Maluch - pierwszy samochód? |
Autor |
Wiadomość |
rezon
Mitsumaniak
Auto: był OutlanderII 2.0DID
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:02
|
|
|
lexus napisał/a: | Miałem podobnie w Newadzie i w fiacie ,potwierdzam działa młotek | młotkoterapię rozrusznika to stosowałem 20lat temu w Ładzie, a wcześniej patykoterapię w "maluchu". Woziłem specjalnie do tego dębową listewkę ok. 1,20m w bagażniku. Wiedziałem, że historia kołem się toczy, ale żeby w motoryzacji niektóre wynalazki były wieczne... |
_________________ był Outlander 2 2.0Did był Superb 1,8TSI 4x4 jest V60 CC  |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:16
|
|
|
rezon napisał/a: | patykoterapię w "maluchu". Woziłem specjalnie do tego dębową listewkę ok. 1,20m w bagażniku. Wiedziałem, że historia kołem się toczy, ale żeby w motoryzacji niektóre wynalazki były wieczne... | A ja malucha odpalałem bez kluczyka.... wystarczyło PRL-owskie 2 zł włożyć między bezpieczniki i odpalał bez problemu Chodzi o model z wajchą rozrusznika między fotelami. |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:25
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | wystarczyło PRL-owskie 2 zł włożyć między bezpieczniki i odpalał bez problemu Chodzi o model z wajchą rozrusznika między fotelami. | mówisz chyba o jakimś pośrednim modelu, który miał tam włącznik. Wcześniejsze miały dźwignię z linką, którą dociągało się bendix do koła zamachowego i jednocześnie podłączało prąd. Jak się naciągnęła linka, albo coś nie stykało w rozruszniku to patyk był idealny - otwierało klapę silnika i przy włączonej stacyjce dociskało bendix ręcznie. Nie było szans na zapalenie 2zł, bo styki były rozwarte - zwierało się je mechanicznie. Ostatnie miały już normalne stacyjki - chyba tylko dźwignia ssania pozostała na miejscu czyli między fotelami. |
|
|
|
 |
mitsu00
Mitsumaniak
Auto: VOLVO XC70 AWD '13
Kraj/Country: Sweden
Pomógł: 34 razy Dołączył: 10 Lut 2009 Posty: 4355 Skąd: Sztokholm, Szwecja
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:38
|
|
|
rezon napisał/a: | mówisz chyba o jakimś pośrednim modelu, który miał tam włącznik. Wcześniejsze miały dźwignię z linką, którą dociągało się bendix do koła zamachowego i jednocześnie podłączało prąd. Jak się naciągnęła linka, albo coś nie stykało w rozruszniku to patyk był idealny - otwierało klapę silnika i przy włączonej stacyjce dociskało bendix ręcznie. Nie było szans na zapalenie 2zł, bo styki były rozwarte - zwierało się je mechanicznie. Ostatnie miały już normalne stacyjki - chyba tylko dźwignia ssania pozostała na miejscu czyli między fotelami. | Mieliśmy malucha marchewkowego który miał dwie wajchy między fotelami: ssanie i rozrusznik. Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki |
_________________ Pozdrawiam
Dominik |
|
|
|
 |
rezon
Mitsumaniak
|
Wysłany: 06-02-2011, 18:45
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... | tak, ale za wajchę musiałeś pociągnąć. Obchodziłeś tylko stacyjkę. Patyk zastępował działanie wajchy |
|
|
|
 |
jaca71
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 ES '09
Pomógł: 18 razy Dołączył: 01 Wrz 2008 Posty: 4696 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 06-02-2011, 19:16
|
|
|
Cytat: | Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki |
My tak robiliśmy z maluchem koleżanki jak "pożyczaliśmy" go na długiej przerwie w szkole Poza ułomna stacyjka bez blokady kierownicy nie domykała jej się szyba |
_________________ 1. Mitsubishi Lancer '09 (2008-...)
2. Honda Civic 5dr '98 (2010-...) 
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

Auto: Galant Sport 98' EAO 2.0 16V
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1300 razy Dołączył: 21 Cze 2009 Posty: 23638 Skąd: KSSE
|
Wysłany: 08-02-2011, 13:11
|
|
|
mitsu00 napisał/a: | Mieliśmy malucha marchewkowego który miał dwie wajchy między fotelami: ssanie i rozrusznik. Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... Robilem tak często jak chciałem poszaleć po osiedlu bez wiedzy matki | Ale bzdury wypisujesz, weź jeszcze raz poczytaj, co Ci rezon próbuje przekazać, jeżeli rozrusznik nie był na automacie tylko na dźwigni, to ta monete równie dobrze mógłbyś sobie wsadzić między pośladki i efekt byłby taki sam, rzecz polegała na tym, że wyrzucając wajchą bendix zamykałeś obwód pradowy, który pozwolił wystartowac rozrusznikowi.
Dociera do Ciebie w czym jest rzecz
No chyba, że odpalałeś auto na pych |
_________________ Gość zobacz mojego Galanta
Jeżeli nie żyjesz na krawędzi, to znaczy, że zajmujesz za dużo miejsca
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
W naturze człowieka leży rozsądne myślenie ale nielogiczne działanie
 |
|
|
|
 |
JCH
Mitsumaniak Forumowa Opozycja

Auto: OBK 2.0
Pomógł: 101 razy Dołączył: 23 Maj 2005 Posty: 8078 Skąd: Bytom
|
Wysłany: 08-02-2011, 19:03
|
|
|
robertdg, Mitsu dobrze mówi. Też tak robiłem.
To o czym piszesz:
robertdg napisał/a: | rzecz polegała na tym, że wyrzucając wajchą bendix zamykałeś obwód pradowy, który pozwolił wystartowac rozrusznikowi. | owszem, powodowało, że rozrusznik kręcił ale nie było prądu na aparacie zapłonowym - nie było więc iskry.
Włożenie monety pomiędzy 1-wszy a 2-gi bezpiecznik dawało napięcie na stacyjce, aparacie zapłonowym.... itd.
Zapalanie kijem od szczotki robiło się po prostu wtedy, gdy urwana była linka od rozrusznika (co się często działo, niestety )
Z innych ciekawostek... można było też odpalać malucha jak np. piłę spalinową czy silnik motorówki
Do prądnicy / alternatora trzeba było przymocować kółko na które nawijało się sznurek i srrrrruuuu.... O dziwo to działało |
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
MSS 1.9 DI-D --> OBK 2.0 i DL-650
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 08-02-2011, 19:07
|
|
|
JCH, ja wiem o co chodzi, sam "fruwałem" malczanem, ale bez fizycznego wciśnięcia hebla nie ma mozliwości odpalenia silnika, o ten fakt mi chodzi, to nie było jasno określone. |
"Jesteś jedyną osobą na świecie, która może wykorzystać Twój potencjał" - Zig Ziglar
 |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 08-02-2011, 19:11
|
|
|
Było dość jasno:
mitsu00 napisał/a: | Kluczyk w stacyjkę, ciągnięcie wajcha i odpalał. Wkładając 2-złotówkę w bezpiecznki, odpalal bez kluczyka w stacyjce... |
|
_________________ "Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów"
 |
|
|
|
 |
robertdg
Mitsumaniak SnowWhite

|
Wysłany: 08-02-2011, 19:20
|
|
|
A to BARDZO PRZEPRASZAM, ten kawałek jakoś mi umknął sprzed oczu, proszę o rozgrzeszenie |
 |
|
|
|
 |
Juiceman
Mitsumaniak Murgrabia Juice

Auto: Galant Wagon 2.5 V6
Pomógł: 66 razy Dołączył: 07 Maj 2006 Posty: 8679 Skąd: Wrocław/Ostrzeszów
|
Wysłany: 08-02-2011, 23:25
|
|
|
A otwieranie malucha byle czym np śrubokrętem :> Mówcie co chcecie ale te oryginały tj na włoskich częściach były po prostu kozackie w porównaniu do tego co później u nas produkowali... |
_________________ Witaj Gość!!! Obejrzyj mojego Galanta Kombi 2.5 V6 - i Skomentuj =)
Galant Kombi 2.5 V6
Carisma EXE 1.8 GDI
 |
|
|
|
 |
Jogurt
Mitsumaniak

Auto: CA4A & EA5W
Pomógł: 24 razy Dołączył: 21 Wrz 2006 Posty: 2554 Skąd: Tychy
|
Wysłany: 10-02-2011, 19:54
|
|
|
ja woziłem sztyl z kilofa bo jak raz wygniło mocowanie linki to akurat był pod ręką i tak został. na 2 złotówkę się jeździło ale jak się dopasowało coś do stacyjki. a u kuzyna tak była porypana instalacja (maluch jeszcze z reczną pompką spryskiwacza w desce) że jak się dało na spryskiwacz to się zapłon właczał . dzisiaj odpaliłem mojego bobka pierwszy raz od października. ten jęk rozrusznika na linkę - coś pięknego |
_________________ CA0
Galant II |
|
|
|
 |
plecho1
Mitsumaniak
Auto: Laguna 3
Pomógł: 583 razy Dołączył: 02 Sty 2010 Posty: 10313 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 10-02-2011, 20:18
|
|
|
A ja w swoim pierwszym autku maluszku zamontowałem alternator od Poloneza i w końcu światełka zaczęły świecić |
|
|
|
 |
JCH

|
Wysłany: 10-02-2011, 22:48
|
|
|
Taką opowieść o maluchu słyszałem kiedyś:
Pojechała ekipa maluchem do Szwecji i coś im tam się zepsuło, dajmy na to hamulce. Odstawili malacza do warsztatu, przychodzą na drugi dzień a mechanik mówi, że hamulce oczywiście naprawił jak obiecał ale coś się zepsuło, bo nie da się odpalić auta jak się przekręca kluczyk w stacyjce i on niestety nie wie co to jest |
 |
|
|
|
 |
|