|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
WARTA |
Autor |
Wiadomość |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:32 WARTA
|
|
|
Sprawa przedstawia się tak:
w poprzednim roku auto (carisma) było ubezpieczone OC w MTU, mam pismo z MTU z re kalkulacją składki na kolejny okres, ubezpieczenie w MTU kończyło się w lipcu 2010, ale za namową mojego agenta ubezpieczyłem auto w warcie (auto zarejestrowane na mame), ponieważ mają tam teraz ofertę w której po podpisaniu oświadczenia, że nie było szkody w przeciągu 3 ostatnich lat i wieku właściciela auta powyżej 35l, dają od razu zniżkę 60%, no i wychodziło z tą zniżką jakieś 50 zł taniej niż kontynuacja w MTU przy zniżce 40%. podpisaliśmy nieświadomi tego, że jednak była szkoda w ostatnich 3 latach a dokładnie 15.06.2009. warta uzyskała tę informację z UFG podobno system przekazywania informacji o szkodach działa całkiem dobrze.
Teraz Warta przesyła pismo w którym re kalkuluje sobie składkę ponieważ informacja o 3 latach bezszkodowości była nieprawdziwa i w tym wypadku zamiast 60% zniżki jest 30% zwyżki od kwoty bazwoej do dopłaty jest 1702 zł gdzie zapłaciłem już im wcześniej za to ubezpieczenie ponad 700 zł....
więc łącznie w tym momęcie warta chce za ubezpieczenie carismy z 2001 roku trochę ponad 2400 zł gdybym wiedział że będą chcieli taką kase za samo OC pozostał bym w MTU gdzie za 1415 miałem OC+AC.... a tak człowiek połasił się na 50 zł...
ok rozumiem złapali kogoś kto podpisał nieprawdziwe oświadczenie, ok z tym się zgadzam że mają prawo rekalkulować składkę, ale dlaczego jest 30% zwyżki ? czy mogą teraz nie uwzględnić tego, że wcześniej w MTU było 40% zniżek ? bo niech rekalkulują ale niech uwzględnią przy rekalkulacji że jednak zniżki były, już nie te ich 60% ale chociaż 40%, które zostały w MTU wypracowane i na co mam potwierdzenie w postaci ew kontynuacji polisy w MTU łącznie z rekalkulacją składki u nich i jasno jest tam napisane iż jest 40% zniżek.
kobieta która prowadzi sprawę twierdzi, że ich w tym momencie nie interesują zniżki nabyte u innego ubezpieczyciela...
Maniacy pomóżcie ! |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:45
|
|
|
Derpin napisał/a: | kobieta która prowadzi sprawę twierdzi, że ich w tym momencie nie interesują zniżki nabyte u innego ubezpieczyciela... | I chyba ma rację, bo jeśli mnie pamięć nie myli to ustawa nie nakazuje przenoszenia zniżek, a jest to jedynie dobrowolność ze strony towarzystwa. Swoją drogą to lepiej chyba zapłacić, bo mogą dołożyć jeszcze odsetki karne od wyłudzonej zniżki, albo straszyć sądem za poświadczenie nieprawdy. |
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 31-01-2011, 13:45
|
|
|
Tak na szybko, jak się czegoś więcej dowiem, to napiszę:
Ubezpieczyciel ma prawo do takich działań. Jak się dowiedziałam od koleżanki, najgorsze regulacje w tym zakresie ma właśnie WARTA.
Jeśli masz zaufaną osobę, która ubezpieczała Ci samochód, najlepiej byłoby iść do niej z tym wezwaniem i poprosić o wyliczenie wysokości składki, z uwzględnieniem tej kolizji. Może to posłużyć w jakiś negocjacjach z ubezpieczycielem. Pewnie wliczenie będzie niższe niż to, co w tej chwili żąda ubezpieczyciel.
Może ponadto ta osoba w jakiś sposób pomóc w tychże negocjacjach.
Gdyby były z tym jakieś problemy, pomyślimy co dalej.
Jak doszukam się podstaw prawnych działań ubezpieczyciela w takiej sytuacji, to wrzucę. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
|
Wysłany: 31-01-2011, 14:01
|
|
|
też mi to jakie jedyne działanie przychodzi do głowy:
iść do innego agenta Warty i zrobić kalkulacje składki z uwzględnieniem kolizji i sprawdzić ile jest różnicy - i ew. posłużyć się taką kalkulacją do negocjacji
zasadniczo ubezpieczyciele nie szukają na klientów takich haków bo jednak klient to kasa a Ty już nigdy u nich auta nie ubezpieczysz + plus paru innych których "ostrzeżesz"
natomiast stwierdzenie nieprawdy to już całkiem inna historia |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2011, 16:22
|
|
|
gdybym umyślnie stwierdził tę nieprawdę to liczył bym się z konsekwencjami i nie bił bym piany tylko potulnie zapłacił, ale niestety nikt akurat nie pamiętał, że na tym aucie 2 lata temu była jakaś tam drobna szkoda i podpisaliśmy oświadczenie że szkody nie było, za dużo aut w domu żeby to wszystko spamiętać ;/ |
|
|
|
 |
Seichan
Mitsumaniak mod KMM i MMA

Auto: Honda Odyssey & new projec
|
Wysłany: 31-01-2011, 17:04
|
|
|
Derpin napisał/a: | niestety nikt akurat nie pamiętał, że na tym aucie 2 lata temu była jakaś tam drobna szkoda i podpisaliśmy oświadczenie że szkody nie było, za dużo aut w domu żeby to wszystko spamiętać ;/ |
Derpin, to się zdarza. Z praktyki mogę tylko powiedzieć, że dowiedzenie, iż działało się pod wpływem błędu jest naprawdę bardzo trudne. Ubezpieczyciel może twierdzić, że mogłeś zapytać u poprzedniego ubezpieczyciela, wziąć historię swojego ubezpieczenia i - w świetle doświadczenia życiowego - jak można nie pamiętać, że się komuś uszkodziło samochód.. Wszystkie chwyty w takiej sytuacji pewnie będą stosowane przez ubezpieczyciela.
Pół biedy jak dochodziliby tylko w drodze postępowania sądowego cywilnego należnej części składki. Poświadczenie nieprawdy, wprowadzenie w błąd i niekorzystne rozporządzenie mieniem przez ubezpieczalnię (poprzez wyłudzenie niższego odszkodowania) w najgorszym przypadku mogą zostać zakwalifikowane pod postępowanie karne. A to chyba nikomu nie jest potrzebne.. Drastyczny przykład, ale trzeba sobie uświadomić i takie konsekwencje, mimo iż w tym przypadku mogłoby się zakończyć na umorzeniu postępowania.
Dlatego ja bym starała się załatwić temat polubownie. Kalkulacja składki i próba podjęcia negocjacji. Spróbuj najpierw to. |
_________________ MitsuManiaki Assistance
Nie mam marzeń, tylko cele - Harvey Reginald Specter
Człowiek nie jest stworzony do klęski. Człowieka można zniszczyć, ale nie pokonać. Hemingway.
Rekin Seichan
FTO story
Odyseja Seichan
 |
|
|
|
 |
kuzi [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2011, 19:37 Re: WARTA
|
|
|
Derpin napisał/a: | kobieta która prowadzi sprawę twierdzi, że ich w tym momencie nie interesują zniżki nabyte u innego ubezpieczyciela...
Maniacy pomóżcie ! |
Niestety po przeczytaniu Twojej wypowiedzi, jako były agent ubezpieczeniowy muszę stwierdzić, że Warta ma podstawę prawną do zajęcia takiego stanowiska. Jedyne czego możesz spróbować wynegocjować uznanie zniżek - bo owa dopłata i tak będzie... Możesz jedynie postarać się ją zmniejszyć... Jak to się mówi - mądry Polak po szkodzie. |
|
|
|
 |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
|
Wysłany: 01-02-2011, 08:04
|
|
|
Derpin napisał/a: | gdybym umyślnie stwierdził tę nieprawdę to liczył bym się z konsekwencjami i nie bił bym piany tylko potulnie zapłacił, ale niestety nikt akurat nie pamiętał, że na tym aucie 2 lata temu była jakaś tam drobna szkoda i podpisaliśmy oświadczenie że szkody nie było, za dużo aut w domu żeby to wszystko spamiętać ;/ | To akurat nic nie zmienia i nie jest "okolicznością łagodzącą". A duże firmy (zwłaszcza w branży finansowo-ubezpieczeniowej) bardzo nie lubią jak się je oszukuje.
Niestety ale w ewentualnym postępowaniu sądowym prawdopodobnie to ubezpieczyciel będzie miał rację więc lepiej tej drogi uniknąć i Seichan napisał/a: | załatwić temat polubownie. Kalkulacja składki i próba podjęcia negocjacji. Spróbuj najpierw to. |
|
|
 |
Pieraś
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
|
Wysłany: 16-02-2011, 21:39
|
|
|
Warta ... zapomnij. Szwagra agent ubezpieczeniowy nie doinformowal i teraz musial doplacic 900zl bo nie uznali znizek. Paranoja - nie chce mi sie watku rozwijac - Warta to nacigactwo. |
_________________ Szybki Lopez. |
|
|
|
 |
Derpin [Usunięty]
|
Wysłany: 16-02-2011, 23:45
|
|
|
pewnie ta sama sytuacja heh |
|
|
|
 |
WOJTEK-PN
Forumowicz
Auto: MITSUBISHI PAJER 3,2 DID
|
Wysłany: 14-04-2011, 17:57
|
|
|
Witam.
Jest coś takiego jak Centralny Rejestr Pojazdów ,w którym firmy wymieniają się informacjami o klientach i ich zniżkach.
W każdej z firm zniżki są liczone w inny sposób i niekoniecznie możesz dostać pełną zniżkę za 6 lat bezszkodowego przebiegu ubezpieczenia.
Mnóstwo "szkodowych " ubezpieczało swoje samochody w różnych firmach w celu uniknięcia zwyżek za szkody.
Teraz firmy zaczynają wyłapywać "cwaniaczków " ale niestety to my płacimy za ich nieuczciwe praktyki.
Pozdrawiam Wojtek |
|
|
|
 |
|
|