Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[Cari 1.9TD] Wyciekający płyn z układu chłodzenia
Autor Wiadomość
Yatzo 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 26-07-2010, 16:37   [Cari 1.9TD] Wyciekający płyn z układu chłodzenia

Witam Mitsumaniaków.

Mój problem objawił się następująco:
Jakiś czas temu zagotował mi się silnik, nic groźnego szybko uzupełniłem płyn w chłodnicy. Wlałem prawie 4 litry. Następnie po ok. 2 miesiącach musiałem uzupełnić płyn ok. 1 litra.
Było wszystko w porządku, przejechałem ponad 1500 km do Włoch i nic się nie działo.
Teraz jestem we Włoszech i problem powrócił. Wczoraj zaczął się grzać silnik dolałem płynu ok. 3 litry i pojechałem dalej. Niestety po ok. 20 km znowu temperatura zaczęła rosnąć. Na stacji benzynowej niestety nie było płynów więc dolałem zwykłej wody znowu ok. 3 l. Gość z obsługi próbował zdiagnozować problem, chwilę postaliśmy i po ponownym odpaleniu zauważyłem wyciekającą wodę mniej więcej pod silnikiem po prawej stronie. Strużka wody było dość intensywna. Pan ze stacji wlał mi jakiś magiczny płyn do uszczelniający. Zawróciliśmy do domu. W drodze powrotnej już nic się nie działo. Temperatura bez problemów, nawet na wysokich obrotach (teren górzysty) ani drgnęła. Po przyjeździe sprawdziłem nie było już wycieków. Dziś rano sprawdziłem poziom oleju bez zastrzeżeń tak jak było. Nie zauważyłem żadnego dymienia. Wody w zbiorniczku było mało, delikatnie na dnie. Dodam jeszcze że wcześniej nie zauważyłem żadnych wycieków, ponieważ auto jest już nie pierwszej świeżości zwracałem uwagę na jego pracę.

Czy zna ktoś z Was jakiegoś mechanika w okolicach Perugii we Włoszech, który mógłby mi pomóc??

Zdaję sobie sprawę, że ten temat był poruszany wielokrotnie. Niestety we wcześniejszych tematach nie znalazłem informacji o wyciekającym płynie.

Z góry dziękuję za pomocy.

dylson
[Usunięty]

Wysłany: 26-07-2010, 21:54   

Sprawdz plastikowa obudowe termostatu.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 27-07-2010, 00:08   

dylson napisał/a:
Sprawdz plastikowa obudowe termostatu.
Yatzo napisał/a:
zauważyłem wyciekającą wodę mniej więcej pod silnikiem po prawej stronie
no to teraz zwróćmy uwage na punkt obserwacji, bo dla jednego prawa strona auta, to strona pasażera, a dla drugiego strona kierowcy, teoretycznie pisząc, że z prawej strony, mozna wnioskować na jakąs nieszczelność pompy wody, rozszczelnienie chłodnicy z tej strony, etc., sprecyzuj, która strona jest dla Ciebie prawa.
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Yatzo 
Nowy Forumowicz

Auto: Carisma 1,9 TD
Wysłany: 27-07-2010, 10:24   

Po prawej stronie stojąc twarzą do maski samochodu

[ Dodano: 27-07-2010, 13:20 ]
Zapomniałem jeszcze dodać że w zbiorniczku od spryskiwaczy jest coś jakby olej.

Maro
[Usunięty]

Wysłany: 20-10-2010, 10:59   

Kolego uszczelka pod głowica Ci poszła lub chłodniczka oleju.Nie wykluczone że wraz z pęknięciem uszczelki poszedł olej do układu chłodzenia co również mogło rozwalić pompę wody.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 20-10-2010, 11:24   

Yatzo napisał/a:
Po prawej stronie stojąc twarzą do maski samochodu
W takim razie wyciek masz gdzieś od strony skrzyni - może luźna obejma, sparciały przewód, trzeba sprawdzic i naprawić
Yatzo napisał/a:
Zapomniałem jeszcze dodać że w zbiorniczku od spryskiwaczy jest coś jakby olej.
a skąd tam niby miał się wziąśc olej, no chyba, że ktoś sobie pomylił korki :D trzeba wypłukac zbiorniczek, bo bedziesz mial tlusta szybe ;-)
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

Odpowiedz do tematu