Wskazania licznika przebytych kilometrów |
Autor |
Wiadomość |
tajson1
Nowy Forumowicz tajson1
Auto: lancer kombi 1.6-2007
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 19-08-2010, 23:13 Wskazania licznika przebytych kilometrów
|
|
|
Witam wszystkich
Mam Lancera kombi 1.6 2007
Pytanie: Gdzie i w jaki sposób odłączyć wskazania licznika przebytych kilometrów? Chodzi o to, że kaskę na przegląd będę miał za trzy miesiące a na przegląd trzeba jechać zaraz. Próbowałem od zegarów kostki, ale wtedy nic nie działa! Może gdzieś w silniku ??? |
|
|
|
 |
Artii
moderator mitsumaniak

Auto: LancerCS0 2003 LancerC62 1990
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 892 Skąd: Zawiercie/Zabrze
|
Wysłany: 19-08-2010, 23:23
|
|
|
Nikt na przeglądzie nie będzie Ci sprawdzał kilometrów. Jeśli już to nawet jak będzie np 1000km po czasie to nic się nie stanie. |
|
 |
tajson1
Nowy Forumowicz tajson1
Auto: lancer kombi 1.6-2007
|
Wysłany: 20-08-2010, 06:43
|
|
|
I tutaj się mylisz bo sprawdzają za każdym razem, auto jest na gwarancji i zawsze przebieg jest podawany a potem sprawdzają. Gdyby to było takie proste to nie zadawałbym takiego pytania, to chyba logiczne:) |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3273 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 20-08-2010, 07:23
|
|
|
tajson1 - we współczesnych samochodach przebieg pamięta nie tylko licznik , więc i tak da się sprawdzić . I nie jestem pewien czy takie pytanie na forum jest odpowiednie . |
|
 |
AdamColt [Usunięty]
|
Wysłany: 27-08-2010, 17:21 odłączenie licznika
|
|
|
Odepnij wtyczkę przy skrzyni biegów. Tam jest czujnik prędkości samochodu. Po odłączeniu wtyczki może zapalić się kontrolka "check engine" ale po ponownym podpięciu czujnika prędkości odłącz akumulator i kontrolka zgaśnie. |
|
|
|
 |
zbycho77
Mitsumaniak
Auto: Renault Scenic II, Colt VI 1.5
Pomógł: 17 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 495 Skąd: Lublin/Łęczna/Turka
|
Wysłany: 28-08-2010, 17:01
|
|
|
Tak jak mówi AdamColt odpięcie czujnika przy skrzyni biegów jest rozwiązaniem, ponieważ odpowiada on za naliczanie kilometrów, ale komfort prowadzenia auta spadnie - nie będziesz wiedział jaką masz prędkość. Po drugie zapalenie "check engine" oznacza pracę w trybie awaryjnym, co również oznacza spadek komfortu prowadzenia (ECU pobiera informację o prędkości do sterowania parametrami jazdy - u mnie np. w Carismie przy popsutym czujniku nie trzymał obrotów na luzie, po wymianie i skasowaniu Check Engine było OK). No i wreszcie załóżmy - pali Ci się kontrolka, nie przejmujesz się, bo wiesz, że wyciągnąłeś czujnik - a pojawiła się poważniejsza awaria i ... nie reagujesz |
_________________ Zbyszek |
|
|
|
 |
|