Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[2.5 TD] Przekładnia kierownicza - problem + dziwne wycie
Autor Wiadomość
Kwieczor 
Nowy Forumowicz
Pajero&Hilux

Auto: Pajero II 2,5TD
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-10-2010, 22:12   [2.5 TD] Przekładnia kierownicza - problem + dziwne wycie

Witam
oczywiście jako nowy przekopałem tematy przekładni, natomiast niestety moich objawów nie znalazłem. W aucie od niedawna bardzo ciężko chodzi kierownica - i to nie w sposób ciągły, tylko jest wyczuwalny opór skokowo co ok 1/4 - 1/3 obrotu kierownicą.

Łudzę się, że to może tylko pompa wspomagania - bo jak padła sama przekładnia, to podobno tego typu się nie regeneruje... Zakup używki w ciemno na "alledrogo" - ponad 1000 PLN - też mi się nie uśmiecha, bo nie wiem, co się trafi...

Może ktoś się spotkał z podobnym objawem - co może być przyczyną?
Dodam tylko, że przekładnia sucha, zero wycieków...

Inny nowy kłopot - wcześniej prawdopodobnie zagłuszany przez huczące sprzęgło - gdzieś od przodu dziwne niskie wycie - słyszalne głównie przy zwalnianiu - przypomina dźwięk hamującego tramwaju - jakieś sugestie? Piast się nie grzeją, koła luzów nie mają, spalanie jakoś ostatnio nie wzrosło...

z góry dziękuję za wszelkie rady - może jest tu ktoś z okolic Żyrardowa lub Ursynowa z dobrym uchem / okiem, coby zerknął i doradził?
pozdrawiam
K.

gołąb 
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Wysłany: 21-10-2010, 11:00   

Kwieczor napisał/a:
W aucie od niedawna bardzo ciężko chodzi kierownica - i to nie w sposób ciągły, tylko jest wyczuwalny opór skokowo co ok 1/4 - 1/3 obrotu kierownicą.
nie jestem pewien, ale nie wiem czy nie jest za mocno dokręcona śruba do regulacji(usuwania) luzu na przekładni. Jeśli jest to Twój nowy nabytek, to myślę, że poprzedni właściciel chcąć np. skasować, ukryć luz na przekładni przesadził z dokręceniem i tak się może dziać...

Kwieczor 
Nowy Forumowicz
Pajero&Hilux

Auto: Pajero II 2,5TD
Wysłany: 21-10-2010, 13:25   

nabytek z grudnia ub roku - od tego czasu zrobił koło 30 tys km
jak dzwoniłem po warsztatach regeneracji przekładni - twierdzą, że ten model się nie regeneruje jak ślimak padnie, ale z kolei podobno prawie nie pada, więc obstawiają krzyżaki w kolumnie - co sądzicie? - ja się dowiem może w poniedziałek...

pozdrawiam
k.

jawaldek 
Mitsumaniak

Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Wysłany: 21-10-2010, 20:03   

Kwieczor napisał/a:
gdzieś od przodu dziwne niskie wycie - słyszalne głównie przy zwalnianiu - przypomina dźwięk hamującego tramwaju - jakieś sugestie?
łożyska igiełkowe na pół osiach ???? Taki dźwięk to zazwyczaj jakieś łożysko i nie sugeruj się tym że słyszysz z przodu bo nadwozie jak pudło rezonansowe przenosi i może być to też np przegub wału. Najlepiej jak ktoś drugi "skacze po samochodzie " i nasłuchuje
Kwieczor napisał/a:
Dodam tylko, że przekładnia sucha, zero wycieków...
a może w ogóle jest sucha ???
O kurcze zobaczyłem że to mój okrągły wpis ale siem namondrzyłem :mrgreen: :mrgreen: przez ten czas :mrgreen: :wink:

JJK 
Mitsumaniak
Angelika

Auto: Pajero Sport 2.8 TD aut
Kraj/Country: Ireland
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 23-10-2010, 21:43   

witaj, dźwięk hamującego tramwaju :roll: skąd ja to znam.... u mnie to była linka od licznika.

Odpowiedz do tematu