Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E54A 2.0 V6] Wymiana panelu od klimatyzacji. Galant 96r. -
Autor Wiadomość
Spox_2 
Forumowicz

Auto: Galant 2.5 V6 24V EA5W
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 29-07-2010, 16:40   [E54A 2.0 V6] Wymiana panelu od klimatyzacji. Galant 96r. -

Witam,
Jestem stosunkowo nowym użytkownikiem forum Mitsumaniaków ;)
Nabyłem parę miesięcy temu mojego pierwszego Misia z którego jakże jestem zadowolony.
Wraz z zakupem auta, poprzedni właściciel dołożył mi do niego panel elektroniczny do klimatyzacji i jeszcze dodatkowe elementy ( nie wiem jak fachowo nazywają się te silniczki itd...).

Proszę was Panowie o pomoc, mianowicie co mi jest potrzebne do owej wymiany,
czy jest to w ogóle możliwe :?:

Pozwoliłem sobie na zrobienie zdjęć tego co już mam, więc tak :

Misio w środku :

To co widać za schowkiem :

Zoom na lewą stronę :

Zoom na prawą stronę :

Części jakie posiadam :

Panel z przodu :

Panel - tył :

Silniczki od dmuchawy ? :

Przy 2 silniczkach brakuje tego metalowego druta...

Jak widać przewody są poobcinane, więc w chodzi w grę zakup nowych albo regeneracja tego co jest.

Wykonywał ktoś już może takową wymianę :?:
Na jaki koszt się narażam :?:

Z góry dziękuję za wszystkie trafne sugestie.

Pozdrawiam :wink:

[ Dodano: 29-07-2010, 17:03 ]

W jednym z Topiców odnośnie wymiany panelu/klimy :
Czy miał rację :?:
seba77 napisał/a:
Booker napisał/a:
Czy wymiana dotyczy całości klimy czy tylko modułu sterującego

to musisz wymienic koszt ok 1000pln +przekladka
Sterownik
wiązka przewodów
wentylator nawiewów
tranzystor sterujący wentylatorem
prawdopodobnie obudowę filtra przeciwpyłkowego
kierownica powietrza prawdopodobnie wraz z nagrzewnicą
czujnik temperatury zewnętrznej
czujnik temperatury wewnętrznej
czujnik nasłonecznienia

szpala85 
Mitsumaniak

Auto: dwie skarbonki
Wysłany: 29-07-2010, 18:12   

nie będzie to proste kolego :roll: ....... bo jeszcze wiele rzeczy ci brakuje ....... i masz ucięte kable ... co jest najgorsze ...... będziesz musiał kupić całą wiązkę kabli (z jakiegoś gala na części ) i od razu jak ktoś będzie tą ową wiązkę wyjmował to musisz tam stać i robić sesję zdjęciową gdzie co jest podpięte ....... jednym słowem ..... dużo czasu i dużo roboty ...... :wink: ..... ale jak masz wenę to na pewno ci sie uda :mrgreen:

Spox_2 
Forumowicz

Wysłany: 29-07-2010, 22:14   

szpala85 napisał/a:
nie będzie to proste kolego :roll: ....... bo jeszcze wiele rzeczy ci brakuje ....... i masz ucięte kable ... co jest najgorsze ...... będziesz musiał kupić całą wiązkę kabli (z jakiegoś gala na części ) i od razu jak ktoś będzie tą ową wiązkę wyjmował to musisz tam stać i robić sesję zdjęciową gdzie co jest podpięte ....... jednym słowem ..... dużo czasu i dużo roboty ...... :wink: ..... ale jak masz wenę to na pewno ci sie uda :mrgreen:

Możesz napisać czego konkretnie brakuje oprócz kabli :?:

Rozebrałem dzisiaj cały środek i nie widziałem kostek do podłączenia bezpośrednio do elektronicznego panelu. Za to są inne 2 bardzo podobne ale z mniejszą ilością pinów.
Jutro wrzucę fotki z środka.

Możecie mi powiedzieć ile tak mniej wiecej będę musiał wydać pieniążków aby owy panel zaczął świecić i działać tak jak Bóg przykazał :?:

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 30-07-2010, 00:35   

Spox_2, nie powiem ci dokładnie bo sam nigdy tego nie rozbierałem ( co najwyżej sam panel klimatronic rozbierałem na części pierwsze ) ...... i boję się że nikt tu z forum nie robił takiej przekładki ... bo prawdopodobnie się nie opłaca :wink: .... ale wydaje mi się że bez ori wiązki od klimatronika nic nie zdziałasz :wink:

nawet jak poczytasz schemat co radzi kolega zbychu80, to bez jakiejś podstawowej wiedzy elektronicznej nawet tego nie zaczepiaj .....

Spox_2 
Forumowicz

Wysłany: 31-07-2010, 12:55   

Więc widzę że będzie bardzo ciężko....

Rozebrałem panel, fotki wrzucam poniżej :

Tutaj może nie widać, ale kostki są inne, posiadają mniej pinów (nie wiem czy te ogóle powinny iść do panelu elektronicznego...). :

W tym miejscu powinny być mniej więcej zamontowane silniczki sterujące :

A teraz lekki OT, a mianowicie zauważyłem że są doprowadzone przewody 2 niewykorzystanych przycisków obok tego do włączania tylnej wycieraczki, czy wiecie od czego to mogło/jest być :?:

BTW. Pisałem już do 2 użytkowników allegro odnośnie części do klimy (komplet kabli itd.) jak się okazało jeden nie posiada w swoim misiu climatronica, drugi jeszcze mi nie odpisał.

areksz121 
Mitsumaniak
Elektronik

Auto: E54A 2.0 V6 M/T '94
Wysłany: 31-07-2010, 15:52   

W moim poprzednim i obecnym Galu na środkowej pozycji jest przycisk tempomatu, a drugi to może od TCLa?

szpala85, dobrze mówię?

Specjalność: Instalacja elektryczna E5xA,
E54A 2.0 V6 MIVECiem byl...i znów nim jest! :) '94 MÓJ Zobacz temat o moim Miśku :)
Carisma '99 4G92 BRAT :) http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=66765
Colt CJ4A '98 4G92 DRUGI BRAT
EA5A 98' TRZECI BRAT

szpala85 
Mitsumaniak

Wysłany: 31-07-2010, 20:48   

areksz121, :mrgreen: ..... bardzo dobrze mówisz .... :wink:

Spox_2, ...... masz bardzo okrojonego Gala więc aby coś ci tam dodatkowego wsadzić nie wystarczą tylko przyciski ..... Gal jest jak jeden wielki organizm .... wszystko działa ze wszystkim .... weź mój przykład ... głupi czujnik od hampla ... i nie działa TCL + ABS :lol: .....

u ciebie aby coś tam dołożyć ( z lepszej wersji) .... będzie z tym problem bo tam jest wiele rzeczy o których nawet ja nie mam pojęcia :wink:

Krejzi 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 16V 94r.
Wysłany: 01-08-2010, 10:04   

a czy przypadkiem klimatronik nie dziala troche na innej zasadzie niz zwykla klima ? oprocz podlaczenia chyba trzeba tez zmienic troche uklad klimatyzacji, chyba ze sie myle, ale na pewno braknie kilku czujnikow temperatury itp. podejzewam ze ktos sie napalil ze kupi sobie panel od klimatronika i bedzie miec klimatronik ale ktos mu to wytlumaczyl ;) . To nie jest chyba takie proste i chyba nie warte świeczki.... ale próbuj chetnie bym zrobil tak u siebie jesli bedzie to mozliwe ;)

Moja muzyka --> www.krejzi.muzzo.pl

Spox_2 
Forumowicz

Wysłany: 01-08-2010, 14:43   

szpala85 napisał/a:

Spox_2, ...... masz bardzo okrojonego Gala więc aby coś ci tam dodatkowego wsadzić nie wystarczą tylko przyciski ..... Gal jest jak jeden wielki organizm .... wszystko działa ze wszystkim .... weź mój przykład ... głupi czujnik od hampla ... i nie działa TCL + ABS :lol: .....

u ciebie aby coś tam dołożyć ( z lepszej wersji) .... będzie z tym problem bo tam jest wiele rzeczy o których nawet ja nie mam pojęcia :wink:

Nie od razu Rzym zbudowano...(na szczęście :P ).

Jak na razie najbardziej zależy mi na wyrzuceniu pokręteł i wstawieniu elektronicznego panelu.
Na chwilę obecną i tak nie mam nabitej klimy (+uszkodzony rurka przy chłodnicy) więc czujniki i te sprawy mogę sobie zostawić na sam koniec.

W miarę upływu czasu...przybytku funduszy będę powoli i sukcesywnie wymieniał kolejne podzespoły od klimy...

Odpowiedz do tematu