Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
na ile starcza akumulator?
Autor Wiadomość
shalafi 
Forumowicz

Auto: Lancer 1.8 Invite
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-12-2010, 13:16   na ile starcza akumulator?

Witam

Czy ktoś już z Was musiał wymieniać akumulator?

Bo dzisiaj jak poszedłem do garażu rano to spotkała mnie niespodzianka w postaci wyjącej syreny alarmu i całkowicie rozładowanego akumulatora.

Akumulator mam fabryczny, ma pewnie ponad 2,5 roku, ostatnio trochę niby było mrozów ale bez szaleństw..

Tak się zastanawiam czy wpływ na to może mieć instalacja stacji multimedialnej, mam ją od 3 tyg. no i przed instalacją stacji ani poprzedniej zimy żadnych problemów nie miałem..
ale może to zbieg okoliczności, bo chyba mało możliwe by zużywała więcej prądu w czasie jazdy niż alternator by doładowywał i skutkowało by to rozładowywaniem aku?

ktoś miał jakieś podobne doświadczenia?

p.s. ktoś wie ile jest gwarancji na akumulator?
(nie mam pod ręką instrukcji)

daktaris 
Mitsumaniak

Auto: Lancer sportback 1.8
Wysłany: 07-12-2010, 13:47   

niebylbym taki pewien , pioneer radio z włożonym panelem pobieral 0.5A takze po tygodniu jak wróciłem do domu rano chcialem jechac do pracy a tu zoooooonk .
bylo to w fiacie marea w mitsubishi zasilanie jest wyłaczane po 30sekundach. chociaz niewiem jak to jest z radiem.

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 07-12-2010, 14:05   

Jeśli alarm nie ma własnego zasilania to może coś zainicjowało alarm i to on wykończył akumulator ? Jeśli ma , a powinien , to nic tylko sprawdzić jaki jest pobór prądu na wyłączonym silniku , załączonym alarmie . Oczywiście wszystkie inne odbiorniki powyłączane np. lampki wewn. Fachowiec Ci powie czy pobór nie jest za duży - jeśli w normie - to coś jest nie tak .

shalafi 
Forumowicz

Wysłany: 07-12-2010, 15:17   

Myślę, że jak się włącza alarm to najpierw jak jest w stanie to bierze z akumulatora, a potem ma jeszcze swój osobny i z niego wyje (tak samo jak się odepnie akumulator to zaczyna wyć z własnego), a po wejściu do garażu to właśnie już ledwo ledwo z niego słychać było.. no i nie wiem kiedy mógł się włączyć.. zresztą i tak nie wiem na ile godzin wycia starcza naładowany akumulator...

ale tak też jestem ciekaw czy ktokolwiek już zmieniał akumulator, czy wszyscy jeżdżą jeszcze na fabrycznych...

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-12-2010, 17:45   

Sprawdź pobór prądu przez samochód podczas spoczynku i będziesz wszystko wiedział. Mój jest od nowości więc prawie 5 lat już, pali na rys.

shalafi 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2010, 08:26   

a ktoś wie jak to łatwo sprawdzić nie odwiedzając specjalisty?
ale swoją drogą to już chyba doszedłem do tego co się stało...
wygląda na to, że po wyłączeniu stacyjki nie odcina mi zasilania od tunera cyfrowego, i był włączony parę dni, więc to pewnie on rozładował...

daktaris 
Mitsumaniak

Auto: Lancer sportback 1.8
Wysłany: 08-12-2010, 08:47   

jak masz miernik taki za okolo 15 zlotych w wiekszosci sklepow gdzie masz artykuly motoryzacyjne. To rozlaczasz kleme plusowa, do klepmy (tej odpietej plusowej) podlaczasz jeden kabel z miernika a drugi do +w akumulatorze i na mierniku bedziesz widzial ile pradu pobiera. Nie odpalaja auta bo spalisz miernik. na mierniku ustawiasz na mierzenie pradu (A).

shalafi 
Forumowicz

Wysłany: 08-12-2010, 10:46   

daktaris napisał/a:
jak masz miernik taki za okolo 15 zlotych w wiekszosci sklepow gdzie masz artykuly motoryzacyjne. To rozlaczasz kleme plusowa, do klepmy (tej odpietej plusowej) podlaczasz jeden kabel z miernika a drugi do +w akumulatorze i na mierniku bedziesz widzial ile pradu pobiera. Nie odpalaja auta bo spalisz miernik. na mierniku ustawiasz na mierzenie pradu (A).

a jak się to ma do zaleceń instrukcji, aby nie odpinać plusa, tylko jak odpinać to najpierw minus, a dopiero potem plus..?
nic się nie stanie jak odepnę plus?

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-12-2010, 10:49   

shalafi napisał/a:

a jak się to ma do zaleceń instrukcji, aby nie odpinać plusa, tylko jak odpinać to najpierw minus, a dopiero potem plus..?
nic się nie stanie jak odepnę plus?

Jak się coś stanie to znaczy że i tak coś było źle. Ewentualnie możesz potem zostawić auto żeby się zagrzało na wolnych obrotach (nauczenie elektroniki obrotów).

A odpina się chyba pierwsze plus, a zapina minus pierwsze.

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 08-12-2010, 12:13   

Chodzi głównie o to że jak odłączamy + jako pierwszy i podłączamy jako drugi to możemy przypadkiem zewrzeć klucz z masą auta i zrobić solidne zwarcie a jak odłączamy - jako pierwszy i podłączamy jako drugi to tego ryzyka nie ma. A czy podłączamy + czy - jako pierwszy to dla auta nie ma znaczenia.

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 08-12-2010, 13:32   

W/g mnie fabryczne akumulatory są b.dobrej jakości, w moich Lancerach starczały na co najmniej 5 lat.

waldinio 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Lancer Sedan 1.8
Wysłany: 08-12-2010, 22:04   

sla napisał/a:
W/g mnie fabryczne akumulatory są b.dobrej jakości, w moich Lancerach starczały na co najmniej 5 lat.

ooo, jakaś zmiana :D w końcu napisał coś pozytywnego o lancerach :twisted:

racer1972 
Mitsumaniak
trochę w opozycji...

Auto: Lancer 1.8 SB
Wysłany: 10-12-2010, 23:36   

Akumulator różnie się zużywa... W moich autach zwykle po 3-4 latach jest na śmietnik bo nie jeżdżę codziennie a zwykle są to krótkie trasy po mieście i jest permanentnie niedoładowany... Zakłada się,że powinien wytrzymać 5-6 lat.W instrukcji nie pisze ile jest na niego gwarancji więc pewnie 3 lata...

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 11-12-2010, 13:19   

racer1972 napisał/a:
W instrukcji nie pisze ile jest na niego gwarancji więc pewnie 3 lata...
Pewnie dla tego, że jest to element eksploatacyjny nie mający bezpośredniego wpływu na bezpieczeństwo i może podlegać gwarancji tylko jego producenta np. 12 m-cy. IMHO to wyłącznie zaniedbanie kierowcy powoduje jego nadmierne rozładowanie lub niedoładowanie jak kto woli. :biggrin: Bez względu na okres użytkowania, raz w roku trzeba go sprawdzić (ASO powinno podać stan naładowania bateri na wydruku i dołączyć do karty inspekcyjnej przy przeglądzie, tak jak to robi np Grafix). W zalezności od czasu jaki spędza pojazd w warsztacie można go poddać szybkiemu podładowaniu albo samodzielnie doładować w garażu/domu. Ja raz w roku doładowuje aku w garażu, bez odpinania klem.

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 11-12-2010, 21:47   

Trik, ja nie dbalem nigdy o akumulator i jakos wytrzymywal mi spokojnie 4-5 lat... Jazda 90% miasto. Co do podladowywania, to nie kazdy ma garaz (np. ja nie mam). A odlaczenie akumulatora poczyni wiecej szkody (skasowanie ustawien) niz pozytku. Tak wiec uwazam, ze albo kolega od rozladowanego akumulatora zostawil cos wlaczone, albo raczej rozladowuje aku stacja multimedialna...

Odpowiedz do tematu