Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o niepodpięty kabelek + problem z szarpaniem
Autor Wiadomość
Epiqr 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer '96 CK0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 03-07-2010, 12:32   Pytanie o niepodpięty kabelek + problem z szarpaniem

Witam.

Jeżeli możecie, to rzućcie okiem na to zdjęcie

http://img155.imageshack....5/dscn2024j.jpg

Co to za kabelek zaznaczony na czerwono? Wychodzi z wiązki kabli które są wpięte do aparatu zapłonowego, ten jeden kabel jest oddzielnie i jest zaizolowany.
Mój misiek jak wiele innych na tym forum trochę poszarpuje. Jest to odczuwalne na zimnym i na ciepłym silniku, zwłaszcza na niskich biegach gdy dodaje mało gazu, tak do 2000 obrotów. Jak mu nacisnę mocniej też czasem zdarza się taki "skok" jakby na ułamek sekundy nie dostawał paliwa. Zauważyłem też, że gdy tylko lekko musnę gaz, obroty od razu podskakują do poziomu ok 1700, czyli wygląda to tak jakbym nie miał pod stopą płynnego dozowania gazem miedzy 1000 a 1700 obrotów, może to jest przyczyna szarpania. Czy jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to lub jak to wyregulować?

herr_flick 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
Wysłany: 04-07-2010, 20:30   

ten kabelek wyszedł Ci z kondensatora

http://img820.imageshack....kondensator.jpg

ale on podobno odpowiada za zakłócenia mogące wystąpić podczas słuchania radia

podepnę się pod zdjęcie kolegi i zapytam co to za "pokrętło" w aparacie zapłonowym?

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 04-07-2010, 20:50   

to żadne pokrętło - tylko zatyczka
fakt, że się kręci :)
czasem się przez nie zagląda sprawdzić czy jest iskra

pandik 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.3 75KM 96r
Wysłany: 05-07-2010, 21:58   

Nie jest to czasem kondensator, który niweluje iskrzenie na palcu rozdzielacza?

Epiqr 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-07-2010, 17:25   

Dzięki za odpowiedź :)

Cytat:
ten kabelek wyszedł Ci z kondensatora

No nie tyle wyszedł co urwał się z tego co patrzyłem. I raczej pasowało by go wymienić jeżeli odpowiada on za coś więcej niż zakłócenia radia... to jest kondensator aparatu zapłonowego??? Na allegro nie mogę tej części znaleźć :/

herr_flick 
Forumowicz

Auto: Lancer CK1A i CS3A
Wysłany: 08-07-2010, 13:52   

podobno od 126p pasuje - poważnie, parę razy przewijała się ta kwestia na forum

http://forum.mitsumaniaki...ght=kondensator

Epiqr 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 12-07-2010, 16:38   

Dzieki za odpowiedź. Ale też ciekawa sprawa, bo wszyscy piszą że ten kondensator odpowiada za szumy w radiu, ale ja ich nie słyszę. :) tak czy owak, dziękuję za zainteresowanie tematem :o k:

griswold
[Usunięty]

Wysłany: 03-08-2010, 20:42   Re: Pytanie o niepodpięty kabelek + problem z szarpaniem

Epiqr napisał/a:
Witam.

Jeżeli możecie, to rzućcie okiem na to zdjęcie

http://img155.imageshack....5/dscn2024j.jpg

Co to za kabelek zaznaczony na czerwono? Wychodzi z wiązki kabli które są wpięte do aparatu zapłonowego, ten jeden kabel jest oddzielnie i jest zaizolowany.
Mój misiek jak wiele innych na tym forum trochę poszarpuje. Jest to odczuwalne na zimnym i na ciepłym silniku, zwłaszcza na niskich biegach gdy dodaje mało gazu, tak do 2000 obrotów. Jak mu nacisnę mocniej też czasem zdarza się taki "skok" jakby na ułamek sekundy nie dostawał paliwa. Zauważyłem też, że gdy tylko lekko musnę gaz, obroty od razu podskakują do poziomu ok 1700, czyli wygląda to tak jakbym nie miał pod stopą płynnego dozowania gazem miedzy 1000 a 1700 obrotów, może to jest przyczyna szarpania. Czy jest jakiś czujnik odpowiedzialny za to lub jak to wyregulować?

Witam!

Ostatnimi czasy też miałem duże problemy z szarpaniem auta mniej więcej przy obrotach 1200 i 1800, szczególnie wtedy pojawiało się "szarpanie". Niestety kabelek od kondensatorka nie jest tego przyczyną. Wiele razy na forum pojawiały się rozwiązania typu wymiana: kabli, świec, palca. U mnie niestety zakończyło się to wymianą całego aparatu zapłonowego, nie dawał odpowiedniej iskry i do tego jeden z wtryskiwaczy nie domykał się i lał - koszt ok. 100 zł. Miejmy nadzieje, że u Ciebie jest to inna przyczyna, bo nowy (używany) aparacik zapłonowy to koszt około 500-600 zł. Ceny z zach-pom. może u Ciebie będzie taniej.

pozdrawiam
gris

Odpowiedz do tematu