Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
różnica między lancerem z USA i Eu
Autor Wiadomość
junior1969 
Nowy Forumowicz

Auto: impreza
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-05-2010, 08:41   różnica między lancerem z USA i Eu

Witajcie:)
Jestem tu nowy więc za pomyłki przepraszam. Mam jednak pytanie czy jest (o ile jest) różnica między lancerem z USA i Europy? Słyszałem że skrzynie manualne są gorsze na rynku amerykańskim. Może to mit?
W karoserii subaru na rynek amerykański jest np. mniej nitów, spawów i zgrzewów!
Dramat!!!
Mam subaru ale zaczynem coraz poważniej myśleć o zmianie na lancera w wersji 295 koni.
Proszę o poradę i jakieś info . Szukałem na forum ale nic jednoznacznego nie znalazłem.
Dzięki i pozdrawiam mitsumaniaków :)

pfx 
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Wysłany: 27-06-2010, 12:45   

Zapytanie dotyczy EVO X (bo tylko takie mają moc 295 koni w serii)?
Choć jest inny dział do tego - odpowiem, bo jeżdżę takim:
- lapy tylne - brak p/ mgielnego
- lampy przednie brak asymetryczności ksenony - brak spryskiwaczy
w/w mogą być problemy z przeglądem
- mapa benzyny pod amerykańską - (szarpie i się przelewa na zimnym) konieczny remap , redukcja dawki paliwa (w efekcie zwiększy się moc) + oczywiście wydech
- nawiew na szybę jakkolwiek, by nie załączyć zawsze zapnie Ci kompresor klimy (EU raczej też tak mają , ale mnie to wkurza okropnie).
Czy przy obecnej cenie dolca jest to w ogóle opłacalne? Ciagnięcie auta ze Stanów?
- no i podstawowa różnioca między EU a USA - brak gwarancji, bo modele z 2008 roku przecież jeszcze przez co najmniej rok ją mają.

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 01-07-2010, 07:27   

pfx napisał/a:
- nawiew na szybę jakkolwiek, by nie załączyć zawsze zapnie Ci kompresor klimy (EU raczej też tak mają , ale mnie to wkurza okropnie).

EU maja tak samo ale... jest sygnalizacja załączenia się klimatyzacji (trochę mi zeszło żeby zgadnąć o co biega) i przede wszystkim włącza się domyślnie ale da się ją wyłączyć. To jest faktycznie wnerwiające bo byłem przyzwyczajony nawiew mieć ustawiony w pozycji nogi i szyba. Teraz jak jest koło 15C to albo parują szyby albo muszę dogrzewać :(
- Druga wnerwiająca przypadłość amerykańców to radio. Brak trójki w Krakowie mnie wnerwia dodatkowo brak prawdziwego RDS'a. RDS ogranicza się tylko do wyświetlania tekstu :(

pfx 
Forumowicz

Auto: Evo X GSR
Wysłany: 01-07-2010, 22:40   

jaca71 napisał/a:
pfx napisał/a:

EU maja tak samo ale... jest sygnalizacja załączenia się klimatyzacji (trochę mi zeszło żeby zgadnąć o co biega) i przede wszystkim włącza się domyślnie ale da się ją wyłączyć. ...

nie da się, przynajmniej w EVO. Da się tylko odłaczycautomatyczne załączanie klimy w pozycji autoprzełacznika nawiewu.
U mnie jest tak, że jak włączę nawiew na szybe lub nogi i szybę zawsze załacza sie kompresor klimy i pakuje klimą na szybę, niezależnie od połozenia przełacznika klimy i zapalonej lampki. Gdy włacze lampkę pakuje rózwnież klimą na nogi, gdy ją zgaszę na nogi leci normalnie a na szybę zawsze kurde z klimą.

[ Dodano: 01-07-2010, 22:48 ]
szkrzynia od początku zgrzyta trójka czasem czwórka, ale ponoć to standard i EU tez niektóre tak mają, jak wbijasz pod 5-6 tys rmp nic nie słychać, zgrzyt jest na poziomie ok 4 tys rmp i poniżej (synchronizator), ale jak na razie w Polsce jeszcze nikt nie wymieniał w X ce skrzyni.
- kolejna sprawa o w US jest za nieski spojler i zasłania bardzo widoczność z tyłu. Nie rozpoznasz co za auto jedzie i nie przeczytasz rejestracji (wideo- mondeo- patrole).
zajrzyj na www.evo.org.pl tam więcej informacji

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 01-07-2010, 22:57   

jaca71 napisał/a:

EU maja tak samo ale...

Jest chyba inaczej bo klima włącza się tylko w ustawieniu SKRAJNYM na szybę i można kliknąć i ją wyłączyć.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 01-07-2010, 23:07   

krzychu napisał/a:
jaca71 napisał/a:

EU maja tak samo ale...

Jest chyba inaczej bo klima włącza się tylko w ustawieniu SKRAJNYM na szybę i można kliknąć i ją wyłączyć.

O to mi chodziło ;) I że jest info o tym ze się włącza :)

olosoft 
Mitsumaniak
02431/KMM

Auto: Sportback Instyle CVT
Wysłany: 02-07-2010, 10:35   

krzychu napisał/a:
jaca71 napisał/a:

EU maja tak samo ale...

Włącza się ale można zaprogramować tak, żeby się nie włączała. Opis programowania przy pomocy pokręteł i przycisków nawiewu jest opisany w instrukcji obsługi. Możliwe, że nie ma to zastosowania we wszystkich modelach. Programowanie jest zawile opisane, mało przyjazne i upierdliwe ale działa (spr w SB 2009 model 2010).

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2010, 10:39   

Mi to tam nie przeszkadza. Jak nie chce włączać klimy to ząbek wcześniej ustawiam i już. Zresztą nie widzę różnicy w spalaniu z i bez.... A Wy macie jakiś ten cały interfejs użytkownika w ECU (kiedyś na zlocie z JM mi to ktoś tłumaczył i ma to jakaś fachową nazwę) w każdym razie u mnie tego nie ma i nie ma możliwości konfigurowania w ECU czegokolwiek.

jaca71 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2010, 15:01   

olosoft, U mnie też jest jakieś programowanie trybów klimy (klima manualna). Np. Można wybrac by sama decydowała kiedy ma być tryb zamknięty i otwarty - zmienia się to przytrzymując klawisz zamkniętego obiegu przez 10s.
Tak samo można zrobić z działaniem sprężarki 10s przytrzymuje się śnieżynkę i wtedy sprężarka działa jakoś inaczej ale nie da się wyłączyć automatycznego zadziałania klimy gdy wybrany jest nawiew na szybę również pomieszany z nawiewem na nogi. Nie do końca rozkminiłem jak to dział a instrukcja jest bardzo enigmatyczna :)

krzychu, Ja nie mam MMC czy jak się to zwie. Mam najprostsze radio z odtwarzaczem na 1 płytę.

krzychu 
Mitsumaniak

Wysłany: 02-07-2010, 16:49   

jaca71 napisał/a:

krzychu, Ja nie mam MMC czy jak się to zwie. Mam najprostsze radio z odtwarzaczem na 1 płytę.

Ale MMC daje tylko użytkownikowi dostęp do tego z poziomu radia. Chodzi o jakiś moduł w ECU w którym można włączyć światła dziennie te wszystkie inne bajery. No to ja tego nie mam.

Odpowiedz do tematu