|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.8 GDI] Obwód lusterek elektrycznych, błąd w service |
Autor |
Wiadomość |
Rafal_Katowice
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI, DYNAMICS,'00
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 23-08-2010, 17:12 [Cari 1.8 GDI] Obwód lusterek elektrycznych, błąd w service
|
|
|
Cześć,
Walczę z lusterkami elektrycznymi, bo nie chcą działać. Myślałem, że padły silniczki, ale podłączyłem zasilanie bezpośrednio do lusterek i silniczki działają bez zarzutu.
Podczas ustawiania przyciskami lewego lusterka rusza się ono tylko w prawo i w dół, a jak chcę ustawić lusterko prawe to robi się zwarcie - przepala się bezpiecznik 10A.
Same przyciski rozebrałem i wyczyściłem w środku, a potem przemierzyłem wg service manuala i niby sa ok. Ale żeby ostatecznie się przekonać czy problemem są same przyciski, czy może jakies przebicie na kablach po drodze, chcę drutem łączyć odpowiednie styki i zobaczyć czy lusterka się ruszą.
Jak używałem przycisków i mierzyłem napięcie na wtyczce lusterka to dla niektórych kierunków chyba przychodziło niepełne 12V - cos koło 4V.
Jezeli macie jakies uwagi do tego co napisałem to chętnie posłucham porad. Może ktoś miał podobny problem.
Natomiast chciałbym Was zapytać o schemat, który znalazłem w service manualu. Schemat chciałem pooglądac, żeby znaleźć kolory przewodów żeby je ewentualnie przemierzyć. No, więc znalazłem to:
Czy ktoś mógłby rzucić okiem i powiedziec mi czy połączenie oznaczone na czerwono powinno tam rzeczywiście być? Przecież jeżeli przez zacisk 11 przychodzi napięcie, to jezeli ktos nacisnie np. "w prawo" to mimo, że wybór lusterek będzie w pozycji neutralnej, to prąd popłynie tak jak zaznaczyłem na niebiesko i będzie zwarcie. Wg mnie częsci czerwonej nie powinno byc na schemacie i wtedy wszystko bedzie działać tak jak powinno.
Ja się mylę czy schemat się myli? |
_________________ mój pierwszy samochód... moja pierwsza Cari...
- Lataj nisko i powoli! - jak mówiła babcia do wnuczka pilota.
 |
|
|
|
 |
|
|