Czy warto kupić |
Autor |
Wiadomość |
xavrasfx
Nowy Forumowicz
Auto: Mitsubishi Space star 1.9 DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-10-2010, 14:51 Czy warto kupić
|
|
|
Witam
Zamierzam zakupić te
http://otomoto.pl/mitsubi...-C15836702.html
auto właściwie to już dałem zadatek:] ale pragnął bym żebyście się wypowiedzieli czy widać coś niepokojącego na pierwszy rzut oka??
Autko ma drobne ryski ale tak to brak wyprysków na lakierze.
Zostało przywiezione z Włoch na lawecie (bez tablic) i nie wiem jak autko zniesie zimę :/
Opony właściciel zmienił na używane zimowe, dlaczego nie wiem może tamte były zjechane totalnie.
Wymienił przednie klocki hamulcowe(widać ze nówki) i jakieś tulejki, rozrząd zrobię na wszelki wypadek bo on też nie zna jego stanu tak jak filtry i olej.
Napiszcie na co zwracać uwagę przy odbiorze ???
Pozdrawiam i liczę na pomoc |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23634 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 25-10-2010, 15:25
|
|
|
Nic szczególnego się nie rzuciło w oczy, być może inny forumowicz coś dostrzeże, badałeś auto na stacji diagnostycznej |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
xavrasfx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 25-10-2010, 19:42 Witam
|
|
|
Witam
Właśnie trochę w tym problem bo nie mam jak :/
Jestem z sosnowca auto jest za Krakowem :/
Ode mnie jakieś 150 km w środę jadę po dokumenty czyli porobione opłaty,zrobione badanie techniczne (które on robi) oraz fakturę. Po zabraniu dokumentów wracam i rejestruje auto i dopiero jadę z tablicami, i juz na kołach wracam do Sosnowca. Myślałem o lawecie i w sumie nie wiem czy nie lepiej bo gostek obiecał ze za kilometr liczył będzie 1zł tam i z powrotem. wiec jakieś 260 zł z kolei mój przejazd 2 razy wliczając autostradę wyniósłby jakieś 190 zł ale wtedy trwało by to dłużej przynajmniej 3 dni i nie zdążył bym na ten promocyjny przegląd za 49 zł który kończy się 29.10.2010 I sam już nie wiem co mam robić.
Trochę się boje bo gostek robi przegląd przy którym mnie nie będzie i nie wiem czy nie pojedzie po znajomościach dla tego po przyjeździe i tak chcę zrobić prywatny przegląd razem z wymianą tych elementów których potrzeba między innymi rozrząd filtry i olej.
Może macie jakieś inne pomysły na rozwiązanie problemu odległości ? |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 25-10-2010, 20:58
|
|
|
xavrasfx napisał/a: | Ode mnie jakieś 150 km | Nie przesadzaj, z centrum sosnowca do centrum karkowa jest niecałe 80km Ja z Dabrowy Górniczej do tarnowa mam ok 170Km
Ja bym na Twoim miejscu zabrał auto na lawecie, mi by sie nie chciało jeździć 2 razy tam i powrót, w zasadzie to 3 bo juz raz byłes, a to jak tamten Pan załatwi przeglad, to już jego brocha, znając życie zrobi tak aby było najprościej Ty poprostu nie będziesz wiedział co jest z autem, nawet nie będziesz miał podstawowej wiedzy na temat zawieszenia i hamulców w aucie, bo takie badanie to podstawa na stacji kontroli pojazdów, już nie wspominam o kontroli zawieszenia. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 26-10-2010, 08:28
|
|
|
Czy mi się wydaje czy on ma czarny kolor pod maską? Kielichy amortyzatorów, przegroda, wzmocnienie przednie.... |
|
|
|
 |
lucxxx
Forumowicz
Auto: Mazda Premacy 2.0 Sportive
Pomógł: 6 razy Dołączył: 26 Mar 2009 Posty: 135 Skąd: Krosno
|
Wysłany: 26-10-2010, 10:54
|
|
|
jewiurz napisał/a: | Czy mi się wydaje czy on ma czarny kolor pod maską? Kielichy amortyzatorów, przegroda, wzmocnienie przednie.... |
Ale wypatrzyłeś!!
masz rację. jest pomalowany na czarno !
Teraz to ja bym go sobie bardzo dokładnie prześwietlił zanim wziął do domu bo nie wiadomo dlaczego go tak podmalowali...... |
_________________ był MSS DID / jest Mazda Premacy 2.0 Sportive
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 26-10-2010, 13:38
|
|
|
lucxxx napisał/a: |
Ale wypatrzyłeś!!
masz rację. jest pomalowany na czarno !
|
Na czarno to w fabryce był pomalowany Przynajmniej fragment z komora silnika
Inne ćwiartki może były srebrne czy czerwone, zanim stały się granatowym-metallikiem |
|
|
|
 |
xavrasfx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-10-2010, 10:27
|
|
|
pablo eldiablo napisał/a: |
Na czarno to w fabryce był pomalowany Przynajmniej fragment z komora silnika |
Dzięki za wpis bo jak przeczytałem kolegę wyżej to się wystraszyłem
Bo kupiłem mojego MIMI (Żona go tak nazwała ) stoi w garażu i czeka dzisiaj na tablice.
Zaraz jak założę i opłacę ubezpieczenie jadę do Katowic na przegląd zimowy w Mitsubishi żeby go sprawdzili.
Jeśli koledzy mogli by doradzić gdzie na śląsku/zagłębiu jest dobry serwis dla mitsubishi ??
Bo chcę zrobić podstawowe rzeczy jak rozrząd i filtry :]
Może jest jakaś hurtownia gdzie dostanę części takie jak np: przycisk do elektrycznie sterowanych szyb bo jeden jest do wymiany.
Chciał bym również dla Żony założyć czujniki parkowania i dodatkowe światło cofania bo jest tylko te po prawej stronie.
Już się nie mogę doczekać jak popołudniu wyskoczę na wycieczkę po drogach śląska i zagłębia Zobaczymy ile potnie na trasie:D
Pozdrawiam
PS. Dostałem taką specyfikację naprawy z Centrum Motoryzacyjne Roździeńskiego Katowice.
http://www.kiryk.pl/kosztoorys.pdf
Wynika z niego że za podstawowe rzeczy zapłacę prawie 2,5 tyś
Trochę dużo :/ ale pewnie to dlatego że to ASO ??:/
Znacie inne serwisy do porównania ?? |
|
|
|
 |
jewiurz
Forumowicz

Auto: był MSS 1.6 Comfort 2004
Kraj/Country: Russia
Pomógł: 11 razy Dołączył: 11 Lut 2008 Posty: 112 Skąd: Legionowo
|
Wysłany: 28-10-2010, 11:23
|
|
|
xavrasfx napisał/a: |
Dzięki za wpis bo jak przeczytałem kolegę wyżej to się wystraszyłem |
i słusznie się wystraszyłeś, z fabryki tak na pewno nie wyjechał, a pablo eldiablo sugerował, że czarny przód jest jedynym oryginalnym elementem tego auta, a reszta miała inne kolory... oby nie miał racji |
|
|
|
 |
Manuela
Mitsumaniak Blue Gwiazdeczka

Auto: Space Star 1,9 DID JAM '02
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 02 Gru 2009 Posty: 699 Skąd: Warszawa - Grochów
|
Wysłany: 28-10-2010, 11:39
|
|
|
xavrasfx napisał/a: | Wynika z niego że za podstawowe rzeczy zapłacę prawie 2,5 tyś
Trochę dużo :/ ale pewnie to dlatego że to ASO ??:/ |
Jak dla mnie rozbój w biały dzień
Dla przykładu powiem tylko, że przy wymianie filtra przeciwpyłkowego widnieje wartość czasowa pół godziny Ja, kobieta, blondynka, nie mechanik- robię to w 5 minut |
Ostatnio zmieniony przez Manuela 28-10-2010, 11:42, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
xavrasfx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 28-10-2010, 11:41
|
|
|
Kurcze
Na fakturce mam napisane że auto jest bezwypadkowe jeśli gościu kłamał to najpierw podam go do sądu a później zobaczy co znaczy rozgoryczony kupiec...
Ja na autach się nie znam niestety,moją domeną są komputery ale jeśli zostałem oszukany to gościu będzie miał ququ. Wiem gdzie mieszka bo umowę u niego w domu podpisywaliśmy i aż nie chce misie wieżyc że auto całe może być malowane... a jeśli tak to dlaczego i co jest pod spodem :/
Oj chyba dzwonię do kolegi po czujnik...
Dzięki za info jak coś jeszcze zobaczycie dajcie znać. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 28-10-2010, 11:57
|
|
|
xavrasfx, na forum regionalnym możesz znależć polecane warsztaty, silnik jest od Renault, mogę Ci pomóc w załatwieniu oryginalnych części rozrządu do tego silnika, oni oferuja za komplet naprawczy rozrzadu 1075zł w skład którego wchodzi sam pasek rozrzadu i rolka, a gdzie do tego pompa wody, pasek osprzetu
Jak chcesz napisz PW |
 |
|
|
|
 |
pablo eldiablo
Forumowicz

Auto: L200, Outlander
|
Wysłany: 28-10-2010, 16:24
|
|
|
xavrasfx napisał/a: | Kurcze
Na fakturce mam napisane że auto jest bezwypadkowe jeśli gościu kłamał to najpierw podam go do sądu a później zobaczy co znaczy rozgoryczony kupiec... |
Jak masz taki zapis na fakturze, to na pewno masz silny punkt zaczepienia, aby dochodzić swego w razie, jakby samochód był po dzwonie.
Ale żeby Cie nie dołować - może poprzedniemu właścicielowi po prostu znudził się czarny i zdecydował się na radykalną zmianę na granatowy |
|
|
|
 |
xavrasfx
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 29-10-2010, 22:57 uff
|
|
|
Witam
Wyjaśniło się :] Okazało się że ten czarny kolor to efekt brudu te "czarne" elementy były poprostu niemyte :] po przeczyszczeniu kolor powrócił.
Dzisiaj byłem zato na przeglądzie w JapanMotors w Katowicach
Okazało się że trochę jest do zrobienia, spód autak jest bawet bardziej niż zadowalający ale oprócz drobnych problemów z lektroniką (światła , przycisk od szyb, podświetlenie deski) to jest coś co mnie martwi.
Problemem mogą być wachacze, na fakturce mam ze zostały wymienione a wygląda na to ze wymienione są wszystkie gumki a głowica wachacza jest zespawana. Tak mi powiedział gostek z serwisu, ja cały czas byłem przy przeglądzie i rzeczywiscie wyglądało to na spawane mam zdjęcia w telefonie, puźniej wam pokarzę. Myślę że je wymienie tak jak słabe tylne tarcze hamulcowe i klocki. Drugą rzeczą która mnie martwi to jakiś wyciek oleju na całej misce olejowej.
W aso mi policzyli koło 800zł za sam wachacz bez robocizny
Za całość wszystkich rzeczy i robocizny wyło kośmiu 5000zł.
Dlatego jutro odezwę sie do kolegi robertdg bo każda pomoc w zakupach oraz wybraniu warsztatu się przyda i za karzdą będe wdzięczny :]
Ogółem nie żałuję zakupu tego autka w takiej cenie (choć spalanie przy oszczędnej jeździe mam na poziomie 7,4 L a czytałem o 6.5L) autko prowadzi sie przyjemnie i miejsca ma bardzo dużo.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|