Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CA1A 1.3] Odrazu zapalające się krótkie i brak pozycji.
Autor Wiadomość
monika 
Nowy Forumowicz

Auto: colt 1.3 CA0 12V 1994
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-11-2009, 15:45   [CA1A 1.3] Odrazu zapalające się krótkie i brak pozycji.

Nie znalazłam tematu z problemem podobnym do mojego, no chybaże mam wadę wzroku o której nie wiem... :wink:

Problem ze światłami jest taki, że po przekręceniu kluczyka na "drugą" pozycję w stacyjce odrazu zapalają się światła krótkie i nie ma możliwości ich wyłączenia za pomocą gałki przy kierownicy. Wygląda to jak jakieś zwarcie...Pozatym brak jest pozycji. Kondensatory sprawdzałam wizualnie, wyglądają dobrze, nie wymieniałam na nowe. Może spróbować wymiany jeśli chodzi o brak pozycji? O ile ma to jakiś związek, nie znam się na tym, bo elektryki jeszcze z coltem nei przerabiałam :P
Podsumowując: mam tylko samozapalające się światła krótkie i działające światła długie.
Colta do elektromechanika nie mam zamiaru oddawać, przynajmniej do czasu aż okaże się że ja ani nikt z moich znajomych nie jesteśmy w stanie nic zrobić. :cry:

Więc moje pytanie do Was gdzie szukać?
Ostatnio zmieniony przez karolgt 08-11-2009, 03:43, w całości zmieniany 1 raz  

Koyocik 
Mitsumaniak
Kuba

Auto: B12, CJ4A, EA3/5, EA2W
Wysłany: 05-11-2009, 16:17   

Wygląda na
a) wersję skandynawską jakąś
b) samoróbkę
- jakiś układ powodujący właczenie świateł od razu po przekręceniu kluczyka.

Odnośnie pozycyjnych: przy wyjętym kluczyku i przełączeniu gały na "pozycyjne" nie świeci się kompletnie nic? (tył, tablica rejestracyjna, podświetlenie zegarów, kokpitu itd?)

Miroslaw1305 
Forumowicz

Auto: Mitsubishi Colt CJO 1,3 1997
Wysłany: 05-11-2009, 18:45   

czy nie masz włączonych halogenów .Po włączeniu włącznikiem halogenów nawet jak wyłączysz stacyjkę to światła będą się świecić .Jeśli nie to są podłączone tak jak pisze koyocik na sztywno ,żeby kierowca nie musiał pamiętać o włączeniu świateł .
Może lepiej dać do elektryka samochodowego Może wyjść taniej jak szukanie po omacku nie znając się na elektryce samochodowej.

monika 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 05-11-2009, 21:29   

Przy wyjętym kluczyku, i daniu na pozycje, nie świeci się nic w środku, deska itp....i jest to większy problem niż samowłączające się krótkie - w tym przypadku jedynie nie da się dyskretnie nigdzie podjechać :lol: , a za brak pozycji można "zapłacić" :doubt:
No nic, będę musiałą pokazać go elektromechanikowi kiedyś...ale i tak warto zapytać napierw na mitsumaniakach czy samemu nie da rady nic zrobić :mrgreen:
Dzięki za odzew.

Romano 
Nowy Forumowicz
Naprawiacz amator

Auto: Passat B5 1.9 TDI AFN
Wysłany: 06-11-2009, 09:57   

Pozycyjne pewnie są, z tym że pewnie zapalają się razem z krótkimi i tego po prostu nie widzisz. Elektryk przywróci instalację od świateł do poprzedniego stanu.

SlaVkoEg
[Usunięty]

Wysłany: 06-11-2009, 10:36   

monika, skoro nie znasz sie na elektronice itp. to ja bym na Twoim miejscu samemu nic tam nie grzebal. Jedz do elektryka i niech on Ci tam zajrzy.

Miroslaw1305 napisał/a:
Czy nie masz włączonych halogenów. Po włączeniu włącznikiem halogenów nawet jak wyłączysz stacyjkę to światła będą się świecić .

Miroslaw1305, Nie wiem czy dobrze zrozumialem ale w CA0 swiatla nie sa zalezne od halogenow. Czy masz włączona czy wylaczona stayjke same halogeny nie beda dzialac, a napewno nie wlacza one swiatel mijania czy postojowych. Trzeba najpierw wlaczyc swiatla zeby halogeny sie zapalily. Przynajmniej tak bylo u mnie.

Romano 
Nowy Forumowicz
Naprawiacz amator

Wysłany: 06-11-2009, 12:58   

Trzeba włączyć przynajmniej światła postojowe żeby halogen zaświecił.

maciej 63 
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Wysłany: 06-11-2009, 18:48   

czy ten problem powstał nagle ,czy takiego go kupiłaś,jeżeli ta pierwsza opcja to może to być
sklejony-zgrzany przekażnik świateł,ale to już robota raczej dla elektryka samochodowego.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 06-11-2009, 19:06   

slavkoeg w moim cjo bez włożenia kluczyka do stacyjki włączam włącznik halogenów i one wraz ze światłami pozycyjnymi i podświetleniem się świecą Oprócz tego rozświetlony jest cały kokpit wraz z licznikami .Nie wiem czy to norma ,czy kiedyś ktoś tak połączył kabelki .

monika 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-11-2009, 19:57   

Jak już go kupiłam to tak miał. Drugi włąściciel od którego kupiłam colta powiedział, że jak on go kupił od pierwszego to też już tak miał, ale ten drugi nie wie dlaczego tak jest :P :rolleyes:

Zaprowadzę go, zaprowadzę :cry: , z tego co piszecie to robota dla fachowca(obym trafiła na takiego), pytam bo czasem może to być coś błahego, że samemu da radę zrobić -nielubię oddawać colta :-X .

Widocznie to jakaś nietypowa instalacja. Niby dobre bo nie da się zapomnieć o włączeniu świateł, a z drugiej strony żeby nie mieć pozycji i nie móc wyłączyć krótkich...? ciekawi mnie też czy takie połączenie nie powoduje jakichś przeciążeń czy czegoś w tym stylu, poprostu czy to nie szkodzi coltowi...

Dzięki po stokroć za odzew :p

Romano 
Nowy Forumowicz
Naprawiacz amator

Wysłany: 06-11-2009, 20:23   

Jeśli masz akumulator nie pierwszej młodości to zimą będzie mu trudniej odpalić.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 06-11-2009, 23:45   

Romano napisał/a:
Trzeba włączyć przynajmniej światła postojowe żeby halogen zaświecił.
Dokładnie tak jest w oryginale.

Miroslaw1305 
Forumowicz

Wysłany: 07-11-2009, 17:13   

Hugo czyli ja mam coś kombinowane ,ale mi to nie przeszkadza.

Hugo 
Mitsumaniak
srebrny szatan

Auto: EA5A Avance '01 & SS 1,6
Wysłany: 07-11-2009, 23:30   

Miroslaw1305 napisał/a:
Hugo czyli ja mam coś kombinowane ,ale mi to nie przeszkadza.
To najważniejsze.

monika 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 17-11-2010, 21:12   

Witam ponownie,
Zrobiłam już jakiś czas temu mojemu Coltu porządek z tymi światłami. Tzn. nie ja, a elektromechanik. Ponoć było strasznie naknocone z kabelkami, dziwił się kto i po co tak to naplątał i połączył :axe:
W każdym razie wszystkie kable już na swoim miejscu :biggrin:

P.S. Z takim połączeniem (brak możliwości zapalenia pozycji) Kolcina nie przeszła przeglądu technicznego.
Dziwi mnie po co w takim razie ktoś przerabiał ten układ od świateł na taki z którym nie można przejść przeglądu i w jaki sposób temu ktosiowi Colt przegląd przechodził?

Pozdrawiam :)

Odpowiedz do tematu