz śmiało załatwiać resztę dokumentów. Pewnie będziesz musiał jedynie zmienić rodzaj działki w Księdze Wieczystej. |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

|
Wysłany: 27-04-2010, 12:57
|
|
|
Pewnie tak. Ale dopiero po zakończeniu całkowitym transakcji (akt notarialny).
Dzięki. |
|
|
|
 |
gregorbu [Usunięty]
|
Wysłany: 27-04-2010, 13:13
|
|
|
Jeśli działka ma status działki rolnej lub leśno-rolnej, ale posiada aktualne warunki zabudowy lub plan zagospodarowania przestrzennego, nie masz się czym przejmować. Na podstawie wydanego pozwolenia, bazującego na aktualnych warunkach zabudowy, możesz budować swój wymarzony dom. To po pierwsze.
Po wtóre - po wybudowaniu domu na działce rolnej czy leśnej, o ile nie zmienisz statusu działki po postawieniu nieruchomości, płacić bedziesz podatek gruntowy od gruntów rolnych. Jest on sporo niższy od podatku od gruntów budowlanych.
Byłem w identycznej sytuacji 2 lata temu. Wprawdzie działkę sprzedałem i domu nie wybudowałem, ale cały proces uzyskania pozwolenia na budowę ze sporymi "schodami" przeszedłem. Nie sądzę, by w ciągu 2 lat wiele się zmieniło. |
|
|
|
 |
Arnold
Mitsumaniak Arnold

|
Wysłany: 27-04-2010, 13:31
|
|
|
Właśnie o to mi chodziło. Pani w Starostwie Powiatowym powiedziała, że status działki zmienia się z chwilą wybudowania domu. Trzeba tylko ewentualnie złożyć stosowny wniosek w tej sprawie.
A Plan Zagospodarowania Przestrzennego Gminy jest jak najbardziej aktualny ponieważ otrzymałem te dokumenty wczoraj (zaledwie). |
|
|
|
 |
|