Przesunięty przez: Hubeeert 30-04-2007, 02:58 |
[C52A] kontrolka hamulca ręcznego się świeci |
Autor |
Wiadomość |
patrycjusz83 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-10-2006, 22:41 [C52A] kontrolka hamulca ręcznego się świeci
|
|
|
Witam, mam problem, dzis zauwazylem, ze kontrolka hamulca recznego pali sie zaly czas ale jest tak jakby przytlumiona.Jak podciagne reczny zapala sie na czerwono, natomiast jak opuszcze reczny - ledwie co sie swieci...czemu tak jest?sprawdzilem plyn hamulcowy i wszystko jest ok...
pozdrawiam. |
Ostatnio zmieniony przez Hubeeert 25-10-2006, 08:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 25-10-2006, 07:42
|
|
|
Nie rozbierałem tego jeszcze w miśku, ale w Peugeocie miałem trzy przyczyny:
1. Zbytnio zużyte klocki ham. (jeśli są na nich czujniki).
2. Przetarty przewód od czujnika poziomu płynu.
3. Rozregulowany i brudny czujnik pod dźwignią ręcznego (jeśli jest regulowany to mógł się opuścić i nie do końca styka).
Najbardziej prawdopodobna jest dla mnie 3 sytuacja i od tego bym zaczął. Nie wiem czy w twoim Colcie jest w miarę na wierzchu tak jak w Peugeocie, ale jeśli jest to spróbuj go nacisnąć palcem przy zaciągniętym ręcznym i zobacz czy kontrolka zgasła. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2006, 08:14
|
|
|
cns80, w C52A nie ma czujników w klockacj
patrycjusz83, sprawdź jeszcze jedno - czujnik w zbiorniczku płynu czy coś mu nie dolega. Potrafi stanąć w jednej pozycji.
BTW - kiedy zmieniałeś ostatnio płyn hamulcowy |
Just think...
. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Pomógł: 645 razy Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24299 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 25-10-2006, 08:33
|
|
|
może pływak w zbiorniku płynu ham. się zawiesił - zobacz, czy nie leży na jego dnie |
|
|
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 25-10-2006, 08:43
|
|
|
Jeszcze coś - patrycjusz to jest ostrzeżenie - ostatnie przed realnym.
Nie czytałeś zasad forum. Nie zwróciłeś nawet uwagi na to co jest wyraźnie napisane w ramce nad działami samochodowymi. Gdyby nie to że mi się chciało zedytować ten idiotyczny tytuł "POMOCY" Twój temat wyleciałby do Śmietnika bez żalu i wahania.
Pozdrawiam.
admin |
Just think...
. |
|
|
|
 |
mardors [Usunięty]
|
Wysłany: 25-10-2006, 08:59
|
|
|
Też przechodziłem historię z kontrolką hamulca - okazało się że zawieszał się pływak w zbiorniczku z płynem hamulcowym. Więc zacznij właśnie od zbiorniczka i czujnika. |
|
|
|
 |
artbiker [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 11:57
|
|
|
Też to miałem (kontrolka). Okazało się, że miałem dziurawą pokrywkę zbiorniczka i między pokrywką a tą gumką w środku zebrała się woda. W efekcie pływaczek w zbiorniczku był cały czas dociśnięty (tak jak by nie było płynu). Spróbuj wyjąć gumkę z pokrywki i zobacz czy nic tam nie pływa. |
|
|
|
 |
|