Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Zakup Space Stara
Autor Wiadomość
Laki023
[Usunięty]

Wysłany: 28-05-2010, 10:30   Zakup Space Stara

Witam

Od 5 lat jestem szczęśliwym posiadaczem colta CJ0 z 1997 roku. Samochód nigdy mnie nie zawiódł i nigdy nie zdażyło mi się abym musiał "kręcić 2 razy" choć nie mam garażu a temperatury w zimie sięgały u mnie do -25.
Niestety jestem zmuszony kupić coś rodzinnego dlatego z powodu zaufania do marki Mitsubishi rozglądam sie za space starem. W związku z tym mam kilka pytań:
- jak wygląda sprawa zabezpieczenia antykorozyjnego, zwłaszcza podwozia i podłużnic (w colcie cj0 ruda jest największym wrogiem i w każdym gniją tylne podłużnice)
- jak silnik 1,6 znosi gaz i jakie jest średnie spalanie przy "normalnej " jeździe
- jak wygląda sprawa awaryjności tych samochodów

Dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2010, 11:28   

Co do zabezpieczenia są dwa miejsca gdzie ruda bierze
- tylna klapa - zazwyczaj kiedy była wcześniej uszkodzona jeśli nie to raczej bezproblemowo.
- podobno górne mocowania mcphersonów z przodu.
W moim 2001 r. nic z tych rzeczy nie występuje(mam tylko zardzewiały hak holowniczy ale to już inna bajka) , z tego co rozglądałem się przed zakupem nie widziałem żadnego ze śladami korozji.
W temacie 1,6 niech się wypowiedzą właściciele.
Z typowych usterek to łożyska w górnych mocowaniach przednich amorów delikatne są. Tulejki w niektórych skrzyniach trzeba czasem wymieniać. Poza tym przejrzenie forum technicznego da ci sporo zależnie od tego nad którą wersją myślisz. Opinia powszechna jest że to samochód raczej mało problemowy.

xjacobs 
mod MSS

Auto: MSS 1.6 2004 / 406 coupe 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-05-2010, 23:51   

ruda jesli juz jest, to tylko pod tablicą rejestracyjną ;)
jezdze 1.6, ale bez gazu, wiec nie bardzo mogę pomóc
sprawa awaryjnosci wyglada tak, ze w 1.6 bedziesz skazany na wymianę tulejek od czasu do czasu, co tutaj mozna uznac za czesc eksploatacyjną... a tak to ss od 2 lat jest zupełnie bezawaryjny.. a czy poprzedniemu wlascicielowi się coś działo? nie wiem, wątpię :)

bazkomp
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2010, 13:45   

to co mogę dodać od siebie
mam gaz sekwencje, wcześniej miałem zwykła I generacji to była masakra - zero przyspieszenia spalanie w granicach 12 litrów - takiego go kupiłem i z takim sie męczyłem aż mnie w końcu pokusiło na sekwencje i powiem że trzeba było tak od razu zrobić :-) jedyny problem to z kołem zapasowym - mam zbiornik zamiast koła i koło worze w bagażniku - mam dobiegówkę ale i tak zajmuje sporo miejsca a przez te nieszczęsne amortyzatory tego miejsca w bagażniku nie jest jakoś rewelacyjnie dużo
spalanie teraz w mieście około 9 litrów ale przy mojej jeździe to samochody zawsze więcej paliły w trasie można zejść do 8 - z klimą trzeba dodać litr albo półtorej.
Awaryjność ?? hmm w zasadzie to nic mi się nie zepsuło prócz wspomnianych tulejek - wymiana w ASO to 300zl i mam spokój od ponad roku. dodatkowo klamka w tylnej klapie ale po przeczyszczeniu chodzi jak nowa i to by było na tyle, oprócz ogólnie znanych denerwujących detali:
piszczenie kierownicy,
pukanie tylnego zawieszenia po deszczach,
samoczynne opuszczanie się szyb w tylnych drzwiach,
cieniutki lakier - łatwo o zarysowania
Rdza: po zimie zauważyłem na przedniej klapie oraz próg przy lewym tylnym kole. Do poprawek nic wielkiego.
Myślę, że jak bym miał (z jakiś względów) kupić inny samochód rozglądałbym się za MSS

Odpowiedz do tematu