Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD)
Autor Wiadomość
EDKM 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero I
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-09-2010, 17:44   Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD)

Witam serdecznie,
ostatnio auto dostało troszkę w kość podczas jazdy po lesie. Następnego dnia jadąc ulicą usłyszałem wydobywający się z okolicy reduktora (tak przypuszczam) głośny metaliczny warkot który ustaje dopiero po całkowitym zatrzymaniu samochodu, wtedy coś jakby wyskakuje, słychać ,,szarpnięcie''. Dzieje się tak podczas jazdy z włączonym napędem na tylną oś. Gdy włączone jest 4x4 nic takiego się nie dzieje.
Czyżby napęd próbował sam zaskoczyć? Czy może jest to wina luźnego krzyżaka na przednim wale?

dodgev;) 
Forumowicz

Auto: pajero I 2,5TD
Wysłany: 07-09-2010, 19:13   

ja bym obstawiał sprzegiełka piast przednich . Jesteś pewny ze głos dochodzi z reduktora?

EDKM 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Pajero I
Wysłany: 07-09-2010, 19:49   

Też zastanawiałem się czy to może być piasta wolnobieżna, nie jestem pewien. Te owe szarpnięcie zdaje mi się dochodzić z okolic reduktora lecz podczas jazdy ciężko ocenić skąd dobiega owy warkot a szarpnięcie może się przenosić po osi i wale.
Czy w piaście jest możliwość odłączenia napędu? Wiem że w niektórych autach terenowych jest taka możliwość. Chciałem też sprawdzić czy odłączenie przedniego wału pomoże lecz niestety zaczął wylewać się olej ze skrzyń, myślałem że jest to innej konstrukcji.

Andriu.Rg 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero I 1988 LONG 2,5TD
Wysłany: 18-09-2010, 00:34   

Miałem to samo, brzmiało to jak kosiarka żyłkowa. Nie jestem pewien słuszności swoich słów, ale po każdym wypięciu przedniego napędu zanim ruszysz do przodu, cofnij samochód na wstecznym 2-3 mietry. TTTM :) Generalnie nawet instrukcja nakazuje taką czynność, widocznie Japończycy uznali ze nie chce im sie już doprojektowywać automatyki i poszli na łatwiznę.

Whitie 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 SOHC / K260 RD28T
Wysłany: 28-09-2010, 20:48   

też bym obstawiał sprzęgiełka.

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 28-09-2010, 22:29   Re: Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD)

EDKM napisał/a:
Witam serdecznie,
ostatnio auto dostało troszkę w kość podczas jazdy po lesie. Następnego dnia jadąc ulicą usłyszałem wydobywający się z okolicy reduktora (tak przypuszczam) głośny metaliczny warkot który ustaje dopiero po całkowitym zatrzymaniu samochodu, wtedy coś jakby wyskakuje, słychać ,,szarpnięcie''. Dzieje się tak podczas jazdy z włączonym napędem na tylną oś. Gdy włączone jest 4x4 nic takiego się nie dzieje.
Czyżby napęd próbował sam zaskoczyć? Czy może jest to wina luźnego krzyżaka na przednim wale?

Sprzęgiełka nie odbijają...
Coś takiego miałem w zimie podczas dużych mrozów...przyczyną było zamarzniecie smaru pod deklami sprzęgiełek. Prawdopodobnie to samo jest u Ciebie. Wymyj dokładnie sprzęgiełka ze starego smaru, nałóż nowego i będzie ok.
Do instrukcji też zdało by się stosować...zawsze należy rozłączyć napędy poprzez wyłączenie przodu i ruch tak ze 2m w przeciwna stronę do wcześniejszego kierunku jazdy. Takiego zabiegu wymagają automaty żeby mogły rozpiąć półosie z piastą :wink:

kaminiak7 
Nowy Forumowicz

Auto: Pajero 3000 V6
Wysłany: 16-11-2010, 21:46   

Witam wszystkich!
jestem nowy i juz problem. mam nadzieje ze pisze we wlasciwym temacie. pozapieciu napedu 4H slychac delikatne "terkotanie" jakby w przednim moscie. po zalaczeniu ponownie wszystko jest ok. Czy ktos moze wie co to moze byc??

1405 
Forumowicz

Auto: Pajero I 3000V6
Wysłany: 16-11-2010, 22:06   

kaminiak7 napisał/a:
Witam wszystkich!
jestem nowy i juz problem. mam nadzieje ze pisze we wlasciwym temacie. pozapieciu napedu 4H slychac delikatne "terkotanie" jakby w przednim moscie. po zalaczeniu ponownie wszystko jest ok. Czy ktos moze wie co to moze byc??
Prawdopodobnie te właśnie sprzęgiełka. Nie zawsze obydwa zaskoczą jednocześnie na obu kolach i stąd ten hałas. Odkręć dekielki, wytrzyj stary towot, umyj, lekko nasmaruj nowym, tylko z umiarem bo u mnie to ktoś napchał szmaryłki ile wlazło i nie wiem po co. To tak na początek- powinno pomóc. :arrow:

Odpowiedz do tematu