wentylator chłodnicy |
Autor |
Wiadomość |
coltuch
Nowy Forumowicz
Auto: Colt CZ5 1.5 DID
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 11-09-2010, 20:37 wentylator chłodnicy
|
|
|
Witam
Mam problem w zasadzie od samego początku czyli od kupna auta od pierwszego właściciela a mianowicie wentylator chłodnicy włącza się wraz z uruchomieniem silnika i działa cały czas. W przypadku gdy włączy się klimatyzację (zawsze działa wentylator) a następnie po jakimś czasie wyłączy to praca wentylatora też ustaje, ale nie zawsze!!!
Dodam że nie wyskakuje żaden błąd (check engine) oraz przekaźniki od wentylatora są dobre.
Nie wiem gdzie szukać przyczyny, czy po stronie układu chłodzenia czy po stronie klimatyzacji....??? Miał może ktoś podobny przypadek.
Pozdrawiam |
_________________ Pozdrawiam
Maciek |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 11-09-2010, 21:16
|
|
|
poszukaj po stronie czujnika cieczy chłodzącej, jezeli on bedzie uszkodzony, to ECU awaryjnie bedzie właczał wentylator do pracy ciągłej. |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 12-09-2010, 11:09
|
|
|
Przestaw pokrętło nawiewu w pozycję inną niż "na szybę". Może tutaj tkwi przyczyna |
|
|
|
 |
coltuch
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 20-09-2010, 10:01
|
|
|
Dzięki za podpowiedzi.
Narazie wypróbowałem to z pokrętłem nawiewu - prostsze:)... teraz mam mało czasu na auto.
Rzeczywiście gdy jest na innej pozycji np nawiew do środka lub pośredni, wentylator siedzi cicho
Teraz pytanie: czy to jest normalne w Coltach czy jest coś popsute, albo źle działa????
Pozdrowienia dla wszystkich Coltmaniaków:) |
Maciek |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 20-09-2010, 17:08
|
|
|
To normalne - przy ustawieniu nawiewu na szybę włącza się klimatyzacja. |
|
|
|
 |
coltuch
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 24-09-2010, 20:14
|
|
|
Ok. Jeśli to normalne to trudno, ale przy przebiegu około 32000 kilometrów wentylator chodzi głośniej od silnika;)
Chyba poprzedni właściciel jeździł ciągle z obiegiem na szybę, więc trochę Mitsubishi tutaj się nie popisało:(
Dzięki za pomoc |
Maciek |
|
|
|
 |
Grasshopper [Usunięty]
|
Wysłany: 25-09-2010, 10:30
|
|
|
Niestety, Colt nie jest ostoją ciszy i spokoju - wentylator chłodnicy to tylko jeden z hałasujących "smaczków"... |
|
|
|
 |
|