Przesunięty przez: Bzyk_R1 01-12-2017, 20:03 |
[Outlander 2.4 automat, USA] Wibracje w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
Andriu.Rg
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero I 1988 LONG 2,5TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-09-2010, 23:15 [Outlander 2.4 automat, USA] Wibracje w czasie jazdy
|
|
|
Witam, mój Outlander wpada w przedziwne wibracje, kiedy jadę nim około 80 na godzinę i gdy - powiedzmy - zbyt delikatnie przyspieszam. Pozatym czuć dość często jakieś małe potrząśnięcia przy przyspieszaniu. Wibracje ustają gdy puszczę pedał gazu lub gdy przyspieszę bardziej zdecydowanie. Czy ktoś z Was ma może pomysł czego szukać / co wymieniać? |
_________________ -Sprzedaj ten złom...
-Sam się sprzedaj. |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

Auto: Outlander
Pomógł: 4 razy Dołączył: 31 Mar 2007 Posty: 239 Skąd: polska
|
Wysłany: 18-09-2010, 09:21
|
|
|
zaczałbym od wyważenia kół, może któraś felga krzywa. Sprawdzenia luzów w układzie kierowniczym. Gdy przyspieszasz przód auta się podnosi i stąd nie ma wibracji w chwili szybkiego przyspieszania. |
_________________ Mitsubishi Outlander 2.0 4WD 136KM
 |
|
|
|
 |
olabart
Forumowicz

Auto: OUTLANDER I+2.0T+II 2.4 CVT
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Cze 2007 Posty: 171 Skąd: Dębica
|
Wysłany: 18-09-2010, 20:36
|
|
|
Sprawdź kolego jeszcze poduszki(mocowanie) silnika. Na wyłączonym silniku maksymalnie poruszaj silnikiem sprawdzając czy nigdzie nie obija o karoserię, następnie przy włączonym silniku powoli zwiększaj obroty przepustnicą przy silniku(nie pedałem gazu) i nasłuchuj czy w danym przedziale obrotów nie ma dziwnych(metalicznych) dźwięków. Ta wersja działania jest kolejną po zbadaniu wyważenia kół. Powodzenia. |
_________________ http://www.youtube.com/watch?v=WfMvBXNcMLM
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 18-09-2010, 21:05
|
|
|
Najpierw należy określić czy przyczyną jest określona prędkość czy obroty, to powinno pomóc w znalezieniu przyczyny. Jeśli mam dostęp to można zrobić taką sztuczkę że samochód podnieść na podnośniku, odpalić silnik i rozpędzić koła do tej prędkości, zgasić silnik i dopiero szukać przyczyny. Oczywiście wszystko zgodnie ze zdrowym rozsądkiem, najpierw poszukać jakiś błahych przyczyn np zgubiony ciężarek do wyważenia koła, albo luzy w drążkach kierownicy. |
|
|
|
 |
BUBU
Mitsumaniak Partyzant

Auto: Endeavor
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Sie 2006 Posty: 1548 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 18-09-2010, 21:18 Re: [Outlander 2.4 automat, USA] Wibracje w czasie jazdy
|
|
|
Andriu.Rg napisał/a: | Witam, mój Outlander wpada w przedziwne wibracje, kiedy jadę nim około 80 na godzinę i gdy - powiedzmy - zbyt delikatnie przyspieszam. Pozatym czuć dość często jakieś małe potrząśnięcia przy przyspieszaniu. Wibracje ustają gdy puszczę pedał gazu lub gdy przyspieszę bardziej zdecydowanie. Czy ktoś z Was ma może pomysł czego szukać / co wymieniać? |
Po pierwsze szukaj warsztatu oponiarskiego z pełną diagnostyką opon i felg .
Po drugie sprawdź przewody zapłonowe .
Pozdrav |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 19-09-2010, 11:41
|
|
|
samochodu nie podnoś i nie próbuj rozpędzać bo jest wielkie prawdopodobieństwo ze spalisz sprzęgło. |
 |
|
|
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 20-09-2010, 01:03
|
|
|
tomek.rzepek napisał/a: | samochodu nie podnoś i nie próbuj rozpędzać bo jest wielkie prawdopodobieństwo ze spalisz sprzęgło. | A dlaczego? |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 20-09-2010, 10:07
|
|
|
a moze to automat niedomaga? |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
tomek.rzepek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 20-09-2010, 12:32
|
|
|
wybaczcie nie doczytałem ze to automat, o ja jak podniosłem na podnosniku swój i próbowałem ruszyć skonczyło sie to malym smrodem. |
 |
|
|
|
 |
Maddox
Mitsumaniak
Auto: Outlander 2.0 Di-D
Pomógł: 2 razy Dołączył: 20 Lip 2010 Posty: 219 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 20-09-2010, 21:05
|
|
|
tomek.rzepek napisał/a: | wybaczcie nie doczytałem ze to automat, o ja jak podniosłem na podnosniku swój i próbowałem ruszyć skonczyło sie to malym smrodem. |
a podnosione auto jaki to moze miec zwiazek z dymieniem?? pytam powaznie?? cos sie moze stac niedobrego jak próbujemy napęd bez obciązenia??
wracajac do pytania kolegi - nie mam automatu, ale kiedys mocno interesowalem sie foresterem w automacie, sporo sie naczytalem i z reguły jakiekolwiek szarpania mialy związek z problemami ze skrzynia-stary olej, jego braki itp.
kola tez mozna sprawdzic, ale niech ktos rzuci okiem na dzialanie skrzyni. |
_________________ Outlander 2.0T
Outlander 2.0 DI-D |
|
|
|
 |
Andriu.Rg
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero I 1988 LONG 2,5TD
|
Wysłany: 21-09-2010, 17:00
|
|
|
Też stawiałbym raczej na co innego niż koła. Jestem po dłuższej trasie i wybadałem sobie jak to tam bywa z wibracjami. Otóż nie ma reguły na prędkość, nawet przy 60 wibracje pojawiają się dość łatwo (szczególnie na tempomacie) nie występują przy większych prędkościach (poza wspomnianymi małymi szarpnięciami). Wybiorę się najpewniej do serwisu Mitsu z wszytskimi Waszymi sugestiami. Dzięki za pomoc, dam znać jak wyszło. |
_________________ -Sprzedaj ten złom...
-Sam się sprzedaj. |
|
|
|
 |
|