[2.5 TD] brak tylnych swiatel mijania, prob z podswietleniem |
Autor |
Wiadomość |
doomster
Forumowicz
Auto: l200 i pajero II 2.5td,'98
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2010, 21:12 [2.5 TD] brak tylnych swiatel mijania, prob z podswietleniem
|
|
|
Po pierwsze jestem tutaj nowy wiec oficjalnie sie WITAM:)
Ostatnio konserwowalem podwozie i ramę i okazało ze znikło mi podswietlenie deski rozdzielczej, zegarów itp oraz brak tylnych swiateł pozycyjnych. Pytanie co sie moglo stac? Gdzie są bezpieczniki w kabinie w moim pajero? Szukam i nie moge znalezc. W komorze silnika jest tylko kilka bezpiecznikow wiec gdzies musza byc pozostałe.
Pajero 2.5 td, 1998r krotki, klima. manual.SS.
pozdr |
|
|
|
 |
Faraonix
Forumowicz

Auto: Pajero 2.8 TD / 1996
Pomógł: 22 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Posty: 770 Skąd: Śląskie
|
Wysłany: 20-10-2010, 23:03
|
|
|
U mnie sa pod kierownica po prawej stronie ale mam kierownice po prawej wiec u ciebie pewnie bedzie po lewej. Jak spojzysz od dolu to sa pod prostokatna plastikowa przykrywka. U mnie na niej sa bodajze krzaczki narysowane |
|
|
|
 |
doomster
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2010, 00:28
|
|
|
Dzieki, juz znalazłem to małe niepozorne pudełeczko, ale wszystkie bezpieczniki sa ok. dziwna sprawa ze zniknelo razem podswietlenie deski i swiatla z tyłu. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-10-2010, 11:27
|
|
|
Trochę dziwna sprawa z tymi pozycyjnymi bo wedłóg opisu bezpieczników z tej stronki (mimo że to do wersji III to tak jest w przeważnie wszystkich autach i jeszcze inaczej się nie spotkałem):
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=9978
są dwa bezpieczniki odpowiadające za lewą i prawą stronę a nie za przód i za tył.
A przednie pozycyjne działają ok? |
|
|
|
 |
doomster
Forumowicz
|
Wysłany: 21-10-2010, 11:59
|
|
|
Tak przenie sa ok, mialem tez wycinany tylni tłumik i wspawywany spowrotem, moze to jest problem... ale dziwna sprawa z tym podswietleniem w kabinie, tez nie ma. I dodatkowo odkryłem ze w przyczepce tez nie mam pozycyjnych. |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 21-10-2010, 16:40
|
|
|
Trzeba więc przejżeć wiązkę elektryczną biegnącą od bezpieczników do tylnych lamp bo może być po drodze jakaś kostka złączka. tylko dziwna sprawa z tym podświetlaniem deski rozdzielczej. Podświetlanie jest podłączone pod jeden bezpiecznik, pod jedną stronę pozycyjnych. Często przewody wychodzące ze skrzynki bezpiecznikowej nie biegną bezpośrednio do odbiorników ale są łączone w specjalnym złączu które przeważnie znajduje się pod tapicerką przy lewym przednim słupku przy nogach kierowcy. Jedynie to miejsce przychodzi mi do głowy bo mogą się tu zbiegać przewody od tylnych pozycji jak i od podświetlenia deski rozdzielczej. Może ktoś coś podłączał w tym miejscu i rozłączył kostkę.
Bo jeśli problem byłby dalej to podświetlenie by było a tylko tylne lampy by nie świeciły. |
|
|
|
 |
Kostek56
Nowy Forumowicz
Auto: Pajero II 2,5D + Colt 1,8D
Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 3 Skąd: Biała Podlaska end Zahorów
|
Wysłany: 21-10-2010, 21:05
|
|
|
Witaj Doomster
Wprawdzie mam wersję angielską, ale u mnie też wysiadła jednocześnie pozycja z tyłu i podświetlenie deski. Odpowiedzialny jest za to jeden bezpiecznik w skrzynce w komorze silnika (przejechałem 500 km podświetlając tablice latarką) |
|
|
|
 |
|