|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[E55A 2.0] stuki w silniku |
Autor |
Wiadomość |
sprinter62
Nowy Forumowicz
Auto: galant e55a
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 22-08-2010, 18:30 [E55A 2.0] stuki w silniku
|
|
|
Witam wszystkich. Przejrzałem chyba całe forum i nie znalazłem takiego uszkodzenia więc proszę o pomoc. Otóż wczoraj gdy ruszałem ze skrzyżowania usłyszałem jakieś stuki z przodu. Początkowo myślałem że to z przegubów lub półosi ale po zatrzymaniu nadal występowały więc to silnik. Na wolnych obrotach mało słyszalne. Po odłączeniu przewodu w.n. z I cylindra silnik gaśnie to samo z II cylindrem. Na III i IV pracuje prawie bez zmian(nieznacznie spadają obroty). Zamieniłem świece miejscami i nic się nie zmieniło. Pożyczyłem przyrząd do sprawdzania ciśnienia i co się okazuje: na I-6, na II-4 a po chwili 6, na III-3, i na IV też 3. Nigdy wcześniej nic takiego się nie działo. Samochód kupiłem rok temu z przebiegiem 280000 km. Przejechałem ponad 40000 km. Olej wymieniam co 10000km. Ostatnio przejechałem ponad 9000km. Nie wiem jaki był lany do tej pory ja zalałem Castrol GTX mineralny. Nie bierze oleju. Od wymiany do wymiany ubywa ok. 2 mm na stalce. Auto od nowości jeździ na gazie. Nie ma żadnej różnicy czy to benzyna czy gaz. Proszę o pomoc. Pozdrawiam. sprinter62. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-08-2010, 19:56
|
|
|
Przy tych wartościach kompresji co podałeś, az dziw, ze ten silnik jeszcze pracuje, teraz masz opcje, albo poszla uszczelka pod glowica i kompresja ucieka pomiedzy cylindrami, albo pierscienie na tlokach koncza zywot, napisz czy jak mierzyles kompresje, to mierzyles ja z wszystkimi swiecami wykreconymi, oraz pedalem gazu wcisnietym do oporu |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
sprinter62
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-08-2010, 20:37
|
|
|
Co do wartości kompresji to nie wiem czy są dobrze wyskalowane bo zbita jest szybka i wygięta wskazówka. Na dobrym cylindrze nie można utrzymać końcówki w gnieździe bo kompresja ucieka obok. Wszystkie świece wykręcone. Przy pomiarze gaz wciśnięty. Dziwi mnie fakt że na I cylindrze kompresja jest od razu a na II po ok. 3 sekundach. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 22-08-2010, 20:44
|
|
|
Załatw sopie dobry manometr i zrob pomiar na cylindrach bez swiec, a nastepnie z wkreconymi swiecami sasiednich cylindrow, a potem podaj wyniki, bo Twój obecny pomiar wedle tego co napisales powyzej jest nic nie wart. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
Pomógł: 282 razy Dołączył: 14 Lip 2008 Posty: 14378 Skąd: Pruszków
|
Wysłany: 23-08-2010, 12:32
|
|
|
robertdg, daje pewien obraz. Nawet nie wyskalowany, podaje dla pierwszych 2 cylindrów znacznie wyższą kompresję. Na 2 niby skacze, ale może to błąd pomiaru. Poza tym:
sprinter62 napisał/a: | Na III i IV pracuje prawie bez zmian(nieznacznie spadają obroty) |
Więc coś się dzieje w tych 2 cylindrach. Bardzo prawdopodobne że:
robertdg napisał/a: | albo poszla uszczelka pod glowica i kompresja ucieka pomiedzy cylindrami |
Pierścienie raczej odpadają, z minuty na minutę się nie kończą.
Silnik pracuje praktycznie na 2 pierwszych, z podtrzymaniem pracy 2 ostatnich.
Według mnie głowica będzie do zwalenia, ale sprawdź jeszcze dobrym manometrem. |
|
|
|
 |
sprinter62
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-08-2010, 07:43
|
|