Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[MSS 1.6] Prośba o zerknięcie na zdjęcia
Autor Wiadomość
kna1st 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma
  Wysłany: 14-09-2010, 20:24   [MSS 1.6] Prośba o zerknięcie na zdjęcia

Witam
Znalazłem takiego oto space stara
http://otomoto.pl/mitsubi...-C13963876.html
Niby wszystko fajnie tylko cena wydaje mi się troszkę niska jak na ten rocznik, i teraz mam do Was pytanie czy widzicie na fotkach coś niezwykłego ;)
Czy może wersja z silnikiem 1.6 jest jakoś specjalnie awaryjna, bądź części drogie?
Bo przebieg 160tys. jeśli prawdziwy to chyba niewiele (przynajmniej na mojej poprzedniej hondzie taki nie robił najmniejszego wrażenia, ale rodzina się powiększyła i do sedana ciężko było wkładać wózek, a sentyment do japończyków pozostał :) dlatego zastanawiam się właśnie nad SS)
Z góry dziękuję za pomoc

ZbujMadej 
Forumowicz

Auto: Dacia Duster Ph2 1.6PB 4x2
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 15-09-2010, 09:32   

Szkoda, że ja nie kupiłem czarnego, ładna cholera ;)
Na fotkach nie widzę nic niepokojącego. Tylko drobnostki w rodzaju obcierek parkingowych (nie bierz żony do oglądania samochodu, na pewno będzie marudzić-moja tak robiła ;) ), np.: zderzak przód-prawy dół-góra, zderzak tył lewy i kilka rysek na prawym, prawe nadkole przetarcie, ryski na klapie bagażnika.
Tylko przez wzgląd na nieustającą paranoję przyjrzałbym się drzwiom kierowcy i pasażera z tyłu - linia parkingowa nierówno się odbija - może to być efekt źle nałożonej szpachli (albo moja paranoja). Ogólnie postaraj się o czujnik lakieru, pożycz albo kup - koszt 150zł, a oszczędzasz czas, pieniądze, a jak nic nie znajdziesz, to zyskujesz spokój duszy - bezcenne :-)

O silnikach benzynowych wyczytasz tutaj mnóstwo informacji - ja przed zakupem obecnego SpaceStara przesiedziałem 2 dni na forum i .... nic wielkiego nie znalazłem - ot, tulejki w skrzyni biegow, która jest od Renault, z czasem się wyrabiają - koszt naprawy ok. 150zł i to chyba w ASO.
Więcej bolączek mechanicznych chyba nie ma, czyli po zakupie zgodnie z zasadą : jak dbasz, tak masz.

Sprzęgło kompletne - ok. 450zł ; rozrząd bez pompy wody - ok. 250zł, tarcze hamulcowe komplet Brembo - 270zł (są inne i po 55zł/szt), klocki hamulcowe od 60zł do 200zł

A z wózkiem , to będziesz kombinował. Niewiele, ale zawsze. Ja mieściłem wózek z gondolą (osobno, jeden na drugim) TAKO, a teraz spacerówkę TAKO wkładam bez rozpinania elementów, tylko złożoną. Miejsca zostaje na małe zakupy, ale da się to przeżyc. Pomoże Ci kratka, bo będziesz mógł bardziej w pion pójść.

Swojego Space Stara kupiłem miesiąc temu i dalej jestem szczęśliwy, jak dziecko. Jak dobrze trafisz, to będziesz jeździł szczęśliwy :)

kna1st 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-09-2010, 11:05   

Nooo wielkie dzięki, właśnie o takie szczegóły mi chodziło. Miernik lakieru mam z pracy pożyczony a teraz będę wiedział gdzie go przystawiać bo wcześniej jakoś nie zauważyłem że te drzwi krzywo odbijają ;) Będę później dzwonił i się umówię na oględziny.
Wczoraj do późnego wieczora studiowałem forum i dokłądnie to samo się dowiedziałem o czym piszesz, czyli problemy ze skrzynią.
Jeszcze tylko zapytam czy tylne siedzenia są takiego typu jak w scenicu np. że każde osobno i można je regulować czy jest cała kanapa bez regulacji przód-tył?

Jutro pewnie pojadę go obejrzeć.
Dowiedziałem się że jakieś 2lata ok.20tys temu był wymieniany rozrząd, co do drzwi to obecny właściciel nic nie robił, za jego czasu był malowany gdzieś przy nadkolu od strony pasażera bo wjechał w betonowy kosz na śmieci z tego co mówi. Progi zaczynała brać ruda ale ponoć wyczyszczone i zakonserwowane, choć nie ma pewności bo przy mechaniku nie stał. środek nie zniszczony, poduszki ma 2 chyba bo nie widzi więcej znaczków airbag na słupkach itp. Zawieszenie nie stuka, ostatnio wymieniane z tyłu klocki . Myślę że jak wszystko będzie wporządku to dołączę do klubu SS ;)

ZbujMadej 
Forumowicz

Wysłany: 15-09-2010, 13:04   

Jak na elementach karoserii nie będzie szpachli, to raczej z blacharką nie będziesz miał problemów. W końcu lakierowanie np. nadkoli po obtarciu, nie dyskwalifikuje auta z użytkowania. Przy obecności szpachli , jak nie było to dobrze zrobione, może później pojawić się w tym miejscu rdza i na to powinieneś zwrócić uwagę. Nie zapomnij o sprawdzeniu miernikiem środkowych słupków po otwarciu drzwi. Te nie mają prawa być malowane. U mnie wszystkie elementy mają grubość lakieru 80-90-100 (SS rocznik 2005). Najlepiej każde miejsce przed pomiarem przetrzeć szmatką i nie bać się dociskać czujnika.

Kanapa tylna w moim autku jest dzielona 1/2 tak oparcie, jak i siedzenie. Regulacja jest możliwa poprzez przesunięcie całego siedziska przód/tył i w niewielkim stopniu pochylanie oparcia. Nie da się przesuwać osobno jednej części kanapy, a dwie zostawić. Możesz jednak złożyć jedno siedzisko i oparcie. Pamiętaj, że SS jest mniejszy od Scenica, a Xsara Picasso to już przepaść przestrzeni. Problemem w bagażniku są wystające mocowania kół - niestety ograniczają mocno ładowność. Niemniej jak się przyzwyczaisz układać rzeczy w bagażniku,a nie wrzucać, jak popadnie, to będziesz zadowolony. Za to na plus trzeba zaliczyć komfort manewrowania na małych parkingach, bo autko jest super zwrotne.

drtymf 
Mitsumaniak

Auto: MSS 1,9 DID Comfort BFL
Wysłany: 15-09-2010, 13:14   

kna1st, znaczki bocznych airbagów są na fotelach. Albo plastikowa naklejka airbag czy srs nie pamiętam albo wszywka materiałowa coś jak metka z napisem airbag.

Z wózkiem to tak jak ZbujMadej, pisze. Też mam TAKO i to samo jest. Ale wbrew pozorom po załadowaniu gondoli i ramy nie mam problemów z zapakowaniem tam ze 2 toreb sporych zakupów. Albo jak u dziadków na wsi jestem to mieści mi się też sporo wałówy :)

kna1st 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 15-09-2010, 13:21   

Czyli wypad na wakacje z żoną i z dzieckiem (ubrania+wózek+pierdoły) będzie raczej ciężko wszystko pomieścić? :( kurcze myślałem że w tego typu samochodzie nie będę miał problemów z bagażnikiem. no nic się zobaczy.
Właśnie czytam - długość 4030 rzeczywiście trochę maławo, tyle że przez większą część roku jeżdżę miasto+dojazdy do pracy więc tutaj byłoby fajnie. Dlatego też benzyna dla mnie jest lepszym wyborem bo do pracy mam jakieś 6km a rocznie robię ok. 10tyś ;]

ZbujMadej 
Forumowicz

Wysłany: 15-09-2010, 14:14   

Jeśli wakacje 2+1 , to się nie przejmuj ładownością. Zmieścisz wszystko, tylko musisz poukładać. Jak jadę na wieś, to jakbym jechał na małe wakacje, bo dla dziecka trzeba wszystko zabrać, a ja z żoną mieszczę się w jedną torbę. Rodzina 2+2 to już moga być problemy z zapakowaniem, ale z drugiej strony SpaceStar to nie jest autobus, a wcześniej ludzie wyjeżdzali całymi rodzinami do Turcji Fiatem 126p i się mieścili ;-p
Zawsze możesz dodać bagażnik dachowy - relingi masz. W najbardziej pakownej wersji , przy wyjeździe 2+1 mozesz zrobić tak : skladasz kanapę 2-miejsca, Ty z Żoną z przodu, dziecko z tyłu na jedynce, bagażnik już masz DUŻY. W wersji mniejszej : składasz tylną jedynkę, Żona z dzieckiem z tyłu, Ty z przodu, na siedzeniu przednim torba i inne graty ;)

Cytat:
benzyna dla mnie jest lepszym wyborem

Bardzo dobrze wybierasz i nie daj się przekonać do diesla przy takich przebiegach, jak robisz. 1.6 to bardzo dobry wybór - spalanie przy lekkiej nodze (do 100km/h w krótkiej trasie - 40km) u mnie jest 6,5l. W cyklu mieszanym miasto/trasa do 120 km/h - 7,3l. Wystarczy tylko włączyć tryb "emeryt" i już mamy spalanie na poziomie diesla ;-) )

drtymf 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2010, 14:33   

Dokładnie tak jak kolega pisze SS to co prawda nie kombi ani pełnoprawny van ale bez problemu w konfiguracji 2+1 zmieścisz się na wakacje, do tego bagażnik na reling jak mało miejsca i jazda. Przy moich wyjazdach różnych z dziewczynami w konfiguracji ja przód , obie z tyłu i wózek w bagażniku z wszystkimi potrzebnymi pierdołami jeszcze sporo miejsca zostaje. Ja pakuję stelaż wózka, gondolę , ubranka małej do bagażnika , za fotel pasażera przed kanapą potrzebne pod rękę rzeczy, przed fotel pasażera torbę z ubraniami moimi i żony. Płaskie rzeczy w szufladę pod fotel pasażera i jeszcze miejsca zostaje, chociaż roletę bagażnika trzeba zdjąć.
Tylko jest jedna wada ZbujMadej, nie wiem czy zauważyłeś ale nie każdy fotelik typu "nosidełko" da się stabilnie zamontować na środku tylnej kanapy. Mój Tako niestety nie da więc cała kanapa tylna musi być rozłożona, a co najwyżej przesunięta w przód, miejsca na nogi żonie starcza ma niecałe 170 cm.
Nie przymierzałem konkretnie ale podczas oglądania przedzakupowego Scenica, Picasso i Zafiry wyglądało że dużo więcej nie wejdzie mimo większych wymiarów zewnętrznych mi się wydaje że te samochody wrażenie przestronności uzyskują wysokością a pod sam dach to chyba nikt normalnie samochodu nie ładuje. Dopiero do Espace'a czy Sintry to można załadować ale to już nie ta klasa i wielkość.

Postaw kiedyś SS koło Golfa III - taka sama długość praktycznie a ile miejsca więcej.

cns80 
Mitsumaniak
Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Wysłany: 15-09-2010, 14:39   

A nie wydaje wam się że przednie lampy są nowe ? Jeszcze takich czystych nie widziałem.

ZbujMadej 
Forumowicz

Wysłany: 15-09-2010, 15:14   

drtymf - fotelik/nosidełko zawsze montuję za siedzeniem pasażera i wtedy blokuję oparciem, więc problemów ze stabilnością nie mam :) A montaż na środku nie przyszedł mi nawet do głowy, naturalnym miejscem wydawało mi się schowanie fotelika dodatkowo za fotelem pasażera.
cns80 - ogólnie karoseria jest w całkiem dobrym stanie na fotografiach, a nawet w zbyt dobrym, jak na auto 10cio letnie , które nie jest od handlarza, więc może polerka kiedyś była ? Kolega kna1st ma czujnik lakieru, więc myślę że wszystko nam wyjaśni po oględzinach autka "na żywo".

drtymf 
Mitsumaniak

Wysłany: 15-09-2010, 15:40   

ZbujMadej napisał/a:
drtymf - fotelik/nosidełko zawsze montuję za siedzeniem pasażera i wtedy blokuję oparciem, więc problemów ze stabilnością nie mam :) A montaż na środku nie przyszedł mi nawet do głowy, naturalnym miejscem wydawało mi się schowanie fotelika dodatkowo za fotelem pasażera.

A sorry faktycznie teraz doczytałem co napisałeś dokładniej :) Podobno zalecane jest montowanie fotelika na środku tyłu z racji oddalenia od drzwi w razie uderzenia w bok, tyle że w SS niestety kanapa na środku jest tak wyprofilowana że ciężko to zrobić. Dobra koniec tematu fotelików bo już niezłego OT zrobiliśmy.

kna1st 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-09-2010, 10:41   

No więc oglądałem samochodzik i z bliska nawet czarny nie jest :!: :!: :!:
Sam nie wiem jakiś wyblakły taki kolor, strona od pasażera malowana prawie cała, klapa tylna też, po otwarciu klapy widać pęknięty zderzak, po otwarciu drzwi od kierowcy taki jakby dobijak jest pordzewiały, silnik pod dekielkiem zaworów spocony , ale przynajmniej nie był myty :)
ogólnie ja tego nie widziałem że był malowany cały bok ale znajomy lakiernik był ze mną na całe szczęście.
Samochodu nie wziąłem, ze względu na malowania bo silnik chodził równo i cichutko.

Manuela 
Mitsumaniak
Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy
Wysłany: 17-09-2010, 13:50   

ajajaaaajjjjj......

Fajnie, ze masz takiego doradcę :) powodzenia w dalszych poszukiwaniach.

drtymf 
Mitsumaniak

Wysłany: 17-09-2010, 15:56   

Hmm z tymi dobijakami to u mnie też ostatnio wyłazi tam ruda - zdzierają po prostu lakier . Może kwestia regulacji , u mnie jest ot na tylnych drzwiach obydwu.

kna1st 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-09-2010, 16:15   

No jutro jadę zrobić tresę po województwie to może uda się coś kupić, tyle tylko że muszę się już zdać tylko na miernik lakieru, ale podstawy znajomy mi przekazał jak wyglądają zabrudzenia lakieru podczas malowania, jak wyglądają miejsca ze szpachlą, itp. może uda się przywieźć jakiegoś SS'a :)

Odpowiedz do tematu