Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CY2A 1.5] światła mijania
Autor Wiadomość
m_i_k 
Nowy Forumowicz

Auto: Lancer 1.5 Sportback
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-01-2011, 21:26   [CY2A 1.5] światła mijania

Witam!
Wczoraj wlasnie odebrałem wyczekanego lancera :) Samochód świetny, silnik chodzi jak burza, wszytko jest na swoim miejscu ... tylko ...
Czy ktoś może mi powiedzieć jak wygląda sprawa ze światłami.
Otóż:
Po przekręceniu stacyjki i zapaleniu silnika, światła mijania świecą nawet w pozycji przełącznika ustawionej na "OFF".
Gasną przy pozycji "pozycyjne" (zapalają się oczywiscie światła pozycyjne),
Swiecą się równiez w pozycji "AUTO" oraz "swiatła mijania".
Ciekawi mnie tylko czy normalne jest to ze palą się również w pozycji "OFF".

Jutro wybiore się z tym problemem do ASO, jednak moze wczesniej ktoś będzie mogł rozjaśnic mi nieco sytuację.

Samochód miał montowany alarm i podejrzewam ze przy tej okazji cos mogło zostać źle złożone (podłączone)? Chyba ze w tym modelu tak po prostu jest (chociaż byłoby to dziwne ze świateł nie można po prostu wyłączyć).

Z góry dzięki za odzew.
Pozdrawiam.

berladi 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 1.8 SB;Colt 1.1
Wysłany: 06-01-2011, 21:29   

Witaj.Podejrzewam że masz włączoną opcję świateł dziennych.

m_i_k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2011, 21:31   

Dzięki za błyskawiczny odzew.
Czyli ....
Lece do instrukcji i zaczynam czytać :)

cabaniarz 
Mitsumaniak

Auto: LANCER SB 1.8 INTENSE 2008
Wysłany: 06-01-2011, 21:42   

ja mam to samo :lol:

berladi napisał/a:
Podejrzewam że masz włączoną opcję świateł dziennych.

a propos tej opcji świateł dziennych to chyba jest ustawienie fabryczne, nie da się wyłączyć. :cry:

m_i_k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2011, 21:45   

wlasnie doczytałem w instrukcji w samochodach ze "swiatłami do jazdy dziennej", reflektory powinny w pozycji "OFF" swiecic słabszym światłem.
U mnie mam wrażenie, że świecą "normalną" mocą tak jak światła mijania.

Zobaczymy co powie ASO bo nie wygląda mi to na podręcznikowe działanie tego systemu.

Silverrr 
Mitsumaniak
Jackdaw

Auto: Lancer SB 2008 1.8 Invite
Wysłany: 06-01-2011, 22:03   

Ustawiono Ci opcję "dla leniwych i zapominalskich". Da się w kilka sekund wyłączyć po podpięciu do kompa. Ja mam światła "manualne". Przydaje się czasem, jak chcesz gdzieś czajone w nocy odstawić :P

m_i_k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 06-01-2011, 22:24   

OK
Dzieki bardzo za rozjaśnienie problemu.
Jak się uda to poproszę zeby mi to jutro usuneli. Troche to drażniące, zeby tak ludziom po oknach na parkingu świecić :)

a i dodatkowo przy słabym alumulatorze moze byc problem przy zapalaniu silnika (no moze nie gdy jeszce auto jest nowe, ale za pare lat - po co sie tym martwic skoro teraz jeszcze mozna to zrobic na gwarancji)

Dzięki i pozdrawiam :)

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 07-01-2011, 00:43   

m_i_k napisał/a:
i dodatkowo przy słabym alumulatorze moze byc problem przy zapalaniu silnika (no moze nie gdy jeszce auto jest nowe

Światła do jazdy dziennej właczają się tylko po starcie silnika.
Znajdź temat światła do jazdy dziennej, tam jest to mocno ogadane.
Co innego jest gdy: uruchamiasz silnik właczasz światła mijania w pozycji na ON, jedziesz, gasisz silnik, nie wyłączasz świateł!, wyjmujesz kluczyk, otwierasz drzwi i światła gasną samodzielnie poprzedzone sygnałem. Następnie zamykasz drzwi wkładasz kluczyk przekręcasz na I, światła właczają się bo są na ON, potem uruchamiasz silnik, światła lekko przygasają, wtedy przy słabym aku możesz mieć dylemat.
Zanim polecisz do ASO, :roll: dodatkowo sprawdź czy opcji świateł do jazdy dziennej, świecą się lampy tylne :idea: Od poprzedniego roku nie są już obowiązkowe i zastanawia mnie czy coś z tym zrobiono.

Radassss 
Forumowicz

Auto: Lancer 08 1.8 invite,
Wysłany: 07-01-2011, 12:07   

jak sie otworzy drzwi to zgasa przy zamnknieciu ponownym juz sie nie wlacza ;) chyba jedyna metoda :D
ja mam tak ustawione swiatla na wlasna posbe gdyz zapominalski jestem jak to Silverrr okreslil ;)

artisan 
Forumowicz

Auto: był Lancer SB jest O III CVT
Wysłany: 08-01-2011, 18:52   

czyli jak dobrze zrozumiałem to jeśli chcę mieć taką opcję "dla zapominalskich" to muszę udać się do ASO ? sam nie mogę tego ustawić, a jeśli już mi się np znudzi albo (przepisy się zmienią) wyłączyć ?

[ Dodano: 08-01-2011, 19:41 ]
ok już znalazłem wątek o światłach dziennych :)

cabaniarz 
Mitsumaniak

Auto: LANCER SB 1.8 INTENSE 2008
Wysłany: 08-01-2011, 21:50   

artisan, podrzuć ten wątek :lol:

mjsystem 
Forumowicz

Auto: ...
Wysłany: 09-01-2011, 11:46   

http://forum.mitsumaniaki...iat%B3a+dzienne
Tu jest duzo ciekawostek dotyczących tematu:)

m_i_k 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-01-2011, 20:21   

Trik - nic sie nie zmieniło ... świecą się przednie i tylnie swiatła.

Umówiłem się z ASO ze w tygodniu podjadę do nich zeby mi to przestawili, jednak po tym jak juz pare razy zapomniałem o włączeniu świateł to się zastanawiam czy to sobie zostawić.

PS: Trick z otwieraniem i zamykaniem drzwi niestety nie działa :(

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 09-01-2011, 21:16   

m_i_k, Ja mam te tzw. "światła dzienne" ustawione i bardzo sobie chwalę. Jak na razie nie musiałem nikogo śledzić po ciemku, żeby mi przeszkadzały włączone światła :mrgreen:
Jak nie chcesz na parkingu świecić, to zawsze możesz przestawić na postojowe. Tylko trzeba pamiętać, żeby po ruszeniu przełączyć je na mijania :)

m_i_k napisał/a:
Trick z otwieraniem i zamykaniem drzwi niestety nie działa

Nie działa? Tzn. masz światła na "on" na gałce, gasisz silnik, otwierasz drzwi, wtedy przez chwilę piszczy, a po ok. 1 sek. nie gasną? U mnie tak działa... Oczywiście jak nie przekręcisz gałki na "off" to jak odpalasz silnik, to światła zapalają się po przekręceniu stacyjki, jeszcze przed rozruchem. Jak masz ustawione te "światła dzienne" to zapalają się dopiero po rozruchu.

I jeszcze jedna ważna rzecz: jak nie masz ustawionych "dziennych" to jak włączasz normalnie, to Ci przygasają wskaźniki i radio (no chyba, że masz ustawioną jasność na maksa, ale wtedy w nocy jest za jasno) i w słońcu nie widać. Opcja "dziennych" załącza same światła, bez ingerencji w podświetlenie wskaźników, więc radio świeci porządnie.

Trik 
Mitsumaniak
1056/KMM

Auto: Lancer 1.5 invite '08
Wysłany: 09-01-2011, 23:08   

m_i_k napisał/a:
z otwieraniem i zamykaniem drzwi niestety nie działa

Hmyy? Cos tu nie teges.
Sprawdź jeszcze taki myk, choć mogę coś pokręcić, bo widziałem to tylko raz.
Włóż kluczyk do stacyjni przekręć w pierwsze położenie. Przełącz światła na ON, po 15 sec. przekrć kluczyk na OFF i wyjmij. Światła mogą wtedy świecić cały czas. Następnie po np 5 min. , włóż znowu kluczyk przekręć w położenie 1, przełącz światła na OFF, po 15 sec. wyłącz stacyjkę i wyjmij kluczyk. Powinny przestać świecić po wyjęciu kluczyka. Inna opcja tego samego może być jeszcze z uruchomieniem silnika.

Odpowiedz do tematu