[1G 90-94] Kilka pytań technicznych o Eclipse |
Autor |
Wiadomość |
ArekSzn
Nowy Forumowicz
Auto: inny:)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 16-10-2010, 21:28 [1G 90-94] Kilka pytań technicznych o Eclipse
|
|
|
Witam,
przede wszystkim chciałbym się przywitać, jako, że to mój pierwszy post. Jakiś czas temu przyjaciel poprosił mnie o parę zmian w Jego Eclipse 1G. Jako, że praktycznie tego auta nie znam, chcialem się do Was zwrócić z kilkoma pytaniami:
- czy były kiedykolwiek Eclipse 1G z elektrycznie podgrzewanymi fotelami, i podgrzewanymi lusterkami? Pytam, bo właśnie takie udogodnienia marzą się przyjacielowi:) Może jest gdzieś możliwość dostania chociaż wkładów lusterek z podgrzewaniem?
- podobno w tym aucie pod fotelami wiszą jakieś wiązki z białymi wtyczkami, jest szansa że mogą być to złącza do fabrycznych mat grzewczych w fotelu?
- czy jest jakiś sposób na zdjęcie i założenie tapicerki z foteli przednich, nie rozpruwając ich? Mam na mysli, czy może wierzchni materiał jest zamocowany na jakieś spinki, zamki itp?
- ciężko jest zdjąć boczek z drzwi, jakieś bardzo niewidoczne śruby, coś co łatwo ułamać, czy raczej wszystko jak na dłoni?
- jak najprościej dobrać się do przelotki elektrycznej między budą a drzwiami, tak aby puścić dodatkowe kable do drzwi? Tam w gumie przechodzą najzwyczajniej w świecie kable, czy jest tam jakieś złącze po drodze?
pozdrawiam, z góry dziękuję za odzew
Arek |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 16-10-2010, 22:25
|
|
|
-Elektrycznie grzane fotele nie mam pojęcia ale wątpię, lusterka grzane były na 100%.
-jest kostka pod fotelem od czego dokładnie nie pamiętam - ale było na forum jak poszukasz znajdziesz.
-nie mam pojęcia ale pewnie musi się dać bez rozpruwania.
-kilka śrubek pod okrągłymi zaślepkami na śrubokręt krzyżak jedna pod kwadratową zaślepką kolo dynksa ot/zam zamka drzwi i te zaślepki często się łamią - reszta na plastikowe kołeczki ale raczej prościzna.
- z tego co pamiętam nie ma tam żadnej złączki ale pewności nie mam... |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 16-10-2010, 22:41
|
|
|
lombard napisał/a: | -jest kostka pod fotelem od czego dokładnie nie pamiętam |
Czujnik obecności kierowcy i pasażera do sygnalizacji zapięcia pasów i pozostawienia kluczyka w stacyjce.
lombard napisał/a: | z tego co pamiętam nie ma tam żadnej złączki ale pewności nie mam... |
Nie ma złączki, normalna przelotka.
Dodam jeszcze, że lusterka podgrzewane były w wersji po faceliftingu czyli 1994 rok (ten z wlocikami przed podnoszonymi lampami wersja EURO). Podgrzewanie lusterek załączało się wraz z podgrzewaniem tylnej szyby.
Potwierdzam podgrzewania siedzeń nie stwierdzono w ecli 1g. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-10-2010, 23:49
|
|
|
maty grzewcze dostaniesz na allegro, podobno parę zł za sztukę 10W mocy i zdają egzamin
boczek drzwi odkręcasz tak jak kolega mówił, 2 śrubki z kapslami okrągłymi na główkach w miejscu gdzie tapicera drzwi styka się z konsolą po zamknięciu, jedna bez kapsla, jedna pod kwadratową maskownicą koło cyngla blokady drzwi, jedna śruba schowana pod meszkiem tapicerki koło głośników od strony zawiasów (trzeba znaleźć, jest schowana) po stronie pasażera pod zaślepką w rączce jedna śróba, po stronie kierowcy 2 śruby we wnęce na palce do zamykania drzwi
po odkręceniu odczepiasz trójkącik maskujący śruby lusterka, potem odrywasz całą tapicerkę u dołu (plastikowe zaczepy), jak się odchyli i będzie się trzymała już tylko na krawędzi przy szybie wystarczy lekko stuknąć w nią ręką od dołu bo przy szybie zaczepy odczepia się do góry nie odrywa
kable przez przelotki polecam ciągnąć przy pomocy zagiętego na końcu (tak aby nigdzie się nie zaczepił/wbił) druta, robiłem to kilka razy, trzeba mu pomóc ręką z zewnątrz ruszając gumą drugą ręką, przeciśnij drut od strony drzwi bo tam przelotka na końcu jest zaklejona z wiązką i w drugą stronę nie dasz rady, żeby dostać się do otworów po stronie kabiny odkręcasz maskownice plastikowe po lewej stronie na jednej śrubce po prawej jeszcze powinien być zaczep tapicerski taki sam jak ten co trzyma boczki tylnej kanapy (te z wciskanym środkiem) |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
ArekSzn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 18-10-2010, 23:56
|
|
|
Dzięki wielkie Wam wszystkim za dobre rady, pozdrawiam:) |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 22-10-2010, 16:19
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: |
Dodam jeszcze, że lusterka podgrzewane były w wersji po faceliftingu czyli 1994 rok |
Lift był na koniec 92!!!
Tapicery z siedzeń nie da się zdjąć. |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
lombard
|
Wysłany: 22-10-2010, 16:42
|
|
|
wuerce napisałeś że - Tapicery z siedzeń nie da się zdjąć.
To jak ją założono na fotel ? Przecież nie szyto obić już na gotowym "uzbrojonym" stelażu fotela ? |
|
|
|
 |
Adaho_krak
moderator

Auto: Megane GTline
Pomógł: 72 razy Dołączył: 06 Wrz 2006 Posty: 3214 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 22-10-2010, 17:03
|
|
|
wuerce napisał/a: | Lift był na koniec 92!!! |
Ja mam 93 przed lifta
Wiem, wiem w/g vin mam 92 sierpień. |
_________________ Nigdy nie mów, że czegoś się nie da zrobić. Ponieważ zawsze znajdzie się taki ktoś, co nie będzie wiedział, że tego się nie da zrobić, I TO ZROBI !!!
Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku. - Przynajmniej się staram
Adam 00302/KMM |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 22-10-2010, 18:42
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | wuerce napisał/a: | Lift był na koniec 92!!! |
Ja mam 93 przed lifta
No właśnie! Ja mam listopad 92 i już mam polifta. |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
ArekSzn
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 22-10-2010, 22:26
|
|
|
lombard napisał/a: | wuerce napisałeś że - Tapicery z siedzeń nie da się zdjąć.
To jak ją założono na fotel ? Przecież nie szyto obić już na gotowym "uzbrojonym" stelażu fotela ? |
Ech, no wlasnie te fotele mnie teraz najbardziej martwią. Ostatnio miałem tylko chwilę żeby rzucić na niego okiem, wymacałem z tyłu, w okolicy łączenia siedziska z oparciem rząd metalowych kółeczek, które chyba spinają tapicerkę (troche podobnie było to zrobione w escorcie mk7), ale niestety nie wiem czy była to tapicerka siedziska czy oparcia. A wielki jest problem żeby wyciągnąć z Eclipse przednie fotele, jakieś śruby z kiepskim dojściem, złącza napinaczy pasów, itp? |
|
|
|
 |
lombard
|
Wysłany: 22-10-2010, 22:47
|
|
|
Wykręcenie foteli sprawa banalnie prosta 4 śruby odkręcasz i fotel wyjęty zero komplikacji - tylne też łatwizna jak byś się rozpędził i grzanko tylnej kanapy chciał montować .Mam taki fotel uszkodzony i wyjęty z auta sprawdzę (na dniach) czy da się go obrać z obicia bez prucia. |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-10-2010, 09:40
|
|
|
lombard napisał/a: | wuerce napisałeś że - Tapicery z siedzeń nie da się zdjąć.
nie wiem, nie znam się na krawiectwie, ale z tego co widzę to zwyczajnie jest przyszyty do gąbeczek.... zmieniam sondę lambda to się jeszcze raz przyjrzę |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 23-10-2010, 14:09
|
|
|
Adaho_krak napisał/a: | Ja mam 93 przed lifta
a ja mam 94 po lift a według vinu 93 marzec, a według oznaczeń na aucie jak szyby pasy popielniczka to grudzień 92 ,to jest dopiero zagadka |
|
|
|
 |
wojtas gst
Forumowicz
Auto: Eclipse GST 92' USA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 142 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 23-10-2010, 17:35
|
|
|
MATi1G napisał/a: | to jest dopiero zagadka |
to jest dopiero składak |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

|
Wysłany: 23-10-2010, 18:32
|
|
|
MATi1G napisał/a: | Adaho_krak napisał/a: | Ja mam 93 przed lifta
a ja mam 94 po lift a według vinu 93 marzec, a według oznaczeń na aucie jak szyby pasy popielniczka to grudzień 92 ,to jest dopiero zagadka |
skoro wg vinu masz marzec 93 to dlaczego piszesz, że masz 94? chodzi o datę w dowodzie?
Jeśli auto jest z marca 93, a wyposażenie z grudnia 92 to ... ja w tym nic dziwnego nie widzę. Przecież każda część powstaje osobno, widocznie trochę sobie poczekały w magazynie. Gorzej jakby były z grudnia 93
Co do tapicery to w sumie nie wiem. Część jest na spinkach, więc powinna dać się zdjąć, ale z drugiej strony jest taki poprzeczny rów w siedzisku (fotela!) i jak dla mnie wygląda na wszyty w jakiś sposób. |
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
|
|
|
 |
|