|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Cari 1.6] Trzęsący się samochód |
Autor |
Wiadomość |
ciepły
Nowy Forumowicz
Auto: Carisma 1.6 (99 KM)
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 10-01-2011, 11:00 [Cari 1.6] Trzęsący się samochód
|
|
|
Witam
Mam mały problem z trzęsącym się samochodem po obciążeniu silnika, tzn. gdy wcisnę gaz do deski (szczególnie na 3, 4 i 5 biegu) lub gdy chamuję silnikiem, samochód strasznie cię trzęsie. Ostatnio wymieniłem kompletne sprzęgło (13 godz w kanale , ale nie wydaje mi się, żeby to była jego wina. Bez obciążenia samochód nie wibruje, tzn. po rozpędzeniu się, wbiciu luzu i puszczeniu sprzęgła. Wydaje mi się że mogłem uszkodzić poduszki pod silnikiem lub skrzynią biegów. Co o tym myślicie? Nadmienię tylko, że podczas przyspieszania na biegu 3 i wyższych praktycznie nie da się jechać (tak trzęsie). |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 10-01-2011, 11:17
|
|
|
Jeżeli trzęsie na boki, to uszkodzony przegub wewnętrzny |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
ciepły
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 10-01-2011, 11:50
|
|
|
Cieżko to wyczuć, ale raczej trzęsie na boki. Tylko czy przy padniętym przegubie może tak bardzo trząść samochodem? Przegub wewnętrzyny swoją drogą idzie do wymiany bo wydaje dziwne odgłosy, jakby łożyska chodziły bez smarowania (takie pukanie, stukanie, trzaskanie), niezależnie od prędkości, czy obciążenia, dodatkowo ma luz. Dla świętego spokoju wymienię przegub oraz wszystkie poduszki. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 10-01-2011, 12:19
|
|
|
ciepły, jak napisałem wyżej, trzęsie na boki, zwłaszcza przy dynamicznym przyspieszaniu (duzy napór napędowy) to do wymiany przegub wewnetrzny. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
ciepły
Nowy Forumowicz
|
Wysłany: 14-01-2011, 19:36
|
|
|
Faktycznie poszedł przegub wewnętrzny. Na krzyżaku nie było jednego łożyska, przemieliło i poszło w skrzynię. Właśnie jestem w trakcie zakładania nowego przegubu. Teraz jest pytanie czy przemielone łożysko nie uszkodzi skrzyni lub dyfra i konieczna będzie wymiana. Skrzyni na pewno nie będę robił, bo za dużo z tym roboty. Wolę kupić regenerowaną, koszt to 1200 zł. Na kielichu nie widać żadnych oznak uszkodzenia.
Dzięki robertdg za pomoc. |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 14-01-2011, 20:38
|
|
|
ciepły napisał/a: | Teraz jest pytanie czy przemielone łożysko nie uszkodzi skrzyni lub dyfra i konieczna będzie wymiana. | Napewno w jakiś sposób może się przyczynić do uszkodzenia skrzyni, a uszkodzenie krzyżaka półośki może być wynikłe z nieprawidłowego momntażu przy wymianie sprzęgła. |
 |
|
|
|
 |
|
|