Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Maluch - pierwszy samochód?
Autor Wiadomość
rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 06-02-2011, 18:02   

lexus napisał/a:
Miałem podobnie w Newadzie i w fiacie ,potwierdzam działa młotek
młotkoterapię rozrusznika to stosowałem 20lat temu w Ładzie, a wcześniej patykoterapię w "maluchu". Woziłem specjalnie do tego dębową listewkę ok. 1,20m w bagażniku. Wiedziałem, że historia kołem się toczy, ale żeby w motoryzacji niektóre wynalazki były wieczne... ;)

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 06-02-2011, 18:16   

rezon napisał/a:
patykoterapię w "maluchu". Woziłem specjalnie do tego dębową listewkę ok. 1,20m w bagażniku. Wiedziałem, że historia kołem się toczy, ale żeby w motoryzacji niektóre wynalazki były wieczne...
A ja malucha odpalałem bez kluczyka.... wystarczyło PRL-owskie 2 zł włożyć między bezpieczniki i odpalał bez problemu :mrgreen: Chodzi o model z wajchą rozrusznika między fotelami.

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2011, 18:25   

mitsu00 napisał/a:
wystarczyło PRL-owskie 2 zł włożyć między bezpieczniki i odpalał bez problemu Chodzi o model z wajchą rozrusznika między fotelami.
mówisz chyba o jakimś pośrednim modelu, który miał tam włącznik. Wcześniejsze miały dźwignię z linką, którą dociągało się bendix do koła zamachowego i jednocześnie podłączało prąd. Jak się naciągnęła linka, albo coś nie stykało w rozruszniku to patyk był idealny - otwierało klapę silnika i przy włączonej stacyjce dociskało bendix ręcznie. Nie było szans na zapalenie 2zł, bo styki były rozwarte - zwierało się je mechanicznie. Ostatnie miały już normalne stacyjki - chyba tylko dźwignia ssania pozostała na miejscu czyli między fotelami.

mitsu00 
Mitsumaniak

Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Wysłany: 06-02-2011, 18:38   

rezon napisał/a:
mówisz chyba o jakimś pośrednim modelu, który miał tam włącznik. Wcześniejsze miały dźwignię z linką, którą dociągało się bendix do koła zamachowego i jednocześnie podłączało prąd. Jak się naciągnęła linka, albo coś nie stykało w rozruszniku to patyk był idealny - otwierało klapę silnika i przy włączonej stacyjce dociskało bendix ręcznie. Nie było szans na zapalenie 2zł, bo styki były rozwarte - zwierało się je mechanicznie. Ostatnie miały już normalne stacyjki - chyba tylko dźwignia ssania pozostała na miejscu czyli między fotelami.
Mieliśmy malucha marchewkowego który miał dwie wajchy między fotelami: ssanie i rozrusznik. Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki :D

Dominik

rezon 
Mitsumaniak

Wysłany: 06-02-2011, 18:45   

mitsu00 napisał/a:
Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce...
tak, ale za wajchę musiałeś pociągnąć. Obchodziłeś tylko stacyjkę. Patyk zastępował działanie wajchy

jaca71 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Wysłany: 06-02-2011, 19:16   

Cytat:
Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki

My tak robiliśmy z maluchem koleżanki jak "pożyczaliśmy" go na długiej przerwie w szkole ;) Poza ułomna stacyjka bez blokady kierownicy nie domykała jej się szyba :)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 08-02-2011, 13:11   

mitsu00 napisał/a:
Mieliśmy malucha marchewkowego który miał dwie wajchy między fotelami: ssanie i rozrusznik. Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki :D
Ale bzdury wypisujesz, weź jeszcze raz poczytaj, co Ci rezon próbuje przekazać, jeżeli rozrusznik nie był na automacie tylko na dźwigni, to ta monete równie dobrze mógłbyś sobie wsadzić między pośladki i efekt byłby taki sam, rzecz polegała na tym, że wyrzucając wajchą bendix zamykałeś obwód pradowy, który pozwolił wystartowac rozrusznikowi.

Dociera do Ciebie w czym jest rzecz :?:

No chyba, że odpalałeś auto na pych
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Wysłany: 08-02-2011, 19:03   

robertdg, Mitsu dobrze mówi. Też tak robiłem.
To o czym piszesz:
robertdg napisał/a:
rzecz polegała na tym, że wyrzucając wajchą bendix zamykałeś obwód pradowy, który pozwolił wystartowac rozrusznikowi.
owszem, powodowało, że rozrusznik kręcił ale nie było prądu na aparacie zapłonowym - nie było więc iskry.

Włożenie monety pomiędzy 1-wszy a 2-gi bezpiecznik dawało napięcie na stacyjce, aparacie zapłonowym.... itd.

Zapalanie kijem od szczotki robiło się po prostu wtedy, gdy urwana była linka od rozrusznika (co się często działo, niestety :) )

Z innych ciekawostek... można było też odpalać malucha jak np. piłę spalinową czy silnik motorówki :)
Do prądnicy / alternatora trzeba było przymocować kółko na które nawijało się sznurek i srrrrruuuu.... O dziwo to działało :shock: :lol: 8)

MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 08-02-2011, 19:07   

JCH, ja wiem o co chodzi, sam "fruwałem" malczanem, ale bez fizycznego wciśnięcia hebla nie ma mozliwości odpalenia silnika, o ten fakt mi chodzi, to nie było jasno określone.

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 08-02-2011, 19:11   

Było dość jasno:
mitsu00 napisał/a:
Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce...

:)

robertdg 
Mitsumaniak
SnowWhite

Wysłany: 08-02-2011, 19:20   

A to BARDZO PRZEPRASZAM, ten kawałek jakoś mi umknął sprzed oczu, proszę o rozgrzeszenie :oops:

Juiceman 
Mitsumaniak
Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Wysłany: 08-02-2011, 23:25   

A otwieranie malucha byle czym np śrubokrętem :> Mówcie co chcecie ale te oryginały tj na włoskich częściach były po prostu kozackie w porównaniu do tego co później u nas produkowali...

Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI

Jogurt 
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Wysłany: 10-02-2011, 19:54   

ja woziłem sztyl z kilofa bo jak raz wygniło mocowanie linki to akurat był pod ręką i tak został. na 2 złotówkę się jeździło ale jak się dopasowało coś do stacyjki. a u kuzyna tak była porypana instalacja (maluch jeszcze z reczną pompką spryskiwacza w desce) że jak się dało na spryskiwacz to się zapłon właczał :) . dzisiaj odpaliłem mojego bobka pierwszy raz od października. ten jęk rozrusznika na linkę - coś pięknego :)

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 10-02-2011, 20:18   

A ja w swoim pierwszym autku maluszku zamontowałem alternator od Poloneza :) i w końcu światełka zaczęły świecić :)

JCH 
Mitsumaniak
Forumowa Opozycja

Wysłany: 10-02-2011, 22:48   

Taką opowieść o maluchu słyszałem kiedyś:
Pojechała ekipa maluchem do Szwecji i coś im tam się zepsuło, dajmy na to hamulce. Odstawili malacza do warsztatu, przychodzą na drugi dzień a mechanik mówi, że hamulce oczywiście naprawił jak obiecał ale coś się zepsuło, bo nie da się odpalić auta jak się przekręca kluczyk w stacyjce i on niestety nie wie co to jest :)

Odpowiedz do tematu