Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[E54A 2.0 V6] Silnik się grzeje POMOCY!!!!!
Autor Wiadomość
przemo50001 
Nowy Forumowicz

Auto: Mitsubishi Galant 2.0 V6 24V
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 30-07-2010, 22:50   [E54A 2.0 V6] Silnik się grzeje POMOCY!!!!!

Witam!!!
Jestem nowym posiadaczem Galancika i niestety już pojawiły się pierwsze problemy , z którymi nie do końca sobie radzę ?!
Problem pojawił się niespodziewanie podczas trasy do Krakowa w te upalne dni , jechałem sobie szybciej na klimie i w pewnym momencie po przejechaniu już 60 km klima przestała działać i wskazówka temp skoczyła od razu na czerwone pole . Zatrzymałem się , wystudziłem go ,kupiłem wode i wlałem ok . 3 litrów po czym ruszyłem dalej i po kilkunastu km znowu to samo wskazówka momentalnie na czerwone pole . Jakoś dojechałem ... :x Oprócz tego ,że się grzeje nic innego się nie dzieje nie dymi na biało , nie wyrzuca wody do wydechu , węże miękkie w oleju też ok ... Zaznaczam że termostatu już nie było ( wyciągnięty ) . Dziwne jest to że nie zawsze się to dzieje bo wracałem z Wałbrzycha w nocy szybko i nic chodził bez zarzutu ,a z kolei innego dnia jadąc 70 km/h się zagrzał . Jestem w trakcie wymiany rozrządu i pompy wody . Mam nadzieję , że to wina pompy ale jakoś do końca nie jestem przekonany bo stara pompa po wyciągnięciu wydaje się być raczej dobra .Dziwi mnie tylko ,że ta nowa pompa chodzi ciężej niż stara ,a i w starej huczą łożyska ale to chyba nie jest przyczyną przegrzewania silnika . Czy ktoś z was ma jeszcze jakieś pomysły co to może być ??? Błagam tylko nie piszcie , że to głowica ... za tydzień wybieram się nad morze :(

Pozdrawiam :lol:
Ostatnio zmieniony przez Owczar 02-08-2010, 11:14, w całości zmieniany 1 raz  

deejay 
Mitsumaniak

Auto: Rav4 Hybrid
Wysłany: 30-07-2010, 23:15   

miałem taki sam objaw u siebie w poprzednim galu i po długich poszukiwaniach znalazłem wyjasnienie sprawy :wink: przyczyną była niedrożna chłodnica wody , tzn jej niewielka cześc był zimna , nawet jak wentylator chodził to niemiał szans jej wychłodzic w miejscu gdzie był drozna :wink: oby to była tylko chłodnica :?:

przemo50001 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 30-07-2010, 23:27   

dzięki wielkie za odzew ale obawiam się , że to nie chłodnica bo była już czyszczona i jest wszędzie drożna ... już to też sprawdzałem ale wielkie dzięki :biggrin:

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 01-08-2010, 11:04   

Czy jadąc bez klimy wentylator chłodnicy załącza się?

canoodin 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 glsTD 93
Wysłany: 01-08-2010, 13:01   

kolego ja zagotowalem gala i okazalo sier ze termostat byl nie sprawny... sprawdz to a jesli go zagrzejesz za mocno to niestety bedziesz mial uszczelke pod glowica do wymiany... sprawdz rowniez czy nie dymi na zimnym silniku na "niebiesko"... jesli tak to niestety... uszczelka... ale badzmy dobrej mysli... sprawdz jeszcze czujnik od wentylatora

przemo50001 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 01-08-2010, 14:29   

tak , jadąc bez klimy wentylator normalnie się włącza ... sprawdziłem już wszystko i nie mam już chyba pomysłów na więcej ?! jeśli chodzi o uszczelke pod głowicą to wydaje się być ok nie dymi ani na biało ani na niebiesko ... :(

jacek11 
Mitsumaniak
Yatsu~eku

Auto: EA2W Żółwik, Outlander CW8W
Wysłany: 01-08-2010, 14:46   

Korek do chłodnicy kup.Posprawdzaj,czy nie ma wycieków.Czy podczas jazdy z małą prędkością też się gotuje?Co się dzieje jak chodzi na wolnych?

radek79 
Mitsumaniak

Auto: x5
Wysłany: 01-08-2010, 14:55   

witam mam pytanie czy masz lpg bo jeżeli tak to miałem taki przypadek że parownik puszczał mi gaz do układu chłodzenia i też w tarkcie jazdy strzałka wędrowała na czerwone pole
moje http://forum.mitsumaniaki...1458294#1458294

canoodin 
Nowy Forumowicz

Auto: Galant 2.0 glsTD 93
Wysłany: 01-08-2010, 15:36   

moim zdaniem jest to wina termoststu... u mnie byl robiony zanim kupilem gala i jakis magiczny mechanik zostawil w nim jakas tam czesc zapchal sie i adijos z uszczelka... jeszcze dodatkowo podczas jazdy rozsadzilo rure od goracej wody... moim zdaniem warto to sprawdzic...

[ Dodano: 01-08-2010, 15:39 ]
co do uszcelki to sprawdz pod wlewem oleju czy niema "masła" tj białej tłustej mazi

przemo50001 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 02-08-2010, 11:10   

wielkie dzieki za wskazowki tak mam instalacje gazowa ale mechanicy tez sprawdzili i wykluczaja ta opcje termostatu nie mam wogole jest wyciagniety :( dzisiaj zakladamy nowa pompe wody i rozzrad trzymajcie kciuki :)

Owczar 
Forumowicz

Auto: CLS 450
Wysłany: 02-08-2010, 11:18   

przemo50001, w Polsce nie da się nigdzie jechać zgodnie z prawe więcej niż 130km/h.
Pkt 10 regulaminu.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=15923

Post edytowałem.

Odpowiedz do tematu