Przesunięty przez: harpagan 15-10-2007, 11:07 |
jaki olej na zime |
Autor |
Wiadomość |
pati colt [Usunięty]
|
Wysłany: 26-10-2006, 19:51 jaki olej na zime
|
|
|
witam mam pytnio/dylemat - chce wymienic olej w silniku tyle ze nie wiem na jaki w instrukcji obslugi wyczytalem ze ze przy temperaturach od -20 do 50 powinienen byc SAE 15W-40 LUB SAE 15W-50 jako ze instrukcja jest po hiszpansku domyslilem sie jako laik w tej dziedzinie ze sa to tylko symbole - bo kiedy wrzucam je w google to wywala mi full producentow . Autko ma 14 mies jest sprowadzone z Hiszpanii i nie wiem co ma srodku - jaki olej ; co proponujecie ? Castrol ? czy cos innego ?
pozdrawiam |
|
|
|
 |
josie
Mitsumaniak majsterklepka

Auto: Omega B 2.0
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 167 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 2517 Skąd: Gdynia
|
Wysłany: 26-10-2006, 20:19
|
|
|
Witaj...
Coś chyba nie tak... Olej mineralny (15W40) na zimę? On wtedy robi się jeszcze bardziej gęsty niż jest i gorzej smaruje silnik zanim się rozgrzeje.
Poza tym auto jest praktycznie nówka - polecam olej syntetyczny - Mobil, Valvoline, Carstrol i inne uznane f-my.
Oleje mineralne leje się do aut, których silniki wsutek przebiegu zaczynają brać olej (mineralny jest gęstszy więc mniej go silnik spali). Lub do aut kilkunastoletnich, gdy nie wiemy jaki olej był zalany. Zmiana z mineralnego na syntetyk po większym przebiegu grozi rozszczelnieniem silnika. |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

Auto: Colt Z30 1,3 Inform '06
|
Wysłany: 27-10-2006, 07:49
|
|
|
Broń Boże lać do nowego silnika mineralny, czy nawet półsyntetyk. A czy nalejesz Castrol czy inny , to mniej ważne, grunt, żeby spełniał normę MB 229 lub wyższą. U mnie fabrycznie zalany jest Castrolem 5W40. |
|
 |
kostuch [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 10:21
|
|
|
Ale jak auto ma 14 miesięcy to raczej jeszcze wymiana mu się nie należy, ile ma nastukane km że chcesz wymieniać? |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-10-2006, 10:42
|
|
|
kostuch napisał/a: | Ale jak auto ma 14 miesięcy to raczej jeszcze wymiana mu się nie należy, ile ma nastukane km że chcesz wymieniać? |
W Coltach Z30 1,3 wymiana oleju jest co 20 kkm lub 12 mies. z jakąś drobną tolerancją. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
Auto: TOYOTA YARIS 4EVER
Pomógł: 156 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 17695 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-10-2006, 10:44
|
|
|
krysstek napisał/a: | W Coltach Z30 1,3 wymiana oleju jest co 20 kkm lub 12 mies. z jakąś drobną tolerancją | Tak jaaaasne a jak w to wierzysz to gratuluję. Jeździsz po mieście? To zmieniaj olej co 10000km. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
kaeres [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 11:10
|
|
|
josie napisał/a: | Witaj...
Coś chyba nie tak... Olej mineralny (15W40) na zimę? |
Tylko mineralne sa z takim oznaczeniem ? |
|
|
|
 |
KaWu
Mitsumaniak Karmine Red

Auto: Galant EA2W; Colt CJ1A; Lancer
Pomógł: 72 razy Dołączył: 05 Sie 2005 Posty: 2661 Skąd: Jawor
|
Wysłany: 27-10-2006, 11:46
|
|
|
kostuch napisał/a: | Ale jak auto ma 14 miesięcy to raczej jeszcze wymiana mu się nie należy, ile ma nastukane km że chcesz wymieniać? |
A to niby dlaczego do 14 m-cy nie wymienia sie ?
Bardzo ciekawe |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 27-10-2006, 11:56
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Tak jaaaasne a jak w to wierzysz to gratuluję. Jeździsz po mieście? To zmieniaj olej co 10000km. |
Hm, opieram się na instrukcji i opinii ASO. Btw miałem już kilka aut, w których zalecano wcześniejszą wymianę oleju przy użytkowaniu w trudnych warunkach, ale w przypadku Colta nic na ten temat nie ma (chyba, że nie doczytałem, albo źle zrozumiałem). Zresztą, w moim przypadku, przy przebiegach po 50% trasa/miasto nigdy nie miałem takiej potrzeby. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 27-10-2006, 18:09
|
|
|
krysstek, pisałem już o tym wielokrotnie ale napisze znów.
Problem nie polega na tym że silnik tego nie wytrzyma. Pytanie jak długo
Dziś samochody projektują księgowi i marketnigowcy.
Księgowi dbają o to żeby koszty były jak najniższe (znaczy materiały na dolnym akceptowalnym poziomie) a marketingowcy o to żeby z samochodu wielkości wanny (nie za dużej) i wyglądu wanny zrobić minivana
marketingowiec musi tez zadbac o to żeby ten samochód sie sprzedał więc w d**** ma inżynierów i to że olej wieczny nie jest - ważne żeby się na gwarancji nie zepsuł. Po gwarancji to nie jego problem. A te silniki to jest MIVEC jak sie nie mylę. Czyli układ wrażliwy na zużycie oleju. A z tego co kojarzę olej się starzeje. Niezaleznie od tego co mówią te mądrale od marketingu.
U mnie olej wymieniany jest co 5000km a instrukcja zaleca co 10tys lub częsciej (co 5000) gdy poruszamy się w warunkach trudnych dla silnika - np jazda miejska. Chucham na zimne (mój Ojciec tak robił) ale za to silnik nie ma mierzalnych śladów zużycia.
Oczywiście Ty zrobisz jak zechcesz.
Ja na Twoim miejscu bym zmieniał częściej. Na pewno nie zaszkodzi to silnikowi. |
Just think...
. |
|
|
|
 |
pati colt [Usunięty]
|
Wysłany: 27-10-2006, 18:33
|
|
|
dzieki za wszystkie odpowiedzi , chce wymienic bo tak jak napisałem wcześniej nie wiem co tam jest w środku , autko ma 7800 przebiegu , natomiast informacje o oleju wyczytałem w instrukcji - (nie mam niestety po polsku choć próbowałem znależć w necie lub na allegro ) . Następne pytanie , które mi się nasuwa to czy muszę wymienić olej w ASO jeśli auto jest na gwarancji czy też mogę się udać do jakiegokolwiek warsztatu i tam zapewne taniej wymienić olej . |
|
|
|
 |
krysstek
Mitsumaniak

|
Wysłany: 28-10-2006, 07:48
|
|
|
Hubeeert napisał/a: | Oczywiście Ty zrobisz jak zechcesz.
|
Otóż i to ! Z całym szacunkiem dla Twojego doświadczenia, ale wychodzę z założenia, że "lepsze wrogiem dobrego" i jeżeli, w instrukcji mam tak napisane, to tak robię. Do tej pory w przypadku kilku wcześniej posiadanych aut nie miałem żadnych problemów z ew. usterkami wynikającymi z eksploatacji, a potem z ich sprzedażą. Nowi nabywcy nigdy mi potem nie czynili wyrzutów, że cosik nie tak. Z tym, że jedna istotna uwaga: autka kupuję nowe i po 3-4 latach sprzedaję, a w tym czasie dbam o nie, ale bez przesadyzmu i w granicach rozsądku. Mimo to nabywcy uznawali je za "bardzo zadbane". Jak będzie z Coltem, zobaczymy ...
Btw w warunkach gwarancji stwierdza się, że wcześniejszych przeglądów wymagają auta z napędem 4x4, eksploatowane w terenie.
[ Dodano: 28-10-2006, 07:55 ]
pati colt napisał/a: | Następne pytanie , które mi się nasuwa to czy muszę wymienić olej w ASO jeśli auto jest na gwarancji czy też mogę się udać do jakiegokolwiek warsztatu i tam zapewne taniej wymienić olej . |
No niestety, ale w polskiej książce gwarancyjnej producent podaje, że warunkiem utrzymania gwarancji jest dokonywanie w ASO przeglądów okresowych. |
|
 |
Hubeeert
Mitsumaniak na urlopie
|
Wysłany: 28-10-2006, 09:16
|
|
|
krysstek napisał/a: | "lepsze wrogiem dobrego" | Ależ oczywiście że tak tym bardziej, że opcja stosowana przeze mnie jest opcją zdecydowanie droższą |
Just think...
. |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 10:10
|
|
|
josie napisał/a: | Poza tym auto jest praktycznie nówka - polecam olej syntetyczny - Mobil, Valvoline, Carstrol i inne uznane f-my. |
A 100% bezpiecznie będzie jak zalejesz półsyntetyk - firmy j.w.
A tak swoją drogą nie raz spotykałem auta, które mając przejechane kilka - kilkanaście tysięcy km były zalewane mineralem....z oszczędności |
|
|
|
 |
pati colt [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 17:52
|
|
|
dzwoniłem dzisiaj do ASO we Wrocku i niestety moge wymienic olej tylko u nich - cała przyjemność będzie mnie kosztować 200 pln razem z filtrem oleju ; olej Castrol 5W-40 |
|
|
|
 |
|