[Cari 1.6] Problem z gazem Vialle |
Autor |
Wiadomość |
lukaszdziosa
Nowy Forumowicz
Auto: mitsubishi carisma
|
Wysłany: 27-05-2010, 13:23 [Cari 1.6] Problem z gazem Vialle
|
|
|
Witam, mam carisme 1.6 z 98 roku, mam gaz Vialle i następujący problem, wywala mi jeden z bezpieczników od gazu w chwili jak tylko się na gaz przełączy i samochód gasnie. Byłem u elektryka z tym i znależliśmy problem przy butli, jest tam taka okrągła część idą do tego jakieś kable i nie wiemy jak się to nazywa, ta częsc jest nie otwiera jakiegos zaworu i gaz nie płynie. Spisałem co jest napisane na obudowie tego ( VIALLE STURING 12VLAAG 250364.1) Czy ktoś wie co to może być i czy to można wymienić? Proszę o pomoc... |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 27-05-2010, 13:57
|
|
|
Z twojego opisu wynika że jest to zawór elektromagnetyczny i albo ma zwarcie albo się spalił więc najlepiej podjedż do jakiegoś gazownika, powinien coś dobrać. |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Pomógł: 11 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 590 Skąd: bielsk podlaski
|
Wysłany: 29-05-2010, 19:15
|
|
|
kolego masz elekrronikę do wymiany ja też to smao miałem jakis miesiac temu ale zdecydowałem się na wurzucenie tej instalacji i założenie sekwencji.na forum jest oddzielny temat poswięcony tej instalacji gazowej. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 29-05-2010, 19:20
|
|
|
Jeśli elektryk sprawdził i stwierdził awarię tego elementu co nie jest skomplikowane to po co zmieniać całą instalacje, to trochę nie logiczne. Nawet jeśli padła by centralka to jest to koszt około 500zł... |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

Auto: Carisma, Colt, L300
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Cze 2007 Posty: 256 Skąd: Rzeszów - Niechobrz
|
Wysłany: 31-05-2010, 11:42
|
|
|
lukaszdziosa, tak jak pisał plecho1, sprawdź sprawę u jakiegoś gazownika. Jak nie da rady, to jak sprawdziłem do Radomia masz rzut beretem, jest tam macher, spec od Vialle, na bank da rade. Oto on:
AUTO GAZ SERWIS Waldemar Jończyński
ul. Kolejowa 8
26-600 RADOM
tel. (48) 362 85 63 |
|
|
 |
hitman
Forumowicz
Auto: Carisma 1,6 16V
Pomógł: 3 razy Dołączył: 29 Sty 2008 Posty: 104 Skąd: Radom
|
Wysłany: 01-06-2010, 21:38
|
|
|
Ja osobiscie tego gazownika nie polecam. Rowniez mam vialle w cari i kiedys mialem problem z instalacja, samochod szarpal i nie mial mocy na gazie... Odwiedzilem go, co prawda ma komputer z oprogramowaniem do vialle, jednak to nie wszystko by zdiagnozowac cokolwiek w tej instalacji. Powiedzial mi co mozebyc uszkodzone juz nie pamietam dokladnie ( pompa bodajrze) i podsumowal naprawe na wysoka kwote przy czym wszytko co mialobybyc potrzebne (czesci) ja mialem zalatwic. Zaplacilem 70zl za podpiecie pod kompa i na tym sie skonczylo. Ja polecam Pana o nicku kenoip tez stacjonuje w radomiu, ale ow Pan wie wszystko na temat tej instalacji. Zaprowadzilem mu samochod zostawilem na dzionek i na drugi dzien zaplacilem 200zl i do dzis vialle w 100% spelnia swoj obowiazek okazalo sie ze wtryskiwacz byl do wymiany. Takze zrob jak uwazasz.... |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-06-2010, 21:41
|
|
|
hitman napisał/a: | Ja polecam Pana o nicku kenoip | to żeś mi oczy otworzył! Ja myślałem, że to właśnie kenoip! ... gdzieś nie doczytałem |
|
|
 |
hitman
Forumowicz
|
Wysłany: 01-06-2010, 21:50
|
|
|
No to napewno nie jest kenoip. Kenoip ma maly garazyk kolo domu i tam dokonuje 'cudow' z lpi i naprawde go polecam. |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 01-06-2010, 21:56
|
|
|
No to bym się zrobił gdybym tak wybrał się na 200 km wycieczkę do Radomia i to nie do tego fachowca co należy! Dzięki hitman, za sprostowanie.
Tak nawiasem mówiąc to od 3 lat nic z LPi nie robiłem, nic jej nie dolega. Czasami trochę zapach gazu czuje, ale niewielki. Przydało by się zrobić jej jakiś przegląd, ale mówią, że jak się nic nie dzieje to lepiej nie dotykać. Pożyjemy, zobaczymy. |
|
|
 |
hitman
Forumowicz
|
Wysłany: 01-06-2010, 22:05
|
|
|
Swieta prawda, z tym zeby nie tykac sie tego co dziala prawidlowo co do lpi rowniez jestem z tej instalacji bardzo zadowolony po dwuletniej eksploatacji i aby juz tak zostalo. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 01-06-2010, 22:50
|
|
|
a czy pan kenoip urzęduje w koninie?? |
|
|
|
 |
hitman
Forumowicz
|
Wysłany: 02-06-2010, 09:56
|
|
|
Nie. Zajmuje sie tym dorywczo, prywatnie. |
|
|
|
 |
siwek
Mitsumaniak

Auto: Cari 1.6 GL + LPi, Mazda 6 2.0
Pomógł: 27 razy Dołączył: 18 Lis 2007 Posty: 3382 Skąd: Kozłów Biskupi
|
Wysłany: 02-06-2010, 10:50
|
|
|
adaśko napisał/a: | a czy pan kenoip urzęduje w koninie?? | z kenoipem musisz się umówić bo normalnie pracuje a to robi dorywczo. Też u niego byłem i też go polecam.
Co do czucia gazu to uważaj bo u mnie też na początku było delikatnie czuć gaz a z czasem coraz bardziej, stawiałem na uszczelki a okazało się że wtryskiwacz był ( w bliżej nie określony sposób) wyłamany. Podjedź do kenoipa i on sprawdzi. Gdzieś był numer do niego, ew. moge przesłać na PW. |
_________________ "Nie mam nic przeciwko przychodzeniu do pracy, ale te osiem godzin czekania na wyjście to już totalny absurd."
 |
|
|
|
 |
jaxan
Mitsumaniak

|
Wysłany: 09-06-2010, 08:23
|
|
|
No i panowie mam to samo co lukaszdziosa Cari dziś w drodze do pracy padła na gazie. Szarpnęło, przymuliło ... i przełączyłem na BP. Pomyślałem, że po prostu gaz się skończył, co jednak mnie zdziwiło, bo wg wskaźnika i licznika powinienem przejechać jeszcze ok 50 km. No ale nic. Podjechałem na stację, zatankowałem i odjeżdżam. Przełączam na LPG i przymuliło, szarpło i zgasł Jak tylko przełącza się na gaz od razu gaśnie. Mam wrażenie, że nie słychać pompki. Może to jakiś bezpiecznik. Albo przytoczona wyżej elektronika. Przyjade do domu to będę szukał przyczyny, póki co stoi pod firmą, więc nie będę w niej grzebał.
lukaszdziosa, poradziłeś sobie z Twoim problemem? Byłeś u kolegi kenoip'a?
siwek napisał/a: | Gdzieś był numer do niego, ew. moge przesłać na PW. |
Poproszę zatem.
[ Dodano: 09-06-2010, 17:34 ]
No i już wiem mniej więcej co jest.
Pompka nie pracuje. Padł pierwszy bezpiecznik. Po wymianie przełączył się na gaz ale z butli słychać było jak by pompka przerywała. Włącza się, słychać jakiś szum jakieś 2 sekundy i cichnie, po 2 sekundach znowu szum i cichnie i tak cały czas. Zaznaczam, że nie jestem pewny czy to pompka. Po chwili znów uruchomiłem silnik, przełączył się na gaz i chodził straszliwie szarpiąc. Mniemam, że właśnie pompka niedomaga. Czeka mnie regeneracja? |
|
|
 |
adaśko
Mitsumaniak
|
Wysłany: 09-06-2010, 19:49
|
|
|
jaxan, jeśli pali tobie bezpiecznik któryś z brzegu w tej puszce gdzie są umieszczone obok siebie 4 bezpieczniki to elektronika pada niestety fakt że ja u siebie jak autko ostygło i postało dzień czasu to jak założyłem nowy bezpiecznik to czasami z 200-300 km normalnie śmigało ale później znowu to samo się działo. |
|
|
|
 |
|