Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Automatyczny włącznik świateł
Autor Wiadomość
Dundee63
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 16:39   Automatyczny włącznik świateł

Witam.

Kupiłem sobie na Allegro takie cudo: http://www.allegro.pl/ite...ania_od_ss.html
Schemat podłączenia: http://www.bartsoft.pl/instrukcje/swiatla.pdf

Krótko mówiąc chodzi o to by po zapaleniu silnika światła postojowe i mijania same się włączyły a po zgaszeniu silnika same wyłączyły. Najpierw myślałem, że opanuje to sam. Po godzinie się poddałem. Odstawiłem auto do elektryka, ale i on się poddał bo stwierdził, że światła w moim aucie są sterowane masą i nie jest takie proste podłączenie tego automatu.
Może ktoś już coś takiego montował?? Nie bardzo mi się chce wierzyć, że się nie da.
Colt C51A z 1991 r.

Pozdrawiam.
Dundee.

josie 
Mitsumaniak
majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-10-2006, 17:46   

Coś wątpliwe są umiejętności tego elektryka... :wink:

Zakładając że elektryk ma rację że światła są sterowane masą spłodziłem coś takiego powyżej. Krótka zasada działania:
- po przełączeniu wyłącznika w dźwigni przy kierownicy masa podawana jest do cewki przekaźnika (przekaźnik to szary kwadrat na rys). Ponieważ cewka ma z drugiej strony cały czas "+" zadziała i zamknie zworę przez którą popłynie "+" do świateł - masę światła mają cały czas.

Moja propozycja podłączenia (rozumiem że chodzi tutaj o 2 pary przewodów - 2 brązowe, 2 szare) - rozrysowałem dla jednej pary, druga analogicznie.

I zasada działania:
-włącznik przy kierownicy w pozycji OFF - czyli zapominamy włączyć, urządzenie po przekręceniu stacyjki po iluśtam sek zewrze 2 przewody tego samego koloru (to co wpłynie jednym brązowym wypłynie drugim). Podłączamy więc jeden brązowy do masy a drugi za wyłącznikiem przy kierze. Teraz urządzenie zamiast wyłącznika poda masę na cewkę, ona przyciągnie zworę i światła się zaświecą.

Teraz z działu downloads trzebaby znaleźć schematy i działać.
UWAGA - uznałem że wyłącznik podaje masę - tak jak powiedział elektryk - i pewnie tak jest, ale należałoby się upewnić.
Przepraszam za język łopatologiczny, pisałem dla wszystkich :wink:

Pozdro

Dundee63
[Usunięty]

Wysłany: 23-10-2006, 19:04   

Dziękuję za szybką odpowiedź. Olśniłeś mnie tą inną mozliwością podłączenia włącznika niż poprzez rownoległe wpięcie pod przełącznik. Co prawda elektryk twierdzi, że wygląda to troche inaczej niż na Twoich schematach ale to i tak nie ma znaczenia. Podobno (nie sprawdzałem) do żarówek na stałe dochodzi plus.
Jak podłącze to się odezwę. Myślę, że zrobie to bez schematu a za pomocą miernika - po prostu będę sprawdzał gdzie pojawi się masa po przekręceniu włącznika. Liczę, że teraz się uda.

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 24-10-2006, 12:38   

Dundee63 napisał/a:
Podobno (nie sprawdzałem) do żarówek na stałe dochodzi plus.

Bezedura - weź zwykły miernik, odłącz wtyczkę i zmierz - nie ma tam żadnego napięcia (wiem, bo 2 tyg. temu mierzyłem). Zmień elektryka, zanim coś zepsuje w aucie :) .

rus_one 
Mitsumaniak

Auto: Colt(sold) MSR 1,8 94r sold
Wysłany: 23-03-2007, 10:14   

Faktycznie włącznik świateł dołącza masę przy włączaniu. Wczoraj walczyłem pół dnia z takim automatem, ale się udało!
Więc tak:
josie ma rację, jeśli przekaźnik w automacie złącza tylko przewody, to nie ma problemu czy sterowanie jest masą czy plusem.

Krzyzak- światła jednak są włączane masą, z tym że włącznik świateł włącza przekaźnik, a ten już podaje plus na żarówki.

Wiem że temat jest już trochę stary ale moze się komuś przyda.
W razie czego mogę podpowiedzieć pod który kabel się podlutować.

A to mój colcik :-) )) Sprzedany... MSR 1,8 automat 94 r sprzedany... MM nr. 507 Obecnie hmmm- opel

Uploaded with ImageShack.us

Odpowiedz do tematu