|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1G 90-94] Czy ta felga spasuje do Eclipse 1G? |
Autor |
Wiadomość |
reloop7
Forumowicz
Auto: galant
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 1 raz Dołączył: 25 Lis 2010 Posty: 60 Skąd: Bielany/Wrocław
|
Wysłany: 23-01-2011, 16:29 [1G 90-94] Czy ta felga spasuje do Eclipse 1G?
|
|
|
Witam.
Wpadły mi w oko felgi które znalazłem na allegro ale nie mam pojęcia czy podejdą.
Po rozstawie widzę, że byłoby okey, ale jakie opony musiał bym wrzucić? O jakim rozmiarze? Z góry dziękuję za odpowiedzi, a o to link do felg: http://moto.allegro.pl/or...95.html#gallery
I jeszcze jedno pytanie, co to oznacza 7Jx17H2? |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 23-01-2011, 19:46, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

Auto: Eclipse 1G 7bolt '93 Stag300+
Pomógł: 33 razy Dołączył: 11 Kwi 2009 Posty: 975 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 23-01-2011, 19:36
|
|
|
H2 podwójny garb (nieistotne), 7" szerokość felgi, 17" średnica ET 50 - odsadzenie, felga będzie głęboko siedziała w nadkolach, wpisz sobie ori felgę to jest 5,5" szerokość 15" średnica i ET46 w tym kalkulatorze:
http://www.rimsntires.com/specs.jsp
policzyłem nim, że w ori feldze krawędź felgi wystaje 24mm od piasty (bardzo schowane koło), natomiast w felgach z Twojej aukcji 39mm, u mnie 58,5mm (felga 7,5"x17x ET 37) i dopiero przy takim odsadzeniu felga jest na równo z przednim błotnikiem z przodu, przy Twoich felgach trzeba by zastosować dystanse żeby koło nie było "wessane" pod błotnik, wiesz o co chodzi, u mnie to mniej więcej tak wygląda:
O tym jak grube dystanse (zwykłe podkładkowe, bez własnych szpilek) możesz zastosować bez wydłużania szpilek piasty zależy od tego jak głęboko siedzą nakrętki w felgach i od zastosowanych nakrętek, nakrętki muszą trzymać się na minimum 5,5 zwoja żeby koło nie odpadło... szpilki mają inną długość z przodu inną z tyłu. Przy zastosowaniu nakrętek stożkowych (ori są płaskie) można założyć dystanse max około 10-15mm grubości (zależy od felg).
Na felgę o szerokości 7" opona o profilu 30-45 musi mieć szerokość minimum 195 żeby dobrze, ładnie siedziała, w przypadku opon o większym profilu 50+ można by było zamontować oponę szerokości min 185. Dla dobrej trakcji i małego zużycia paliwa oraz zachowania proporcji przód tył, a także wysokość całkowitą koła wypełniającą nadkola (ori opona 195/60R15) mogę polecić opony o rozmiarach 215/45R17 przód oraz 195/50R17 na tył, różnica wysokości całkowitej kół wyniesie wtedy 2mm (niezauważalne, 0,5mm wyżej tył samochodu pod obciążeniem). Ecli w takich bucikach prowadzi się pewnie, nie jest tak podsterowne, nie mieli tak kołami przy ostrym ruszaniu, a opory toczenia są w normie (tak jak dla opon 205 przód i tył).
Chyba wyczerpałem temat
PS. Bardzo zacny felunek!
[ Dodano: 23-01-2011, 19:52 ]
U mnie na zdjęciu są tymczasowe opony 205/40R17, wysokość całkowita jest za mała, profil za niski, przy twardym i obniżonym zawieszeniu i wypełnienie nadkoli jest za małe więc nie sugeruj się moimi kołami, chodziło mi o odsadzenie kół, nie mam fotki na podanych Tobie rozmiarach ale możesz mi wierzyć że lepszej kombinacji na 17" felgi nie ma. |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
<-Kliknij, pooglądaj : )
Znasz Hymn MitsuManiaków! Nie słyszałeś go jeszcze? Klikaj
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Nie zawiedziesz się na mnie tato...
Moderator nie nabija postów –moderator ma wiele do przekazania!
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 01-02-2011, 13:31, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 23-01-2011, 22:45
|
|
|
No to jak bedzie trzeba to sie dystanse jakies znajdzie, felga schowana nie moze byc bo to nie wydlada ;P Postaram sie dobra takie zeby na równo była z błotnikiem Z dostaniem dobrych dystansów nie byłoby zadnych problemów? Bo z tego co widze to na allegro kiepsko jest z tym, chyba ze jakos zle przeszukałem.
O oponkach to myslałem zeby byly z profilem jakos 55. Jakies sie napewno znajda dobre
No własnie chyba sie zakochałem
Dzieki za odp na post! Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 23-01-2011, 23:26
|
|
|
W w/w kalkulatorze wklep sobie oponę ori po lewej z felgą (195/60R15 fela 15"x5,5") a po prawej wpisz sobie 17" z oponą 205/55 zobaczysz jakie to koło będzie ogromne (ori wysokość 615mm, a 17 205/55 658mm) !!! Na 17 nie zakładaj takich dużych opon bo będzie ecli wyglądać jak traktor. Mam na zimę na ori felgach oponę 195/65 (635mm) i już dziwnie wygląda. Wrzucę fotkę jak mój na tych zimówkach wygląda i sobie optycznie zobaczysz. |
_________________ Jeżeli założysz temat, za post który Ci pomógł daj autorowi "Pomógł", pod postem jest guzik!
Kocham mojego czerwonego misia.... "to auto jest najpiękniejsze na świecie, a teraz przechodzi w twoje ręce, zaopiekuj się nim tak jak kiedyś ja..."
Pokaż serce!!! Kliknij dzisiaj Pajacyka i Polskie Serce i wpisz swoje kliknięcie w tym temacie!!! Razem pomagajmy!!! |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
Wysłany: 24-01-2011, 18:52
|
|
|
No to wrzuce z profilem 50 i bedzie cacy Tylko na dziury bede musiał uwazac, a ich jest niestety ogrom. |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 24-01-2011, 19:20
|
|
|
jeżeli zależy Ci na komforcie, kosztem wyglądu i trakcji nie kupuj 17 tylko 15-16, są bardzo ładne felgi co w sumie w efekcie da lepszy wygląd niż 17, ale to kwestie gustu. Musisz wybrać bo dla 17" felg opona 55 nie będzie ozdobą... |
|
|
|
 |
wuerce
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi Eclipse 2.0 GS '92
Pomógł: 5 razy Dołączył: 18 Sie 2008 Posty: 241 Skąd: Wodzisław Śląski
|
Wysłany: 24-01-2011, 21:52
|
|
|
zenek_bb napisał/a: | jeżeli zależy Ci na komforcie, kosztem wyglądu i trakcji nie kupuj 17 tylko 15-16, są bardzo ładne felgi co w sumie w efekcie da lepszy wygląd niż 17, ale to kwestie gustu. Musisz wybrać bo dla 17" felg opona 55 nie będzie ozdobą... |
+1
17 z takim profilem montowali seryjnie do.... Toyoty Rav 4! |
_________________ ... ale ja się nie znam.
Mitsubishi Eclipse 1G 2.0 GS '92
Proton 418 LRS Coupe '97
Nissan Almera N16 '03
Mitsubishi Lancer 1.5 GLXi '92 |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 25-01-2011, 01:10
|
|
|
ZeneK_bb napisał/a: | [...]bo będzie ecli wyglądać jak traktor |
wuerce napisał/a: | 17 z takim profilem montowali seryjnie do.... Toyoty Rav 4! |
Nie tylko, ale trafne porównanie
Może reloop7 zarzuć jeżeli chcesz zdjęciem Twojego Ecli z boku i jakąś felą, a ja Ci w PhotoShopie ulepie jak to będzie wyglądało, policzę, obliczę też optycznie konkretne profile opon. |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 26-01-2011, 20:20
|
|
|
oki, jeszcze rzuć felgi jakie chcesz przypasować i będzie komplet
PS. fotosik kiepski hosting zdjęć gdyż obojętne jakiej by nie były jakości czy rozdzielczości przy wrzuceniu je przetwarza i mamy kupę ;/ imageshack.us umożliwia dostęp do pliku w oryginale, przykład (5Mpix):
http://img249.imageshack....81220101567.jpg |
|
|
|
 |
reloop7
Forumowicz
|
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 27-01-2011, 15:51
|
|
|
PS czy 15'' najda na dwutłoczkowe zaciski ??? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
Ostatnio zmieniony przez rosomak1983 27-01-2011, 15:55, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23642 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 27-01-2011, 15:55
|
|
|
W galancie tarcza 276mm, zaciski dwutłoczkowe, i minimalny rozmiar felgi to 15cali |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
Ostatnio zmieniony przez zenek_bb 27-01-2011, 19:11, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
zenek_bb
Mitsumaniak Moderator

|
Wysłany: 27-01-2011, 19:15
|
|
|
jeżeli mówisz o zaciskach z 1G GST/X to tak, jeżeli zamontujesz zaciski z 2G/3kGT to nie wejdą, jak jakieś mody typu zaciski z alfy albo Evo albo brembo ori to metoda prób i błędów zostaje, pożyczyć od znajomego felgę ;p
te z 2G można zeszlifowywać, wiem wiem, jestem cudowny i wspaniały, a oto link:
1994-1999_brakes_on_1991-1993_car_upgrade_guide |
|
|
|
 |
rosomak1983
Mitsumaniak werbalny terrorysta

Auto: Lancer GTi 2.0 Eclips 4x4 2.0T
Pomógł: 40 razy Dołączył: 06 Lut 2008 Posty: 7852 Skąd: Łańcut
|
Wysłany: 28-01-2011, 00:06
|
|
|
zenek_bb, a podejda teki np Brembro z lanci kappa turbo po lifcie??? Niby te same co w evo tylko jak z mocowaniem... ??? |
_________________ Dzis jest pierwszy dzień reszty Twojego życia... Co z nim zrobisz zależy od Ciebie. Działaj!!!
-Tato czy ten samochod jest zepsuty ???
-Nie synku.... to Diesel.....
Life is 2 short to drive boring cars
6 bolt only...
Najczesciej o trolowanie oskarzaja same Trole gdy brakuje im argumentów do trolowania
 |
|
|
|
 |
|
|