|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.9TD] Turbina i Olej |
Autor |
Wiadomość |
Boniek
Forumowicz
Auto: Mitsubishi Carisma 1.9 TD'98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-06-2010, 17:14 [Cari 1.9TD] Turbina i Olej
|
|
|
Witam,
Taki problem mi się objawił
Za Turbiną jak mamy taką blachę jakby miska pojawił mi się oznaki Oleju miska jest czarna.
Turbina głośno chodzi tak jak się skoczy na 2700 obr tz. świszczy dosyć głośno.
Ogólnie to Turbina nie traci mocy, auto przyśpiesza dynamicznie, Auto mi nie kopci, ani na czarno ani na niebiesko.
Domniemam że gdzieś jest nieszczelny układ? Może ktoś miał już taki problem i podzieli się, co i jak no i czy taki koszt naprawy będzie bardzo duży?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi:) |
|
|
|
 |
kosek
Forumowicz
Auto: Carisma 1,9TD
Pomógł: 9 razy Dołączył: 01 Lis 2008 Posty: 158 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 19-06-2010, 19:07
|
|
|
Co by nie zaczynać od najgorszego.
Sprawdź na początek stan zamocowania jak i samych przewodów dochodzących do sprężarki, być może nieszczelność jednego z połączeń powoduje opisany problem.
Z opisu domyślam się, że chodzi o tę "miskę", jak piszesz zamontowana na pionowej ścianie kabinowej.
Co jest gdzie widać na zdjęciu.
Tu masz zdjęcie na którym widać przewody dochodzące do sprężarki jak i osłonę (miskę).
pozdrawiam |
_________________ kosek
http://emoty.blox.pl/resource/jeep.gif |
|
|
|
 |
Boniek
Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2010, 20:02
|
|
|
Dzięki wielkie, tak o to miskę mi chodziło.
A czy nawet jak będą to te przewody to bez mechanika się nie obędzie ? Czy można to jakoś samemu załatwić? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-06-2010, 20:43
|
|
|
Boniek napisał/a: | Turbina głośno chodzi tak jak się skoczy na 2700 obr tz. świszczy dosyć głośno. | Jeżeli nie traci mocy, tylko gwiżdże, to albo się kończy, albo tak została zregenerowana, oznaki oleju mogą pochodzić z nieszczelności ot choćby przy nakrętce przewodu olejowego, może wystarczy dokręcić, albo może to być związane z tym, jak pisałem wyżej, spartolona regeneracja - spotykałem takie objawy, że po regeneracji turbiny nagle zaczął pojawiać się olej z turbiny, winą mozna by obarczyć albo przewód (pęknięty kołnierz), albo nakrętke redukcyjną (nie dokręcona, uszkodzone gniazdo) |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Boniek
Forumowicz
|
Wysłany: 19-06-2010, 21:31
|
|
|
Wrzucam zdjęcia
Na czerwono zaznaczyłem co znalazłem, jest to opaska która nie jest wcale przymocowana, wiec domniemam ze stad może olej uciekać, jak widać na zdjęciach, tam jest mokro. Czy wiecie co to za przewód no i czy taka nieszczelność może powodować ten świst? czy raczej nawet jak jakoś by się uszczelniło układ to świst będzie?
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 19-06-2010, 22:11
|
|
|
Z tego co widze, to masz zapocenie po stronie koła kompresji, co mogłoby, ale nie musi, świadczyć o stanie uszczelniaczy olejowych turbiny, tutaj masz rozpiske elementów turbiny, dla jasności:
 |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
|
|