Mitsumaniaki z Warszawy pomóżcie |
Autor |
Wiadomość |
t_o_mis
Mitsumaniak

Auto: Dodge Colt C50
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-10-2010, 10:09 Mitsumaniaki z Warszawy pomóżcie
|
|
|
Witam Was koledzy i koleżanki!!! Jestem Mitsumaniakiem z podkarpackiego i mam ogromną prośbę do zamieszkujących Warszawę. Mianowicie nigdy nie byłem w stolicy(co tu dużo mówić ) więc się ni w ząb nie orientuje co jak i gdzie, a to nie za dobrze bo w poniedziałek (18.10.2010) zaplanowałem sobie wycieczkę z narzeczoną właśnie do stolicy. W tym miejscu zaczyna się moja prośba, wycieczka będzie całodniowa będziemy sobie po prostu łazić i zwiedzać ale potrzebuje wskazówki, rady, uwagi itp. gdzie można zostawić auto na cały dzień w bezpiecznym miejscu (jakieś miejsce o małym ruchu...no wiecie żeby mogło stać cały dzionek i żeby mi jakaś straż czy policja go nie ściągnęły za złe parkowanie czy coś) najlepiej by było gdyby nie było to daleko od miejsca--Sala im. A. Mickiewicza,
Warszawa ul. Krakowskie Przedmieście 26/28--bo tam mam punkt kulminacyjny wyprawy. W Warszawie planuje być w godzinach 11-12 a wyjazd późnym wieczorem ok. 23.
Liczę na Was i czekam na odpowiedzi
Pozdrawiam!!!!
P.S. Aha i nie pogardzę też takimi informacjami jak gdzie można dobrze zjeść i co naprawdę warto zobaczyć |
_________________ -Tato jakie auto ma wujek??
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
Historia mojego Colta: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75211
 |
|
|
|
 |
yalook
Mitsumaniak 2300/KMM
Auto: Lancer 1.8 sedan 2008
|
Wysłany: 06-10-2010, 10:43
|
|
|
pamiętaj, że parkując w okolicach krrakowskiego przedmieścia musisz się liczyć z opłatami za parkowanie (dawno nie parkowałem, więc nie podam dokładnej stawki, ale jest to około 3 zł za godzinę -) w godz. 8-18 od poniedziałku do piątku. Możesz płacić monetami ale automat nie wydaje reszty.
W okolicy krakowskiego przedmieścia jest starówka z kolumną zygmunta, ogród saski z grobem nieznanego żołnierza, czy pałac kultury i nauki (PKiN) z tarasem widokowym na panoramę Warszawy. Możesz również zwiedzić Łazienki.
Miłej zabawy w Warszawie |
_________________ Pozdrowienia dla wszystkich |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
|
Wysłany: 06-10-2010, 10:55
|
|
|
t_o_mis, na końcach trasy Metra masz parkingi "Parkuj i Jedź", gdzie w miarę bezpiecznie i za okazaniem ważnego biletu możesz parkować cały dzień. Kupcie bilety dobowe i miłego zwiedzania - metrem dojedziecie do Centrum, a stamtąd gdzie oczy poniosą - trasa powrotu podobna . |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
PabloGal
Forumowicz

Auto: Galant 2.0 '97 sprzedany
|
Wysłany: 06-10-2010, 15:53
|
|
|
Dokładnie jak napisał Bartek . Z tym że parkingi są nie tylko na końcu metra, ale także mniej więcej po środku, czyli metro wilanowska i ursynów. Z tym że ten ostatni nie zadaszony. Raczej są bezpieczne, moja żona tam stawia samochód jak jedzie do pracy i nic sie nie dzieje (odpukać). A za tą cenę ( skasowany bilet ) nigdzie nie staniesz taniej. A metro to chyba najlepszy obecnie sposób na dotarcie do centrum. A biorąc jeszcze pod uwagę, że prawdopodobnie będziesz wjeżdżał od południa to chyba nic innego jak uderzyć na parking przy stacji metro wilanowska i dalej metrem.
Pozdrawiam |
_________________ Saab 9-3 2.0T 210km sprzedany:(
Teraz Mazda MPV 2.0 klekot ale pojemny:)
No i CJ z sercem 6A13, ale zabrał Fragu
Alfa Romeo GTV 2.0 V6 Turbo |
|
|
|
 |
mkrawcz1
Mitsumaniak 01975/KMM

Auto: CY3A/CW8W
|
Wysłany: 06-10-2010, 16:22
|
|
|
Tyle, że ok. 11 może być problem ze znalezieniem tam miejsca... |
_________________ Mitsubishi Outlander II INSTYLE 2.0 DiD 4x4 (2016-)
Mitsubishi Lancer INTENSE sedan 1,8 MIVEC (2009-) |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
|
Wysłany: 06-10-2010, 18:47
|
|
|
P+R jest też na żoliborzu |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
Piwor
Mitsumaniak

Auto: 730d
|
Wysłany: 06-10-2010, 19:34
|
|
|
koszmarek, tak, koło mnie. Ewentualnie parking pod moim blokiem, jest z kamerą i blisko metra. |
_________________ 01270/KMM
ex-Cari 1.8 SOHC 2008-2010.
Cari 1.8 GDI 2010-2013 -> SOHC 2014 - 2018
730d 2018 - |
|
|
|
 |
koszmarek
pure energy :-) ciotka koszmarek

Auto: Focus MK1
|
Wysłany: 06-10-2010, 19:55
|
|
|
Piwor, no i gitara |
_________________ Jestem absolutnie bardzo rozgadanym i wszędobylskim stworzeniem |
|
|
|
 |
Owczar
Forumowicz
Auto: CLS 450
|
Wysłany: 07-10-2010, 13:56
|
|
|
t_o_mis, a jeśli chodzi o plan komunikacji miejskiej to polecam stronę: http://jakdojade.pl/ |
|
|
|
 |
kirbi
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Carisma, 1.9 TD,99r
|
Wysłany: 07-10-2010, 19:11
|
|
|
MPW - Muzeum Powstania Warszawskiego, Starówka, podzamcze - to urokliwe miejsca. No i po drugiej stronie rzeki, stara, klimatyczna warszawska Praga |
|
|
|
 |
t_o_mis
Mitsumaniak

Auto: Dodge Colt C50
|
Wysłany: 07-10-2010, 21:52
|
|
|
Kuuurde.... jestem pozytywnie zaskoczony odzewem i informacjami . O parkingach P+R nie miałem bladego pojęcia i tak mi ułatwiły plan wycieczki że szok Owczar, stronka świetna będzie ogromnie przydatna także stokrotne dzięki. Ciągle jestem w trakcie wytyczania trasy i miejsc które będę odwiedzał naprawdę serdeczne dzięki wszystkim za odzew i niezbędne informacje!!! Pozdrawiam!!! Dziękuje też koledze m6riano za wiadomość na priv--jeśli tylko będę miał problemy bezzwłocznie się zgłoszę
[ Dodano: 07-10-2010, 22:03 ]
aaaa i takie pytanka jeszcze:
*jak to jest z biletami metra(gdzie je mogę kupić)??
*I czy bilety są ważne na wszystkie środki komunikacji miejskiej(np. kupie na metro dobowy to na autobusy, tramwaje też ważny)??
(pytam bo nie miałem do czynienia z tak różnorodnym rodzajem środków podróży w 1 mieście )
*W cenniku biletów są też rozróżnienia na strefy 1 i 2 jak to jest podzielone mniej więcej??
(dodam że najprawdopodobniej skorzystam z P+R na Wilanowie) |
_________________ -Tato jakie auto ma wujek??
-Mitsubishi
-...Muszumuszu??
Historia mojego Colta: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=75211
 |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
Wysłany: 07-10-2010, 22:18
|
|
|
t_o_mis napisał/a: | Kuuurde.... jestem pozytywnie zaskoczony odzewem i informacjami . O parkingach P+R nie miałem bladego pojęcia i tak mi ułatwiły plan wycieczki że szok Owczar, stronka świetna będzie ogromnie przydatna także stokrotne dzięki. Ciągle jestem w trakcie wytyczania trasy i miejsc które będę odwiedzał naprawdę serdeczne dzięki wszystkim za odzew i niezbędne informacje!!! Pozdrawiam!!! Dziękuje też koledze m6riano za wiadomość na priv--jeśli tylko będę miał problemy bezzwłocznie się zgłoszę
[ Dodano: 07-10-2010, 22:03 ]
aaaa i takie pytanka jeszcze:
1.jak to jest z biletami metra(gdzie je mogę kupić)??
2.I czy bilety są ważne na wszystkie środki komunikacji miejskiej(np. kupie na metro dobowy to na autobusy, tramwaje też ważny)??
(pytam bo nie miałem do czynienia z tak różnorodnym rodzajem środków podróży w 1 mieście )
3.W cenniku biletów są też rozróżnienia na strefy 1 i 2 jak to jest podzielone mniej więcej??
(dodam że najprawdopodobniej skorzystam z P+R na Wilanowie) |
Ad1.Jeśli zostawisz auto np. na parkingu przy kościele św. Stanisława Kostki to do Pl.Wilsona masz rzut beretem i tam masz kiosk z biletami.(na dole w metrze)
Ad.2 Kup lepiej dobowy chyba za 9 zł(ale mogę się mylić bo dawno już nie jeździłem komunikacją) jest na wszystkie środki transportu włącznie z SKM-ką oraz WKD-ką, oczywiście do końca strefy warszawskiej.
Polecam Ci P+R przy placu Wilsona ponieważ masz tam obok kościół gdzie znajduje się grób Popiełuszki(warty: odwiedzenia) oraz muzeum(zwiedzenia).
W okolicach również Cytadela, Fort Legionów (obok stadionu Polonii, ul.Zakroczymska) oraz stary urokliwy Żoliborz z mnóstwem starych przedwojennych "apartamentów"(ul Brodzińskiego), Park Żeromskiego
Stamtąd wsiadasz w 195 bodajże i masz rzut beretem na Starówke, Nowe Miasto, itd |
_________________ Użytkownik zbanowany za działalność komercyjną - produkcja i sprzedaż naklejek Klubowych Mitsumaniaki.
 |
|
|
|
 |
Anda [Usunięty]
|
Wysłany: 07-10-2010, 23:28
|
|
|
t_o_mis napisał/a: | ...(dodam że najprawdopodobniej skorzystam z P+R na Wilanowie) |
małe sprostowanie: nie na Wilanowie, bo tam nie ma metra, tylko przy Al.Wilanowskiej (Metro Wilanowska)
strefa 2 zaczyna się w wyznaczonych miejscach na obrzeżach Warszawy, więc to Cię raczej nie interesuje, a bilet dobowy faktycznie jest na wszystko, nawet na pociągi podmiejskie (m6riano podał skróty SKM, WKD) |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
|
Wysłany: 08-10-2010, 00:10
|
|
|
PabloGal napisał/a: | to chyba nic innego jak uderzyć na parking przy stacji metro wilanowska i dalej metrem. |
mkrawcz1 napisał/a: | Tyle, że ok. 11 może być problem ze znalezieniem tam miejsca... |
No właśnie, przejeżdżałem tamtędy dzisiaj ok. godz 9.00 i świecił się wieeelki napis 'BRAK MIEJSC"
Ale w razie czego jedziesz dalej w stronę centrum i wbijasz w jakąś pierwszą małą uliczkę i tam stawiasz na jakimś wolnym miejscu, uważając żeby komuś nie zastawić bramy Tam jeszcze chyba nie ma strefy płatnego parkowania. A potem z buta do najbliższej stacji metra. Jeżeli masz GPS, to zapisujesz sobie pozycję samochodu, żeby później trafić (bo na tych małych uliczkach Mokotowa można się zaplątać) |
|
|
|
 |
m6riano
Mitsumaniak Użytkownik zbanowany

Auto: EA2W,98r,136KM,LPG 446tkm
Dołączył: 24 Sie 2009 Posty: 7356 Skąd: Gdzie Syrenka w herbie jest!
|
|
|
|
 |
|