Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD) |
Autor |
Wiadomość |
EDKM
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 07-09-2010, 17:44 Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD)
|
|
|
Witam serdecznie,
ostatnio auto dostało troszkę w kość podczas jazdy po lesie. Następnego dnia jadąc ulicą usłyszałem wydobywający się z okolicy reduktora (tak przypuszczam) głośny metaliczny warkot który ustaje dopiero po całkowitym zatrzymaniu samochodu, wtedy coś jakby wyskakuje, słychać ,,szarpnięcie''. Dzieje się tak podczas jazdy z włączonym napędem na tylną oś. Gdy włączone jest 4x4 nic takiego się nie dzieje.
Czyżby napęd próbował sam zaskoczyć? Czy może jest to wina luźnego krzyżaka na przednim wale? |
|
|
|
 |
dodgev;)
Forumowicz
Auto: pajero I 2,5TD
|
Wysłany: 07-09-2010, 19:13
|
|
|
ja bym obstawiał sprzegiełka piast przednich . Jesteś pewny ze głos dochodzi z reduktora? |
|
|
|
 |
EDKM
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Pajero I
|
Wysłany: 07-09-2010, 19:49
|
|
|
Też zastanawiałem się czy to może być piasta wolnobieżna, nie jestem pewien. Te owe szarpnięcie zdaje mi się dochodzić z okolic reduktora lecz podczas jazdy ciężko ocenić skąd dobiega owy warkot a szarpnięcie może się przenosić po osi i wale.
Czy w piaście jest możliwość odłączenia napędu? Wiem że w niektórych autach terenowych jest taka możliwość. Chciałem też sprawdzić czy odłączenie przedniego wału pomoże lecz niestety zaczął wylewać się olej ze skrzyń, myślałem że jest to innej konstrukcji. |
|
|
|
 |
Andriu.Rg
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero I 1988 LONG 2,5TD
|
Wysłany: 18-09-2010, 00:34
|
|
|
Miałem to samo, brzmiało to jak kosiarka żyłkowa. Nie jestem pewien słuszności swoich słów, ale po każdym wypięciu przedniego napędu zanim ruszysz do przodu, cofnij samochód na wstecznym 2-3 mietry. TTTM Generalnie nawet instrukcja nakazuje taką czynność, widocznie Japończycy uznali ze nie chce im sie już doprojektowywać automatyki i poszli na łatwiznę. |
_________________ -Sprzedaj ten złom...
-Sam się sprzedaj. |
|
|
|
 |
Whitie
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 SOHC / K260 RD28T
|
Wysłany: 28-09-2010, 20:48
|
|
|
też bym obstawiał sprzęgiełka. |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 28-09-2010, 22:29 Re: Problem z napędem? (Pajero I 2,5 TD)
|
|
|
EDKM napisał/a: | Witam serdecznie,
ostatnio auto dostało troszkę w kość podczas jazdy po lesie. Następnego dnia jadąc ulicą usłyszałem wydobywający się z okolicy reduktora (tak przypuszczam) głośny metaliczny warkot który ustaje dopiero po całkowitym zatrzymaniu samochodu, wtedy coś jakby wyskakuje, słychać ,,szarpnięcie''. Dzieje się tak podczas jazdy z włączonym napędem na tylną oś. Gdy włączone jest 4x4 nic takiego się nie dzieje.
Czyżby napęd próbował sam zaskoczyć? Czy może jest to wina luźnego krzyżaka na przednim wale? |
Sprzęgiełka nie odbijają...
Coś takiego miałem w zimie podczas dużych mrozów...przyczyną było zamarzniecie smaru pod deklami sprzęgiełek. Prawdopodobnie to samo jest u Ciebie. Wymyj dokładnie sprzęgiełka ze starego smaru, nałóż nowego i będzie ok.
Do instrukcji też zdało by się stosować...zawsze należy rozłączyć napędy poprzez wyłączenie przodu i ruch tak ze 2m w przeciwna stronę do wcześniejszego kierunku jazdy. Takiego zabiegu wymagają automaty żeby mogły rozpiąć półosie z piastą |
|
|
|
 |
kaminiak7
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero 3000 V6
|
Wysłany: 16-11-2010, 21:46
|
|
|
Witam wszystkich!
jestem nowy i juz problem. mam nadzieje ze pisze we wlasciwym temacie. pozapieciu napedu 4H slychac delikatne "terkotanie" jakby w przednim moscie. po zalaczeniu ponownie wszystko jest ok. Czy ktos moze wie co to moze byc?? |
|
|
|
 |
1405
Forumowicz
Auto: Pajero I 3000V6
Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2009 Posty: 301 Skąd: Dorohusk
|
Wysłany: 16-11-2010, 22:06
|
|
|
kaminiak7 napisał/a: | Witam wszystkich!
jestem nowy i juz problem. mam nadzieje ze pisze we wlasciwym temacie. pozapieciu napedu 4H slychac delikatne "terkotanie" jakby w przednim moscie. po zalaczeniu ponownie wszystko jest ok. Czy ktos moze wie co to moze byc?? | Prawdopodobnie te właśnie sprzęgiełka. Nie zawsze obydwa zaskoczą jednocześnie na obu kolach i stąd ten hałas. Odkręć dekielki, wytrzyj stary towot, umyj, lekko nasmaruj nowym, tylko z umiarem bo u mnie to ktoś napchał szmaryłki ile wlazło i nie wiem po co. To tak na początek- powinno pomóc. |
|
|
|
 |
|