Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ1A 1.3] skrzynia biegów i sprzeglo
Autor Wiadomość
robotfood 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2010, 12:58   [CJ1A 1.3] skrzynia biegów i sprzeglo

Witam
Mam juz przeszlo rok colta 1.3 12v z 98r. obecnie ma przebieg 210tys i ostatnio zauwazylem ze biegi 1,3,5 (wszystkie do przodu) wchodza dziwnie lekko tak jak by nie do konca i wystarczy je lekko palcem pchnac zeby wypadly. Nie jest to jedyna sprawa bo wymieniajac olej zauwazylem ze w aucie ktory stal na podnosniku z pracujacym silnikiem i wrzuconym luzem krecily sie kola... czy to oznacza ze sprzego i skrzynia moga byc do wymiany?

Starion 
Forumowicz
The smoking man :)

Auto: Colt CJ1A, Passat GT16 kombi
Wysłany: 22-05-2010, 15:53   

Ja bym tu raczej postawił na cięgna linki biegów. Kryją się w głębi za silnikiem patrząc pod otwartą maskę i są zczepione na gumkach. To się często w Coltach CJ chrzani bo chyba większość właścicieli miała z tym przejścia.

U mnie wyglądało to tak że biegi dziwnie wchodziły i nagle *ciach* i nie dało się wbić 2,4,R. U ciebie wygląda że zaczyna dziać się podobnie bo obie "linie" biegów (1,3,5 i 2,4,R) są oddzielnie więc pewnie pada Ci ta druga.

Ja bym od tego zaczął, bo jeśli tam masz usterke to tego czy coś się dzieje ze sprzęgłem/skrzynią będzie ciężko ocenić.

robotfood 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi colt
Wysłany: 26-05-2010, 16:11   

ok dzieki pojezdze i zobacze czy bedzie sie cos dzialo

krzys78 
Forumowicz

Auto: Czasem sprzątam ASXa żony
Wysłany: 19-06-2010, 22:41   

Podłączę się do tematu. Właśnie zaczęły mi dziwnie wchodzić biegi... z takim dziwnym gumowatym oporem. Jak silnik jest wyłączony działają chyba normalnie. Przynajmniej mniej jest ten opór czuć.

PJ 
Nowy Forumowicz

Auto: Colt 1.6 GLX'96
Wysłany: 19-06-2010, 23:13   

U mnie to było tak, że pewnego razu stałem na światłach i już spod nich nie uszyłem, bo nie mogłem wbić chyba 2 i 4. Pozostałe chyba jakoś wchodziły. Zepsuł się taki plastik co trzyma te linki. Drobnostka, od tego czasu biegi wchodzą bez problemu.

drum_n_bass1 
Forumowicz
Trzy Diamenty

Auto: Colt CJO 98r. 1.6 16v
Wysłany: 23-06-2010, 19:06   

Jak odpale auto czy to zimny(dopier po paru sekundach piszczy) czy juz cieply(czasami tylko piszczy) silnik to tak piszczy troche lecz gdy wcisne lekko pedał sprzęgła to cisza. Co to może być? Łożysko czy cos innego

Odpowiedz do tematu