Opona General GRABBER HTS |
Autor |
Wiadomość |
PiotrKw
Forumowicz
Auto: nie Pajero3.2 Touareg3.0 Q74.2
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 25 razy Dołączył: 18 Wrz 2010 Posty: 843 Skąd: Trójmiasto
|
Wysłany: 10-01-2011, 08:33 Opona General GRABBER HTS
|
|
|
Czy miał juz ktoś doczynienia z tymi oponami? Lub z innymi oponami tej firmy?
Na lato muszę kupić nowe opony ( felgi alu 18") szosowo-terenowe i ...... pojawiły się te jako jedna z wielu propozycji.
http://www.oponeo.pl/dane...0-r18-110-t-owl
W Agromaxie są jeszcze tańsze (541 zł) Nie kieruje się za bardzo ceną , bo jak wiadomo " tanie mięso psy jedzą" ale może jest to jakaś alternatywa? |
|
|
|
 |
AndrzejM22
Forumowicz

Auto: Pajero II 2,5 TD Krótkie
Pomógł: 16 razy Dołączył: 19 Lut 2010 Posty: 124 Skąd: Ełk -u okolice. :)
|
Wysłany: 10-01-2011, 09:19
|
|
|
Swego czasu miałem z tej firmy opony MT typowo terenowe. I jeździło mi się całkiem dobrze.
Kolega na Patrolu jako letnie ma Generala UHP w 17 calach i sobie bardzo chwali. Mówił ze są bardzo ciche i dobrze na mokrym się sprawują . Generalnie rzecz biorąc marka GENERAL jest bardzo znana i ceniona także ja o jakość bym się nie obawiał .
Z tej firmy opony szosowo terenowe to model AT2 jeszcze jest ale nie wiem czy aż o tak terenowe chodzi . |
_________________ Pajero 2,5 TD 33" Baja Claw TTC mosty 5.285 +jakiś lift + jakaś winda.
Pajero 3.5 V6 cywilne |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2011, 10:54
|
|
|
AndrzejM22 napisał/a: | model AT2 jeszcze jest ale nie wiem czy aż o tak terenowe chodzi . |
No właśnie !! Cały czas biję się z myślami , czy H/T czy A/T ? Codzienna jazda głównie na asfalcie częściowo na drogach gruntowych - szuter.( 85%-15%) Trafia się i autostrada. Rozsądek mówi H/T ale gdyby zjechać w trochę "trudniejszy" teren, mała wyprawa- to przydał by sie może i A/T. Tylko dla tego katować się na co dzień na A-tekach?
Podejrzewam, że to nie tylko mój problem
A.. i AT2 nie ma mojego rozmiaru. 265/60R18 |
|
|
|
 |
Bushey
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 10-01-2011, 19:15
|
|
|
Moge opisac moje doswiadczenie z H/T.
Jezdzilem na nich ok. 30tys. przez lato za granica i w zimie w Polsce. Mialem je od nowosci w pick upie. Milo sie rozczarowalem. Bo: w lecie jak to w lecie wszystko bylo ok. Na mokrym sliska, ABS szarpal nawet przy lekko mokrym. W blocie do poowy kola ok, bardziej sie balem, jednak bloto odpadalo ladnie bo bieznik niezbyt terenowy. Na lodzie zero przyczepnosci. W sniegu nie najgorzej. Nawet nie oblodzone podjazdy w terenie zaliczalem bez problemu. Nie zakopalem sie mimo sniegu po kolana. Zjazdy tez ok.
Wady wg. mnie: opona nikla w oczach, praktycznie byla do wymiany po 35 tys. Jak na opone do wszystkiego (M+S) calkiem w porzadku. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2011, 19:32
|
|
|
Bushey napisał/a: | Na lodzie zero przyczepnosci. W sniegu nie najgorzej. |
Na lodzie.... to i tak tylko kolce ( ach... taki Nokian Hakkapeliitta ) Na śnieg mam i tak komplet zimowych więc wielosezonowości od H/T nie oczekuję. Zastanawiam się jak Grabber radzi sobie na mokrym asfalcie. HTS jest chyba dosyć nową opona i mało jest informacji.
Ale dziękują Wam za te podpowiedzi.
Bushey, piszesz o Grabber HTS czy ogólnie o H/T ? Trochę mnie zmartwił przebieg, robię na letnich ok 20 tyś rocznie. Na Santa Fe ( stały napęd 4x4) na zimowych i letnich zrobiłem do tej pory 115 tyś i mam nadzieje koleżanka małżonka zrobi kolejne 100 tyś zanim je wyrzucę , a wyrzucam zimowe przy połowie bierznika a letnie przy 1/3. |
|
|
|
 |
Bushey
Mitsumaniak

Auto: Pajero II 3.0 V6 auto 1991
Kraj/Country: UK
|
Wysłany: 11-01-2011, 10:58
|
|
|
Były to Grabery H/T prod. Mexico niestety nie pamiętam pełnego oznaczenia ale raczej nie HTS. |
|
|
|
 |
PiotrKw
Forumowicz
|
Wysłany: 12-01-2011, 07:24
|
|
|
Z przebiegiem nie powinno być tak źle. Na amerykańskiej stronie General'a piszą "60,000 Mile Limited Treadwear WARRANTY- Includes Metric sizes with speed ratings of T and Below"
Ciekawe bo polscy dystrybutorzy nic o kilometrach nie wiedzą , i dziwią sie, że o coś takiego pytam. Wiedzą tylko że jest pięć lat gwarancji u Continentala. Może gdybym zapytał o mile .....??
[ Dodano: 19-01-2011, 23:45 ]
No to ... w końcu kupiłem HTS. Wykonanie całkiem przyzwoite ( fabryka w USA , nie Meksyk) , Bieżnik głęboki prawie 10 mm , w Continentalu Conti 4x4 był conajmniej 2-3 mm nizszy.
Na razie mam ząłożone na felgach , oponiarz przy wyważaniu był zdziwiony, że tak duże opony i równo chodzą i ciężarki max 45 g tylko. Fakt, że dobre alu felgi , kute, Antera.
Zobaczymy jak będzie przy jezdzie ale to jeszcze troche jak zejdą sniegi . |
|
|
|
 |
|