|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[2.5 TD] Przekładnia kierownicza - problem + dziwne wycie |
Autor |
Wiadomość |
Kwieczor
Nowy Forumowicz Pajero&Hilux
Auto: Pajero II 2,5TD
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 20-10-2010, 22:12 [2.5 TD] Przekładnia kierownicza - problem + dziwne wycie
|
|
|
Witam
oczywiście jako nowy przekopałem tematy przekładni, natomiast niestety moich objawów nie znalazłem. W aucie od niedawna bardzo ciężko chodzi kierownica - i to nie w sposób ciągły, tylko jest wyczuwalny opór skokowo co ok 1/4 - 1/3 obrotu kierownicą.
Łudzę się, że to może tylko pompa wspomagania - bo jak padła sama przekładnia, to podobno tego typu się nie regeneruje... Zakup używki w ciemno na "alledrogo" - ponad 1000 PLN - też mi się nie uśmiecha, bo nie wiem, co się trafi...
Może ktoś się spotkał z podobnym objawem - co może być przyczyną?
Dodam tylko, że przekładnia sucha, zero wycieków...
Inny nowy kłopot - wcześniej prawdopodobnie zagłuszany przez huczące sprzęgło - gdzieś od przodu dziwne niskie wycie - słyszalne głównie przy zwalnianiu - przypomina dźwięk hamującego tramwaju - jakieś sugestie? Piast się nie grzeją, koła luzów nie mają, spalanie jakoś ostatnio nie wzrosło...
z góry dziękuję za wszelkie rady - może jest tu ktoś z okolic Żyrardowa lub Ursynowa z dobrym uchem / okiem, coby zerknął i doradził?
pozdrawiam
K. |
|
|
|
 |
gołąb
Mitsumaniak

Auto: Lex Ls430 , VW Calif exclusive
Pomógł: 15 razy Dołączył: 01 Wrz 2009 Posty: 1094 Skąd: Ostrówek/wołomin
|
Wysłany: 21-10-2010, 11:00
|
|
|
Kwieczor napisał/a: | W aucie od niedawna bardzo ciężko chodzi kierownica - i to nie w sposób ciągły, tylko jest wyczuwalny opór skokowo co ok 1/4 - 1/3 obrotu kierownicą. | nie jestem pewien, ale nie wiem czy nie jest za mocno dokręcona śruba do regulacji(usuwania) luzu na przekładni. Jeśli jest to Twój nowy nabytek, to myślę, że poprzedni właściciel chcąć np. skasować, ukryć luz na przekładni przesadził z dokręceniem i tak się może dziać... |
_________________ "Gdyby wszystko było inaczej, gdyby było odwrotnie, mógłbyś siedzieć jak ja teraz tu siedzę, mógłbyś siedzieć przy oknie"
 |
|
|
|
 |
Kwieczor
Nowy Forumowicz Pajero&Hilux
Auto: Pajero II 2,5TD
|
Wysłany: 21-10-2010, 13:25
|
|
|
nabytek z grudnia ub roku - od tego czasu zrobił koło 30 tys km
jak dzwoniłem po warsztatach regeneracji przekładni - twierdzą, że ten model się nie regeneruje jak ślimak padnie, ale z kolei podobno prawie nie pada, więc obstawiają krzyżaki w kolumnie - co sądzicie? - ja się dowiem może w poniedziałek...
pozdrawiam
k. |
|
|
|
 |
jawaldek
Mitsumaniak
Auto: Pajero 2.5 TDI manual 93
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 75 razy Dołączył: 25 Mar 2008 Posty: 2238 Skąd: Polska
|
Wysłany: 21-10-2010, 20:03
|
|
|
Kwieczor napisał/a: | gdzieś od przodu dziwne niskie wycie - słyszalne głównie przy zwalnianiu - przypomina dźwięk hamującego tramwaju - jakieś sugestie? | łożyska igiełkowe na pół osiach ???? Taki dźwięk to zazwyczaj jakieś łożysko i nie sugeruj się tym że słyszysz z przodu bo nadwozie jak pudło rezonansowe przenosi i może być to też np przegub wału. Najlepiej jak ktoś drugi "skacze po samochodzie " i nasłuchuje Kwieczor napisał/a: | Dodam tylko, że przekładnia sucha, zero wycieków... | a może w ogóle jest sucha ???
O kurcze zobaczyłem że to mój okrągły wpis ale siem namondrzyłem przez ten czas |
_________________ http://mudmania4x4.com.pl/
 |
|
|
|
 |
JJK
Mitsumaniak Angelika
Auto: Pajero Sport 2.8 TD aut
Kraj/Country: Ireland
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 30 Paź 2008 Posty: 316 Skąd: Tipperary
|
Wysłany: 23-10-2010, 21:43
|
|
|
witaj, dźwięk hamującego tramwaju skąd ja to znam.... u mnie to była linka od licznika. |
_________________ pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
 |
|
|