[CAxA] Pompa paliwa |
Autor |
Wiadomość |
harpagan
Mitsumaniak Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 42 razy Dołączył: 30 Wrz 2005 Posty: 2470 Skąd: wawrzyszewowo
|
Wysłany: 31-05-2010, 23:32 [CAxA] Pompa paliwa
|
|
|
Mam taki ciekawy problem.
W zimę moje 4G93 zaczęło wywalać CE. Początkowo błąd pojawiał się i znikał, aż do momentu zaświecenia się kontrolki na stałe. Nie gasła ona już wcale. Po resecie kompa przejechałem jakieś 100km i znów wróciła. Dioda pokazała błąd 44. W manualu CAXA ten błąd nie występuje. Strona Krzyżaka jak i parę innych źródeł wskazywały na pompę paliwa.
Temat został przeze mnie trochę zignorowany, aż do czasu przekładki silnika. Po przekładce jak można było się spodziewać błąd powrócił. Inny silnik, listwa wtryskowa, komputer i wiązka silnika dość mocno zawęziły szukanie przyczyny. Wczoraj wyleciała stara pompa paliwa zastąpiona używką. Dziś natomiast powrócił czerwony przyjaciel z zegarów.
Błąd nie jest wyrzucany w chwilę po odpaleniu, ale po przejechaniu kilkunastu kilometrów, czasem na przestrzeni kilku dni. Raz wywalony błąd nie znika już wcale, aż do resetu kompa.
Na moje oko możliwości są dwie
- problem z wiązką
- problem z przewodami paliwowymi (np przytkane lub przygniecione)
Czarny nie przerywa i jeździ tak jak powinien.
O co chodzi ? |
_________________ Frankenstein CC5A 4x4
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 31-05-2010, 23:46
|
|
|
harpagan napisał/a: | O co chodzi ? | Moze brak styku na ktorejs wtyczce, albo wilgoc we wtyczce, albo zasniedziale przewody we wtyczce, albo kabelki usniedziale trzymajace sie doslownie na wlosie. Sprawdz wtyczki i ciaglasc przewodow (byle nie miernikiem bo dysponuje za mala moca, albo zrob to recznie w miejscu polaczen albo mozliwego przygniecenia wiazki przez kanape, etc) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
l_i_p_a
Mitsumaniak

Auto: Colt CAO 1.3 12V 94r swap 1.6
|
Wysłany: 31-05-2010, 23:50
|
|
|
Jak masz obd2 to skontaktuj się ze mną to podepniemy pod kompa i zobaczymy co tam się dzieje. pzdr u mnie dzięki temu doszedłem o co chodziło z gaśnięciem zobaczymy odczyty z czujników itp. |
|
|
 |
harpagan

|
Wysłany: 01-06-2010, 09:15
|
|
|
harpagan napisał/a: | O co chodzi ?
Moze brak styku na ktorejs wtyczce, albo wilgoc we wtyczce, albo zasniedziale przewody we wtyczce, albo kabelki usniedziale trzymajace sie doslownie na wlosie. Sprawdz wtyczki i ciaglasc przewodow (byle nie miernikiem bo dysponuje za mala moca, albo zrob to recznie w miejscu polaczen albo mozliwego przygniecenia wiazki przez kanape, etc) |
Wiązka i przewody paliwowe do sprawdzenia przynajmniej na oko jak tylko dostanę się do kanału. Pytanie gdzie jeszcze szukać.
Cytat: | Jak masz obd2 to skontaktuj się ze mną to podepniemy pod kompa i zobaczymy co tam się dzieje. |
Odezwę się dzięki |
 |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 01-06-2010, 10:01
|
|
|
harpagan napisał/a: | W manualu CAXA ten błąd nie występuje. | Sprawdź w Carismie. To jest "Ignition coil and power transistor unit system"
Strona 13A-27
Kody błędów i numery procedur na stronie 13A-14 |
|
 |
harpagan

|
Wysłany: 01-06-2010, 10:04
|
|
|
Napisałem z pamięci a pamięć nie bardzo daję radę ... numer błędu to 42 nie 44
|
 |
|
|
|
 |
rafq
Mitsumaniak MM-Mighty Morphin'

Auto: zielone
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Sie 2006 Posty: 766 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 10-06-2010, 12:38
|
|
|
Zmieniałeś ten zgnieciony przewód paliwowy ? Może na tym zwężeniu zebrało się trochę brudu z baku... Albo filtr paliwa skończył swój żywot i przytyka układ powodując, że pompa nie wyrabia. |
_________________ Impossible is not a fact. It’s an opinion. Impossible is not a declaration. It’s a dare.
Impossible is potential.
Impossible is temporary.
Impossible is nothing! ^^^ |
|
|
|
 |
|