Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Opinia o Lancerze Kombi
Autor Wiadomość
maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Auto: VW Touran 1.6 03'
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 08-05-2010, 21:54   Opinia o Lancerze Kombi

Moi drodzy userzy lancerników jako, że planuje zmianę autka opiszcie mi plus i minusy (te mnie bardziej interesują) tego typu aut.

Poniżej linki do 2 aut, które w sumie "tylko" oglądam, ale coś w ten deseń mam zamiar nabyć.

Typ1

Typ 2

Będę wdzięczny za porady - Max

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-05-2010, 22:09   

Ten pierwszy jak ma 22 tys to ja jestem święty :shock:

A plusy i minusy masz w dziale Lancera jest tego naprawdę sporo. Kilka tematów niżej też są tematy o tym samochodzie. Ogólnie autko bardzo fajne. Może zadań konkretniejsze pytania.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 08-05-2010, 22:40   

krzychu nie chodzi tutaj o przebieg....ogólnie.

A wyszukiwanie + i - we wszystkich postach jest ....

Nie macie działu plusy i minusy lacera - to by wiele pomogło. Carisma ma. :mrgreen:

Czekam na pomocne porady.

PeH 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
Wysłany: 08-05-2010, 22:48   

krzychu napisał/a:
Ten pierwszy jak ma 22 tys to ja jestem święty

racja - a i ten grill jakiś taki przedliftowy - w roczniku 2005 powinien już chyba być nowy wzór...

za to w drugim wpisany ASR i ESP a tego w tym aucie nie uświadczysz :(

jakby co to służę pomocą/informacjami... napisz czego szukasz w aucie, to będzie można stwierdzić w jakim stopniu mniej więcej Lancerek kombi spełni Twoje oczekiwania.
Ja, choć swojego kupiłem trochę przypadkowo, to muszę powiedzieć, że raczej miło mnie zaskakuje :D

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2010, 22:51   

Dalej nie wiem co chcesz wiedzieć... Ja bym tam na nic innego nie zamienił bo nic w tej cenie nie da mi takich ciekawostek jak sportowo zestrojone zawieszenie, bardzo elastyczny i fajny silniki, skrzynia twardo i precyzyjnie działa. Fotele dobrze trzymają, kierownica MOMO to duży aut tego samochodu... Jakąś bolączką mogą być hamulce na które sporo osób narzeka pod względem wichrowania tarcz... skuteczność hamowania jest bardzo dobra. Model po 2005 roku mają już poprawione ramki okienne (wcześniej potrafił rdzewieć) a po 2006 roku masz dość ciekawy lift (dołożono climatronik) i poprawiono tylny zawias (tuleje przed 2006 roku są inne i szybciej się zużywają po 2006 roku na razie raczej niezniszczalne).

[ Dodano: 08-05-2010, 22:53 ]
PeH napisał/a:

racja - a i ten grill jakiś taki przedliftowy - w roczniku 2005 powinien już chyba być nowy wzór...

Gril jest dobry. Zdjęcia cienkiej jakości ale chyba widzę na kilku lekkie otarcia i odpryski chyba że auto jest słabo umyte przed zdjęciami. Do tego fotel kierowcy wygląda na mega zużyty... Ja mam sporo więcej a wygląda raczej jak nowy... ale zdjęcia mogły być lepsze.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 08-05-2010, 23:04   

Każde auto ma swoje bolączki i tego nie unikniemy. Carisma ma swoje minusy, ale w moim przypadku miała je bardzo "tanie" - jak pękająca klamka, łączniki stabilizatora, mega słabe hamulce itd.

O takie rzeczy mi chodzi. I raczej na model z 2006 roku a nawet 2005 nie będzie mnie stac. Coś do 23k maksymalnie.

Czy elementy zawieszenia na polskich dogach często ulegają awarii i jak wyglądają koszty nowych?
Jaki jest koszt rozrządu?
Czy układ wydechowy ulega szybkiej korozji?
Czy korozja dotyka progów, nadkoli dość szybko?
Czy występują jakieś częste awarie silnika np. paliwo w oleju silnikowym itp.?
problemy ze skrzynią biegów?

Wiem, że ciężko określić to na przykładzie własnego auta, ale nawet z tego co wyczytaliście na forach. Będę wdzięczny. :P

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2010, 23:11   

maxwell61 napisał/a:

Czy elementy zawieszenia na polskich dogach często ulegają awarii i jak wyglądają koszty nowych?

Jak przed 2005 to tylne wahacze podobno się zużywają (ktoś kiedyś kupił używki z 2006 i ok już było)

maxwell61 napisał/a:

Drogi do tego przeważnie jak nie ma fachowca to źle ułoży wałki balansowe.

maxwell61 napisał/a:
Czy układ wydechowy ulega szybkiej korozji?

Szybkiej raczej nie.

maxwell61 napisał/a:
Czy korozja dotyka progów, nadkoli dość szybko?

Na razie nie stwierdzono z tego co wiem. Prędzej ramki okienne.

maxwell61 napisał/a:
Czy występują jakieś częste awarie silnika np. paliwo w oleju silnikowym itp.?
problemy ze skrzynią biegów?

Silnik raczej jest pancerny 4G63, osprzęt też nie sprawia problemu, skrzynia potrafi czasem haczyć na 2-jce ale to często mają ludzie od początku. Czasem były narzekania na sprzęgło ale ostatnio jakby ucichło. Moje czasem szarpnie jak jest zimno i wilgotno za 2-3 razy na początku jak się okazało więcej osób tak. Podobno to wada fabryczna okładziny. Były też jakieś tematy o skrzypieniu widelca i docisku sprzęgła tak samo jak te wahacze tylne potrafią zaskrzypieć przed 2005 rokiem... Ogólnie jak jest problem to z rzeczami eksploatacyjnymi.

maxwell61 napisał/a:
Wiem, że ciężko określić to na przykładzie własnego auta, ale nawet z tego co wyczytaliście na forach. Będę wdzięczny. :P

Mi oprócz hamulców (toczenie 2 razy) nic się nie stało. Na forum raczej cisza i brak ruchu w tematach bo auto raczej mało awaryjne.

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 08-05-2010, 23:25   

A jak elektryka?

W carismach bywało, że był problem z szybami (czego sam doświadczyłem) no i alternator. W cari jak mi zaszwankował to się okazało, że nie ma zamienników i tylko oryginał wart 1200zł!!!!!!!

Dzieki za rady. I powiedzcie mi jeszcze jedno. Na co zwracać głównie uwagę przy zakupie takiego kombiaka?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2010, 23:34   

Elektryka też jakoś działa (przynajmniej nie narzekają). Myślę że nie ma co porównywać carismy która była jednak "klepana" sporo wcześniej od Lancera i nie wiem czy któryś Lancer przekroczył 150-200 tys na forum... w przeciwieństwie do sporej ilości Carism.

Zwrócić uwagę na to co przy każdym wozie. Czy nie bite czy nie zarżnięte itd itp. Ewentualne problemy ze zwichrowanymi hamulcami i tak nie warte są nawet sprawdzania (chyba że znaleźć punkt do negocjacji ceny). Sprawdź ramki okienne, tylny zawias i tyle.

Oryginalne opony to Yokohama Advan A460 powinien na nich dojechać do 80-100 tys przy założeniu 2 kompletów.

Jak będziesz coś chciał kupić to wrzuć linka często są kombinacje jakieś dziwne.

Co do ceny nie ma się co przejmować 23-25 tys czasem możesz trafić na 2005 rok. Na 2006 to raczej już 30 trzeba liczyć.

PeH 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-05-2010, 23:48   

maxwell61 napisał/a:

w autoryzowanych serwisach dość spory - do 4kzł, ale w "normalnych" już lepiej, da się zejść poniżej 2000. Ja robiłem niecały rok temu i dało radę poniżej 1500 nawet w tym olej/filtry, wiec nie jest tragicznie...

maxwell61 napisał/a:
A jak elektryka?

chyba raczej bez problemów,jeśli nie liczyć przepalających się lampek podświetlenia zegarów i przycisków w kabinie... przynajmniej tak wynika z analizy forum i mojego skromnego doświadczenia :D

Powiem jeszcze raz - napisz może czego chcesz od auta, bo jeśli np. ładowności, to kombi nią nie grzeszy... a jeśli dynamiki, to raczej powinno być OK...

maxwell61 napisał/a:
Na co zwracać głównie uwagę przy zakupie takiego kombiaka?

To o czym wspominał krzychu - tuleje z tyłu, rdzewiejące ramki okien, zwichrowane tarcze to chyba najpopularniejsze typy, choć np. mnie osobiście jeszcze nic z tego mnie nie dotknęło, a mam auto z 2003...

Chcesz kupować w kraju czy sprowadzać?

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 09-05-2010, 07:56   

PeH napisał/a:

Powiem jeszcze raz - napisz może czego chcesz od auta, bo jeśli np. ładowności, to kombi nią nie grzeszy... a jeśli dynamiki, to raczej powinno być OK...

Ładowność to tylko na wózek dla brzdąca :]

Cytat:
Chcesz kupować w kraju czy sprowadzać?

No właśnie nie mam czasu na sprowadzanie, ale z pewnością zaoszczędził bym kilka stówek. Pomyślę.

A jak oceniacie wnętrze? Komfort jazdy?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-05-2010, 10:18   

Wnętrze jest proste ale mi się bardziej podoba niż w nowym (gdzie jest smutno). Wszystko jest na miejscu. Łatwo się potrafi porysować plastik (np na schowku pasażera) ale w nowych autach jest tylko gorzej.

Komfort to może jest na równej drodze... Na nierównościach każdą małą dziurkę czuć... Auto ma swoją masę a zawieszenie dość cicho pracuje na małych nierównościach więc znośnie. Tapicerka na razie nie trzeszczy (tylko z bagażnikiem muszę coś zrobić bo mi podskakują tam rzeczy w kole zapasowym, ale w kombi trochę kulturalniej tam chyba jest). Ja tam sobie chwalę bo po zakrętach się trzyma a nie kładzie. Na komfort dużo pomaga 15'-stka i opona 195/60/15 wtedy jest komfort (mam na zimę) ale co z tego jak się kładzie w zakrętach. Auto raczej ciche silnik ładnie pracuje i ma dość ciekawy dźwięk (kręci się do 7 tyś). Hałasować potrafią opony więc należy wybierać te ciche ponieważ nadkola są słabo wyciszone.

Kupując wersję Sport/Intense trzeba też pamiętać że jest to dość niskie auto (ale jak patrzę sporo aut tak ma np. focus), prześwit 10cm i nisko profilowe opony więc na krawężniki się nie wjeżdża. Wersja 1,6 jest 3cm wyższa i ma 15-stki w standardzie.

PeH 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-05-2010, 21:46   

maxwell61 napisał/a:
Ładowność to tylko na wózek dla brzdąca :]

no to bez problemu (chyba że jakiś mega-wielki ten wózek ;) ). Zanim go kupiłem bardzo się zastanawiałem właśnie ze względu na ładowność, bo u mnie występuje brzdąc x 2 :D , ale inne zalety przeważyły... W sumie pierwsze wakacje miały być testem jak pod tym kątem się sprawdzi no i to było jedno z pierwszych miłych zaskoczeń: pomimo mniejszej - na papierze - ładowności na niż w moim poprzednim aucie (Astra), na 2 tygodnie z całą rodzinką spakowaliśmy dokładnie tyle ile chcieliśmy, a lekko raczej nie podróżujemy :lol: Na co dzień sprawdza się tym bardziej, mimo tego że wożę zapasówkę w bagażniku (mam zamontowany gaz). Zdarzyło mi się nawet wieźć nim (z zamkniętą klapą) materac 200x90 cm ze sztywną ramą!!

Wnętrze ogólnie nienajnowsze, dla niektórych wręcz przestarzałe, ale można powiedzieć że klasyczne, bez awangardy i niepotrzebnych wodotrysków, za to b.dobrze spasowane. Wolę to niż np. takie:

Komfort jazdy jest tutaj trochę podporządkowany precyzji prowadzenia, jak wspomina krzychu, ale nie jest źle. Za to drogi trzyma się tak, że aż chce się w zakręty wchodzić szybciej niż się powinno :D - jak żona siedzi z tyłu, kiedy trochę przycisnę, to zawsze narzeka, że nią rzucam na prawo i lewo :mrgreen:

krzychu napisał/a:
z bagażnikiem muszę coś zrobić bo mi podskakują tam rzeczy w kole zapasowym, ale w kombi trochę kulturalniej tam chyba jest

nie wiem czy o wiele kulturalniej - u mnie nic nie lata w kążdym razie, ale ja mam zbiornik lpg, który jest ciut większy niż zapasówka, a zapasówka dociąża z góry, wiec może dlatego, ale ogólnie jeśli chodzi o stuki i trzeszczenie wnętrza to jest na piątkę z plusem wg mnie. Ostatnio coś mi stuka koło pasa pasażera - tylko czasami - ale słyszę to wyraźnie bo nic innego nie stuka :D

krzychu napisał/a:
na krawężniki się nie wjeżdża

A ja wjeżdżam :P - tyle że wolniej i ostrożniej niż w poprzednim aucie, ale na wszystkie, na które wcześniej wjeżdżałem... a w Bielsku wiadomo jak jest z z miejscami parkingowymi - często trzeba mocno kombinować...

maxwell61 
Mitsumaniak
(****><****)

Wysłany: 09-05-2010, 22:36   

!

2

3 - tylko 1.6 :twisted:

4 - troche za daleko

5

6

7

reszta sie powtarza

znacie stronę z Niemiec gdzie można coś znaleźć?

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-05-2010, 23:01   

mobile.de
autoscout24.pl

! - można zobaczyć z bliska
2 - nie zbudza we mnie pozytywnych rzeczy: dziwna rejestracja, zabrudzony, inne opony przód-tył (żadne fabryczne), z przodu mogło być coś kombinowane (zderzak i maska chyba ciut źle spasowane).
3 - ładnie się świeci (tylko zdjęcia jak by nie ostre). Brak podanego przebiegu... Nie ma 8 poduszek może być max 6 a 1,6 Comfort miał chyba 2..... nie jestem pewien jak to dokładnie było przed liftem.
4 - "pod. przednia szyba" - podgrzewana?? No nie bardzo... ESP też nie ma. Opony za duże założone... Kierownica strasznie wygląda.
5 - co najmniej z przodu inne opony a przy takim niskim przebiegu kobieta by ich nie zajechała moim zdaniem... Kierownica też jak by już wytarta... Z prawej przedni zderzak chyba wciśnięty albo zdjęcie takie.
6 - nie działa
7 - uuuu zegary o wersji poliftowej.....

Odpowiedz do tematu