[CB4 1.6] aparat zapłonowy - puzle |
Autor |
Wiadomość |
moonroad
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Lancer 1.6 16V GLXi
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 26-04-2010, 23:37 [CB4 1.6] aparat zapłonowy - puzle
|
|
|
Witam,
Padły mi w aparacie czujniki położenia wału i wałka w 4G92. Wymieniłem, ale nie mam pewności jak powinny być ustawione czujniki - blaszki jedna z czterema 'listkami', druga tylko z jednym. Nie mogę znaleźć nigdzie, jak powinna być ustawiona druga blaszka z jednamy listkiem względem wycięcia na wałku. Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie jak zostanie założona??
http://xs.to/share-BDE8_4BD606C4.html
pozdrawiam |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 26-04-2010, 23:47
|
|
|
moonroad napisał/a: | Czy to w ogóle ma jakieś znaczenie jak zostanie założona?? |
mała blaszka-pojedyncza przesłona ma wypustkę, a ta większa z 4 przesłonami ma 4 dziurki na tą wypustkę. Większa wchodzi tylko w jeden sposób na wałek, natomiast tą małą pod spodem dopasuj do dowolnej dziurki i będzie ok. Zresztą na Twoim zdjęciu wszystko dokładnie widać;) |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 09-05-2010, 23:38
|
|
|
Idas, nie jestem przekonany do końca, że w którejkolwiek dziurce będzie ok...Bo 4 przesłony są do sterowania wtrysków, a pojedyncza to czujnik górnego położenia tłoka na 1 garnku...Jeżeli przekręcisz nieodpowiednio to nie wiadomo czy w ogóle odpali...Osobiście w swoim miałem odciśnięty kształt jednej blaszki na drugiej i tak złożyłem. Można by też założyć palec rozdzielacza i znaleźć położenie blaszki pod czujnikiem, kiedy to palec znajdzie się w pobliżu wyjścia WN na 1 cylinder.
To tylko moje przemyślenia i spostrzeżenia, zawsze mogę się mylić
Edit:
A te białe znaki na krawędziach wypustek obydwu blaszek to co to???
|
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
idas
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Pomógł: 46 razy Dołączył: 13 Paź 2008 Posty: 1716 Skąd: Wrocław/Rawicz
|
Wysłany: 09-05-2010, 23:59
|
|
|
areksz121 napisał/a: | Jeżeli przekręcisz nieodpowiednio to nie wiadomo czy w ogóle odpali... |
Być może miałem ogromnego farta, ale rozbierałem ten aparat wiele razy i nigdy nie skupiałem się na tym jak wsadzić tą małą blaszkę:) Zatem była montowana losowo:] Nigdy problemów z odpaleniem/checkiem itd nie było. |
_________________ Czasami jedynym wyjściem jest wyjście na piwo
 |
|
|
|
 |
areksz121
Mitsumaniak Elektronik
Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Pomógł: 26 razy Dołączył: 18 Maj 2009 Posty: 1327 Skąd: Rzeszów/Markowa/Dordrecht
|
Wysłany: 10-05-2010, 01:01
|
|
|
Hmm...więc dziwne...w takim razie skąd ECU może wiedzieć kiedy wtrysk i zapłon na właściwym cylindrze, skoro czujnik nie zawsze jest w tej samej pozycji na 1 tłoku co palec? |
_________________ POMOGŁEM? kliknij "pomógł" -> Bóg zapłać
Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku
Carisma '99 4G92 BRAT http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT |
|
|
|
 |
|