Pinin 1.8 GDI mrugajaca kontrolka napedów |
Autor |
Wiadomość |
Daromen
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 GDI
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 2 razy Dołączył: 13 Wrz 2008 Posty: 98 Skąd: Żywiec
|
Wysłany: 15-07-2010, 21:24 Pinin 1.8 GDI mrugajaca kontrolka napedów
|
|
|
Witam wszystkich,mam maly problem,ostatnio zauwazylem ze jadac na wlaczonym 2h lub 4h zaczyna mrugac kontrolka pomaranczowa blokady miedzyosiowej,nie mruga ona regularnie,najczesciej jak jade pod góre lub równej drodze,jak w dół to nie... czy to wina czujników czy czegos jeszcze? zeby je sprawdzic nalezy spuscic olej ze skrzyni rozdzielczej? Jesli ktos wie prosze o pomoc dzieki pozdrawiam. |
_________________ Pajero Pinin 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 15-07-2010, 21:33
|
|
|
miałem podobny efekt z wysłużonymi tulejami skrzyni biegów. Przy zapalaniu samochodu mrugała mi przednia oś chociaż nie ruszałem lewarka od SS4. Czasami się tak działo a czasami nie. Wymieniłem tuleje w poduszce skrzyni i problemy ustały. Tak nawiasem, fabryczna konstrukcja tych tulei jest za delikatna jak na taki ciężar. |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

|
Wysłany: 15-07-2010, 21:37
|
|
|
Tak jak ty mowisz tak tez sie mi dzieje,przed zapaleniem mruga os przednia ale jak odpale to gasnie... no i dochodzi mi jeszcze ta druga wariujaca kontrolka,czy to moze byc wina poduszek? łatwo je wymienic? |
 |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
|
Wysłany: 15-07-2010, 23:10
|
|
|
Poduszki demontujesz w następujący sposób. Najpierw wejdź pod samochód i zobacz czy ręką jesteś w stanie ruszać skrzynią w dość widoczny sposób. Jeśli tak to jest to kres poduszek. Ja mam u siebie 2.0 GDI ale konstrukcja jest podobna. Na belce pod skrzynią masz poduszkę (2.0 ma dwie). Windujesz skrzynię odkręcasz poduszkę na tulei przy belce a następnie łapę przy skrzyni. Poduszka jest już wolna i można ją wyciągnąć. Teraz albo zakup nowej albo regeneracja.
U mnie objaw ustał a jego przyczyną była wisząca skrzynia, która nie była w osi silnika i przechylała go do tyłu. Przyznam się szczerze że patrząc po konstrukcji wszystkich poduszek włącznie z silnikowymi to Mitsubishi troszkę poszło na łatwiznę. Tuleje nie są wykonane tak jak np w wahaczach, to nie pełne odlewy. Tuleja metalowa wewnętrzna która jest mocowana śrubą do belki jest złapana do swojej obudowy gumą w dwóch miejscach, co przy jeździe w terenie z czasem kończy się ich zerwaniem bądź zmiękczeniem jak w moim przypadku. Lewarki w aucie latały tak że samochodem aż szarpało. Skrzynią ruszałem pod samochodem w górę i w dół jak chciałem. Niestety zostawił mi ten defekt poprzedni właściciel który jeździł tak od zimy a jego mechanik nic nie znalazł. Podejrzewam że różnicowy w tylnym moście będzie nadawał się w niedługim czasie do remontu, ze względu na uderzanie o niego wałem. |
|
|
|
 |
Daromen
Forumowicz

|
Wysłany: 03-09-2010, 19:23
|
|
|
Mam wlasnie taki objaw jak mówisz,z tym ze ostatnio wszedlem pod auto i próbowałem ta skrzynia ruszac no i fakt jest troche luzu,ale dziwi mnie jedno,to ze teraz nawet jak stoje w miejscu to mruga ta pomaranczowa kontrolka a jak docisne lewarek w prawo od siebie to przestaje,co to moze byc,wydaje mi sie ze to chyba jednak cos nie tak bedzie w srodku skrzyni.... |
 |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
|
Wysłany: 04-09-2010, 09:38
|
|
|
wygląda że któryś ze styków selektora skrzyni nie pracuje jak powinien. U siebie jeszcze nie doszedłem czemu mi nie chce zaświecić. Trzeba będzie jednak czujniki posprawdzać |
|
|
|
 |
|