|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8 MPI] zablokowane drzwi bagażnika |
Autor |
Wiadomość |
Vatharian
Nowy Forumowicz Generalissimus
Auto: Pajero Pinin
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 01-11-2010, 19:49 [1.8 MPI] zablokowane drzwi bagażnika
|
|
|
Witam wszystkich!
Czy wie ktoś, w jaki sposób otworzyć od wewnątrz bagażnik? Z bliżej nieznanych mi przyczyn nie mogę otworzyć drzwi - czuję ręką, że zamek odskakuje, otwieranie/zamykanie centralnego z kluczyka z tyłu działa, lecz drzwi ani drgną. Poza tym ktoś mi mówił, że to jest spodziewane zachowanie alarmu (blokada drzwi), jeśli ktoś otworzy bagażnik (lub inne drzwi), przed drzwiami kierowcy - to prawda? |
|
|
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 02-11-2010, 18:24
|
|
|
Sądzę, że chyba bez pomocy speca od zamków sobie nie poradzisz, bo żeby zdjęć tapicerkę drzwi to musisz je otworzyć. Ale tak sobie myślę, central lubi wariować w opisywanej przez Ciebie sytuacji. Ja zrobiłbym tak:
1. Otwórz samochód
2. Przekręć kluczykiem zamek w tylnej klapie (w odwrotną pozycję niż masz w tej chwili)
3. Zamknij samochód kluczem
4. Otwórz samochód (kluczem)
Takie maniany czasami działały w innych samochodach, ale nie wiem czy w Pininie, bo u mnie np. (a tego nie było w żadnym aucie jakie do tej pory miałem), zamek tylnej klapy otwiera wszystkie drzwi, czyli również jest "masterem" dla centrala i przedstawiony wyżej schemat nic nie da. I tu właśnie widzę problem. Moim zdaniem pomieszało się mu i kiedy zamykasz drzwi przednie to on je z tyłu otwiera i na odwrót. Ale mogę się mylić.
Pozdrawiam! |
|
 |
Vatharian
Nowy Forumowicz Generalissimus
Auto: Pajero Pinin
|
Wysłany: 02-11-2010, 21:29
|
|
|
Niestety nie dało rady, ale odkryłem dwie rzeczy:
przekręcenie zamka w bagażniku zamyka centralny zamek, ale... drzwi są otwarte. dziwne.
Zobacz u siebie - zamknij kluczem bagaznik i spróbuj otworzyć inne drzwi. Ja się zdziwiłem. Tylko zamknięcie od kierowcy działa poprawnie.
Nie mam żadnego oporu na klamce, więc chyba spadła albo orwała się linka/cięgiełko od klamki.
Serwis.
Dzięki!
[ Dodano: 11-11-2010, 22:32 ]
Byłem w serwisie, niestety nie udało mi się podejrzeć, jak otworzyli drzwi, ale poprawili zapadkę i wszystko działa.
Ponawiam natomiast pytanie o działanie centralnego zamka - czy u Was central od tylnych drzwi faktycznie zamyka wszystkie? |
|
|
|
 |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
|
Wysłany: 08-02-2011, 20:41
|
|
|
Ja mam odwrotny problem, jak otwieram klapę tylną to potem nie mogę jej zamknąć. Dopiero za około dwudziestym razem zaskakuje i drzwi się zamykają.
Spotkał się ktoś z tym? Czy skończy się wymianą mechanizmu zamka klapy czy jakoś inaczej się da.
Psikałem odrdzewiaczem i jakoś się zamykał. Teraz znowu to samo.
pozdrawiam |
|
 |
zuk21
Forumowicz
Auto: Pajero Pinin 2.0 GDI 5D
|
Wysłany: 22-02-2011, 21:43
|
|
|
Ech, przy dużych mrozach i w moim Pininie dzieję się to wszystko naraz. Ciężko otworzyć, bo niby centralny działa, ale nie odryglowuje. Jak już się uda, ale tylko z kluczyka po kilku kombinacjach, to mam wrażenie, że cały mechanizm zamarzł i nie da się go zamknąć. Chyba trzeba będzie rozebrać całe te ustroistwo i porządnie przeczyścić i naoliwić - oczywiście jak się zrobi trochę cieplej.
Pozdrawiam z mroźnej Warmii. |
|
 |
mstrucz
Forumowicz

Auto: Pinin 1,8 MPI
Pomógł: 6 razy Dołączył: 16 Lip 2010 Posty: 272 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 23-02-2011, 09:03
|
|
|
U mnie kłopotów nie ma, ale centralny zimą potrafi ostro namieszać.
Jest to tak, kiedy włączamy centralny pilotem, wtedy "uważa" on, że otworzył/zamknął drzwi niezależnie od tego czy rzeczywiście tak się stało. Dlatego też lepiej jest jeżeli od razu pilot nie otworzył auta, ruszać jednak kluczykiem. Dlaczego? Bo przekręcanie kluczykiem pełni dwie funkcje - mechaniczne otwieranie drzwi w których się znajduje i sterowanie masterem, czy siłownikiem zamka, który daje reszcie (slave) znać aby się otworzyła/zamknęła. Zazwyczaj jak już pisałem, w aucie jest jeden master w drzwiach kierowcy, reszta to slave`y i ich otwieranie otworzy tylko te drzwi w którymi się operuje. U mnie w Pininie natomiast są dwa mastery - kierowcy i bagażnika co sugeruje, że obydwa mają opcję master/slave jednocześnie co komplikuje układ (moim zdaniem niepotrzebnie, zamiast do jednego sygnał z pilota idzie chyba do dwóch, ale myśleli nad tym mądrzejsi ode mnie). tak czy siak operowanie kluczem jest pewniejsze, bo od jego działania cały system na pewno nie zgłupieje, co może się wydarzyć w przypadku operowania tylko pilotem (tak jak pisałem, zamykanie powoduje otwieranie itd.). |
|
 |
dzolo81
Nowy Forumowicz
Auto: pinin 1.8 MPI (STAG 300)
|
Wysłany: 20-03-2011, 07:56
|
|
|
U mnie też się tak działo ale raz jak się zacieły zdemontowałem tapicerkę z tylnych drzwi i wysmarowałem cały mechanizm. Potem rygiel zewnętrzne i od tego czasu spokój. Jedynie od czasu do czasu pryskam smarem w spreju sam rygiel. |
|
|
|
 |
Hudini
Forumowicz

Auto: Pajero Pinin 1.8 MPI 16V 2003r
|
Wysłany: 12-04-2011, 22:22
|
|
|
Witam,
sprawa się wyjaśniła, nie musiałem kupować zamka tylko mi sprężynka która tam w środku jest zardzewiała i pękła. wymieniłem i działa.
Pozdrawiam |
|
 |
|
|