Przesunięty przez: Hubeeert 11-02-2007, 01:29 |
kontroka check engine |
Autor |
Wiadomość |
katarzyna [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 13:13 kontroka check engine
|
|
|
Zaświecila się kontrolka "check engine", a samochód jest tuż po przeglądzie. Na szczęście auto jeździ i się nie grzeje. Pewnie to jakaś drobnostka. Co powinnam sprawdzić? Może znacie jakiegoś dobrego mechanika koło Lublina? |
|
|
|
 |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 28-10-2006, 13:17
|
|
|
Odczytać z ECU jaki kod błędu zgłasza. Później dopiero można coś działać. W niektórych silnikach można to odczytać własnoręcznie poprzez zmostkowanie określonych pinów złącza gdzie wpinają komp serwisowy i zliczaniem mignięć kontrolki CE, w innych poprzez podpięcie zwykłego kompa z interfejsem OBD/OBD2 a w jeszcze innych (jak w mojej Cari GDI) tylko kompem serwisowym w ASO. |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 13:18
|
|
|
Rozumiem, że kontrola zapaliła się po przeglądzie?
Z reguły sprawdzenie zaczyna się od rzeczy którą się ostatnio naprawiało/wymieniało/regulowało. |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 28-10-2006, 13:23
|
|
|
... o ile wiadomo co macherzy majstrowali na tym ,,przeglądzie'' |
|
|
|
 |
katarzyna [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 13:24
|
|
|
Kontrolka zapaliła sie nagle wczoraj, ale nie od razu jak ruszyłam, tylko po jakimś czasie. Od przeglądu minęło ze 2 tygodnie.
[ Dodano: 28-10-2006, 13:44 ]
Podczas przeglądu nic nie było wymieniane, tylko sprawdzone i wszystko działało. Teraz właściciel wyjechał, a ja nie wiem czy mogę jeździć samochodem. Mechcanik, który sprawdzał auto jest w Krakowie, a ja w Lublinie. Do kogo w Lublinie mogę się udać, aby sprawdził? najlepiej aby był dobry i niedrogi |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 28-10-2006, 14:02
|
|
|
Kiedyś na forum w wątku o Carismie ktoś pisał że w ASO Lublin (Parexbud) na Nałęczowskiej 24 - pracuje mechanik (Seweryn) i ponoć o Carismach wie wszystko więc może i z twoim miśkiem dał by radę choć może niech ktoś z Lublina coś podpowie... |
|
|
|
 |
slo_mo [Usunięty]
|
Wysłany: 28-10-2006, 14:08
|
|
|
TUTAJ od 18 strony masz listę zarejestrowanych użytkowników forum z Lublina. Skontaktuj się z nimi i zapytaj gdzie serwisują swoje Miśki. |
|
|
|
 |
siemka [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2006, 00:14 Re: kontroka check engine
|
|
|
katarzyna napisał/a: | Zaświecila się kontrolka "check engine", a samochód jest tuż po przeglądzie. Na szczęście auto jeździ i się nie grzeje. Pewnie to jakaś drobnostka. Co powinnam sprawdzić? Może znacie jakiegoś dobrego mechanika koło Lublina? |
myślę, że "padła"sonda lambda.....w ASO 900 pln, ale może się mylę
pozdrawiam |
|
|
|
 |
akbi
I Love SPEEDway

Auto: Subaru Forester 2.0XT .. 18r
Zaproszone osoby: 65
Pomógł: 74 razy Dołączył: 03 Mar 2006 Posty: 12275 Skąd: Gdańsk
|
|
|
|
 |
katarzyna [Usunięty]
|
Wysłany: 29-10-2006, 09:27
|
|
|
Kontrolka zgasła jak zatankowałam gaz widocznie nie podobało mu się, że wyjeździłam gaz do końca i jeździłam na benzynie. |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 29-10-2006, 09:47
|
|
|
To szkoda że od początku nie zeznałaś że masz zagazowane auto pewnie podpowiedzi byłyby znacząco inne... |
|
|
|
 |
szamcio11
Forumowicz
Auto: space wagon 2,0 B+LPG, 93 AWD
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Sie 2006 Posty: 227 Skąd: kraków
|
Wysłany: 02-11-2006, 14:03
|
|
|
podepnę sie do tematu -bo to mój Space wagon - jestem na morzu i nie mogę pomóc osobiście - co w takim razie może być, skoro do tej pory wszystko działało ok, i jak wynika z opisu, po zatankowaniu gazu kontrolka zgasła? Dodam - że wcześniej nie świecila się ani na gazei, ani na beznynie
szamcio
jak mozecie, to podajcie jakiś namiar na dobrego mechanika w Lublinie - bo auto jeszcze długo zostanie w Lublinie, a nie chcaiłbym się stresować
[ Dodano: 20-11-2006, 11:00 ]
wrociłem już, mogę zająć się problemem
Pytanie - czy wzmiankowana lista błędów odnosi się również do silnika 4G63?
szamcio |
|
|
|
 |
|