Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CJ4A 1.6] Wyciek oleju, problemy z rozrządem i grzechotka
Autor Wiadomość
idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-08-2010, 22:51   [CJ4A 1.6] Wyciek oleju, problemy z rozrządem i grzechotka

Colt rodziców mojej dziewczyny ostatnio zachowuje się dziwnie... Po wymianie oleju zauważyłem kilka niepokojących objawów (nie ja wymieniałem).
Poci się dość ostro spod pokrywy zaworów, pod pokrywą rozrządu widać sporo oleju:

"teść" twierdzi że mogło mu się trochę rozlać jak nalewał, ja jednak uważam że puszcza uszczelniacz wałka rozrządu.
Dodatkowo "nalało się" nieco za dużo - około centymetra powyżej poziomu maks, domyślam się, że to może przez to silnik zaczął się pocić i wywalać olej różnymi uszczelniaczami...Jeśli się mylę to mnie poprawcie:)
Kolejna sprawa dotyczy rozrządu-pasek wygląda dość dziwnie-zjechał mocno na zewnętrzną część koła rozrządu (nie jest na środku), a do tego bardzo wyraźnie "bije" ->wykonuje pulsacyjne ruchy w kierunku klawiatura-kielich widoczne to jest np na tym filmiku (choć słabo...)
http://img294.imageshack.us/img294/715/pas.mp4
Jak by tego było mało po stronie skrzyni biegów słychać ciche grzechotanie na luzie po zagrzaniu które przy gwałtownym otwarciu przepustnicy słychać sekundę-dwie głośniej po czym już nie słychać (ale może to przez hałas silnika). Co po stronie skrzyni może grzechotać? Z góry dzięki za wszelkie wskazówki.
A wszystko to zauważyłem dopiero ostatnio...niedługo po wymianie oleju:)
Wcześniej silniczek był wzorem cichej i kulturalnej pracy.

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 06-08-2010, 23:20   

idas napisał/a:
Dodatkowo "nalało się" nieco za dużo - około centymetra powyżej poziomu maks, domyślam się, że to może przez to silnik zaczął się pocić i wywalać olej różnymi uszczelniaczami...Jeśli się mylę to mnie poprawcie:)
Nie mylisz się

Z tego co widac na zdjeciu to poci sie spod simmeringa wałka rozrzadu, a jezeli pasek mieści sie na szerokości koła żebatego wałka, to nie ma powodow do obaw, gorzej jakby zaczał zbaczać poza krawędź koła zębatego.

Spuść nadmiar oleju silnikowego, bo to bardzo niedobrze dla silnika, czy z rozrządem było cos ostatnimi czasami robione :?:
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

idas 
Mitsumaniak

Auto: Toyota Celica VII
Wysłany: 06-08-2010, 23:28   

robertdg napisał/a:
czy z rozrządem było cos ostatnimi czasami robione :?:

Nic a nic. Tylko wymiana oleju i... łączników stabilizatora :lol:
Olej już spuszczony (lekko poniżej maks), będziemy obserwować co się będzie działo, martwi mnie tylko jeszcze ta grzechotka. Co do zjeżdżania paska na zewnątrz to u siebie tak miałem jak napinacz za bardzo poluzowałem, po dokręceniu pasek ładnie wracał na środek, dlatego się zastanawiam czy mechanik im dobrze poskładał te graty (wymieniali rozrząd zaraz po zakupie czyli 2 lata temu).

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-08-2010, 00:15   

idas napisał/a:
Co do zjeżdżania paska na zewnątrz to u siebie tak miałem jak napinacz za bardzo poluzowałem, po dokręceniu pasek ładnie wracał na środek, dlatego się zastanawiam czy mechanik im dobrze poskładał te graty
To poluzuj napinacz i dokręć.

Odpowiedz do tematu