Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Kontrolka oleju cari 1,6
Autor Wiadomość
tasman1988 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Carisma
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 20-11-2010, 18:18   Kontrolka oleju cari 1,6

Witam czym moze byc spowodowane ze przy wlaczeniu zaplanu nie gasnie kontrolka poziomu oleju ? po odpaleniu silnika kontrolka gasnie dodam ze poziom oleju sprawdzalem na bagnecie i jest ok

ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Wysłany: 20-11-2010, 19:27   

Tak ma być. W pozycji zapłon powinny zostać kontrolki ładowania i ciśnienia oleju - po odpaleniu powinny zgasnąć.

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 20-11-2010, 22:27   

Tak jest jak napisał ig_or bo to jest kontrolka ciśnienia oleju a nie poziomu.

tasman1988 
Forumowicz

Auto: Mitshubishi Carisma
Wysłany: 21-11-2010, 23:02   

Dzieki za informacje a co w takim razie moglo oznaczac ze wczesniej kontrolka cisnienia oleju gasla?

ig_or 
Mitsumaniak

Auto: Galant 2.5 V6 '01
Wysłany: 21-11-2010, 23:51   

Gasła czy się wcale nie zapalała przy zapłonie? Jeżeli wcześniej nie świeciła, a teraz świeci to może to oznaczać jakieś problemy z czujnikiem ciśnienia oleju, który raz działa poprawnie a raz nie.

" To, że czegoś nie rozumiesz, to nie znaczy, że tego czegoś nie da się wytłumaczyć"
ig_or - 3Miasto

Darek
[Usunięty]

Wysłany: 28-10-2011, 15:10   

Odkopę troche temat:) u mnie w cari 1.6 97r. było wszystko ok, ale od paru dni po przekręceniu stacyjki brak kontrolki oleju. Żaróweczka nie jest spalona ponieważ podczas odpalania auta widać że na sekunde zapala sie kotrolka. Czyżby coś z czujnikiem? Gdzie on wogóle się schował?

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 28-10-2011, 23:03   

Darek miałem dokładnie, słowo w słowo, tak samo jak ty w Galancie. Wymiana czujnika ciśnienia oleju zamknęła temat. Czujnika szukaj na bloku silnika, raczej z tyłu (od strony ściany grodziowej), albo od strony chłodnicy. Koszt czujnika w zamienniku 10-15 zł.

adaśko 
Mitsumaniak

Auto: Chevrolet Cruze 2.0 163KM
Wysłany: 29-10-2011, 06:48   

ja w swojej cari 1,8 sohc wymieniałem czujnik i znajduje sie z tyłu silnika bliżej prawej strony i idzie do niego jeden kabelek tak samo jest w 1,6 carismie roboty na 15 minut i spokój :D

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 29-10-2011, 07:20   

Aby jeszcze dokładnie sprawdzić czy to na pewno czujnik, na włączonym zapłonie dotknij kablem idącym do czujnika gdzieś do masy auta. Po dotknięciu do masy kontrolka powinna się zapalić, więc jeśli się zapali, to padł czujnik a jeśli nie to dalej będziemy szukać.

Darek
[Usunięty]

Wysłany: 29-10-2011, 15:34   

Dzięki Panowie. W środe dopiero będę miał czas się tym zająć. Teraz już wogóle sie niezapala kontrolka :mrgreen:

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 30-10-2011, 11:35   

Darek napisał/a:
Teraz już wogóle sie niezapala kontrolka
Tak samo było u mnie :mrgreen:

Darek
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2011, 18:41   

Podziękował :D czujnik ciśnienia oleju wymieniony i kontrolka działa jak wcześniej ale z tą wymianą to jednak lepiej z kanału ja wymieniałem na skręconych kołach:)

Odpowiedz do tematu