|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Problem z odpalniem na zimnym silniku, błędy ECU |
Autor |
Wiadomość |
eclipse123
Forumowicz
Auto: Eclipse 1gen
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 17-12-2010, 14:29 [1G 90-94] Problem z odpalniem na zimnym silniku, błędy ECU
|
|
|
Witam wszystkich mam problem ze swoja eclipse 2.0 150km mianowicie, rano nie chce zapalić, a jak już zapali (kręcenie rozrusznikiem z 5minut) to po dodaniu gazu gaśnie. Jeśli już odpali to na ciepłym pali na dotyk. Przeczytałem o wyczytywaniu błędów ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze o to link. Proszę o pomoc bo nie mam czym się poruszać. |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 05-01-2011, 08:26, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 17-12-2010, 14:34
|
|
|
czujnik temp. silnika do wymiany - tak bez patrzenia na film
ca. 30 zł kosztuje (ja kupiłem EPS) |
|
|
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 17-12-2010, 16:28
|
|
|
chodzi o czujnik temeperatury?? gdzie dokladnie go znajde?? |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 18-12-2010, 11:35
|
|
|
krzyżak, nie bądź ignorantem, oglądnij filmik, błędy 13,14,21,25, sam 21 (temp silnika) nie powoduje efektu gaśnięcia po dodaniu gazu, masz kolego problem z przepływką i TPSem i czujnikiem temp silnika
z autopsji wiem że przy poprawnym ustawieniu silnika, pracuje on całkiem normalnie gdy uszkodzi się TPS+Bro, albo przepływka+temp powietrza, kiedy jednocześnie padnie i przepływka i TPS dodając temp silnika, ECU nie jest w stanie nawet w miarę normalnie obliczyć dobrej mieszanki, bo nie ma żadnej potrzebnej do tego podstawy
czujnik ciśnienia atmosferycznego w przepływce (błąd25) oraz TPS (14) są zasilane 5V z jednej linii z ECU, miałem taki przypadek braku styku tego konektora przy ECU powodując brak pracy obu czujników na raz, warto sprawdzić czy jest na TPSie napięcie (normalnie multimetrem). Czujnik temp silnika znajduje się w obudowie dolnej termostatu, sprawdź czy wszystkie wtyczki siedzą, oczyść styki, sprawdź czy kabelki przy wtyczkach nie są przytopione, połamane. Sprawdź wtyczkę przepływki, odepnij przeczyść też contaktolem, podepnij spowrotem. Uszkodzenie takiej ilości czujników na raz mogło by wskazywać na uszkodzenie ECU poprzez np zalanie, przepięcie, jak i również wylanie kondensatorów i przeżarte ścieżki przez kwas... Jak wszystko porobisz i nie pomoże, będziemy jechać miernikiem po instalacji i wszystkich czujnikach w poszukiwaniu uszkodzeń, czy to wiązka czy czujniki, jak czujniki będą ok, zasilanie na czujniki też zostaje jedno: wyciągniesz ECU i porobisz zdjęcia, zobaczymy co jest nie tak. To nie są trudne tylko trochę czasochłonne prace, ale coś za coś, nie ma nic z niczego...
PS. Tak to jest jak się o misia nie dba ;/ potem wychodzi milionpięćset błędów a pomocy się szuka kiedy auto już nie jeździ ;/ |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
Mateusz_eclipse
Forumowicz

Auto: eclipse 1g
|
Wysłany: 18-12-2010, 16:32
|
|
|
a w ktorym miejscu jest ecu?? |
|
|
|
 |
lombard
Forumowicz JESTEM HARDCOREM !!!
Auto: ECLIPSE 1G 2,0 92r(BEZ TURBO)
Pomógł: 8 razy Dołączył: 31 Sie 2009 Posty: 266 Skąd: Koszalin
|
Wysłany: 18-12-2010, 16:45
|
|
|
ECU jest za radiem .Jak coś mam TPS . |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24333 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 19-12-2010, 14:38
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | krzyżak, nie bądź ignorantem |
nie jestem - mam neta przez komórkę, nie oglądam filmów
jak tyle błędów wyskakuje, to w takim razie pada komputer - dokładnie układ zasilania w 5V
jak nie naprawisz szybko, to szukaj nowego kompa |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 20-12-2010, 11:06
|
|
|
uważam że czujniki fizycznie (a przynajmniej większość) jest sprawna, trzeba zacząć od sprawdzenia zasilania na TPSie, potem ECU i wiązki, po kolei pojedziemy, znajdziemy uszkodzenie |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 28-12-2010, 13:56
|
|
|
wymienilem dzis czujnik temp. silnika , i kompletna sprawna przepustnice wraz z czujnikiem tps niema zadnej reakcji dalej ciezko pali ;/ |
|
|
|
 |
Mateusz_eclipse
Forumowicz

|
Wysłany: 02-01-2011, 14:46
|
|
|
tez mam podobny problem i jeszcze go nie rozwiazalem takze wymienilem tps i czujnik temperatury , a gdzie znajduje sie ta przplywka ?? moze ja jeszcze wymienie. |
|
|
|
 |
MATi1G
Forumowicz
Auto: Eclipse 1G N/A
Pomógł: 14 razy Dołączył: 06 Lip 2009 Posty: 337 Skąd: WWA/Raszyn
|
Wysłany: 02-01-2011, 16:27
|
|
|
przepływka znajduje się w filtrze powietrza, duża czarna puszka połączona z dolotem |
|
|
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 02-01-2011, 20:04
|
|
|
a mo to wplyw na palenie auta?? |
|
|
|
 |
kicek86
Mitsumaniak
Auto: Mitsubishi Eclipse 97'
Pomógł: 9 razy Dołączył: 08 Gru 2009 Posty: 149 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 03-01-2011, 08:18
|
|
|
oczywiście! padnięta przepływka powoduje znaczny wzrost spalania, podobnie jak sonda lambda padnie. Spalanie Ci może sporo wzrosnąć przy padnięciu tych elementów. |
|
|
|
 |
Mateusz_eclipse
Forumowicz

|
Wysłany: 03-01-2011, 09:56
|
|
|
no w sumie to pali z 15 gdy nie wciska sie pedala do konca |
|
|
|
 |
eclipse123
Forumowicz
|
Wysłany: 03-01-2011, 12:14
|
|
|
wszystkie czujniki posprawdzne na wszystkich napiecie jest dzis wyciagne ECU i porobie zdjecia |
|
|
|
 |
|
|