|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[1.8 GDI] Potencjometr pedału gazu (czujnik położenia pedału |
Autor |
Wiadomość |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 27-01-2011, 14:23 [1.8 GDI] Potencjometr pedału gazu (czujnik położenia pedału
|
|
|
Witam szalenie serdecznie.
Na diagnostyce wyskoczył błąd związany z uszkodzeniem potencjometru pedału gazu. Symptomy były oczywiste czyli brak reakcji na gaz i check engine. Czy ktoś z szanownych użytkowników przerabiał podobny problem? Powstają dwa pytania:
1. Czy istnieje możliwość regeneracji potencjometru?
2. Czy potencjometry 1.8 GDI z Carismy tudzież Spacestar/wagon mogą być kompatybilne.
Jeśli ktoś z Was miał podobne doświadczenia bardzo prosiłbym o głębokie wywody filozoficzne przy ponczu prowadzone w poetyckim salonie autorskim.
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 28-01-2011, 09:02
|
|
|
Sprawdziłem katalog i dziwna sprawa. Według niego tylko 2.0 GDI ma czujnik na pedale gazu. Do 1.04.2001 montowali czujnik o numerach MD361700 a później MR578866.
Sprawdziłem natomiast Pajero IO na rynek japoński i tam występowały czujniki ale nie ma oznaczeń silników w katalogach.
Co do 1.8GDI w Mitsu Carisma Spacestar/wagon: brak czujnika przy pedale
Najlepiej podaj mi na PW swój VIN poszukam konkretniej. A wieczorem jak usiądę to napiszę dokładny symbol.
Co do naprawy. No pewnie się da pytanie co siadło w tym czujniku. |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 29-01-2011, 13:57
|
|
|
Podzwoniłem po elektromechanikach niestety nikt w naszym rejonie nie zajmuje się regeneracją czujników pedału gazu, generalnie nikt się tym nie zajmuje gdyż takie elementy w innych pojazdach są niedrogie. Zakładam z doświadczenia że niestety kości z innych mitsu 1.8 nie będą kompatybilne ale mam zamiar dziś podzwonić po wystawcach z allegro by porównać numery elementów z spacestar/spacewagon.
VIN: JMP0NH66WYX0191161
Dostęp do tych części jest w autoryzowanym serwisie oraz w jednej hurtowni która jest przychylna mojej udręczonej postaci, jedynie szukam opcji zastępczej co by można zapobiec wydatkom porównywalnym do zakupu laptopa Toshiba z dwurdzeniowym procesorem. |
|
|
|
 |
sq9mcs
Forumowicz
Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Lip 2010 Posty: 124 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 29-01-2011, 21:00
|
|
|
I VIN pomógł. Symbole twojego czujnika:
MD361700 lub obecnie produkowany MR5778866 |
|
|
|
 |
Sk00tie [Usunięty]
|
Wysłany: 31-01-2011, 11:43
|
|
|
Dzięki wielkie Przyjacielu, jestem Twoim dłużnikiem! <:pomógł:>
[ Dodano: 03-02-2011, 08:10 ]
Wymieniłem cały pedał gazu z potencjometrem za grosze na używkę z Pinina '99, pasuje idealnie, zniknęły wszelkie problemy. Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
 |
wiertnik
Forumowicz
Auto: pinin shogun GDI 1,8
|
Wysłany: 06-12-2011, 17:01
|
|
|
Sk00tie napisał/a: | Dzięki wielkie Przyjacielu, jestem Twoim dłużnikiem! <:pomógł:>
[ Dodano: 03-02-2011, 08:10 ]
Wymieniłem cały pedał gazu z potencjometrem za grosze na używkę z Pinina '99, pasuje idealnie, zniknęły wszelkie problemy. Pozdrawiam serdecznie! |
Witam
Mam może naiwne pytanie,ale czy można wymienić sam czujnik.Jeżeli nie to jak sprawdzić,czy do mojego będzie taki pedał gazu pasować.Mój misiek to przekładka z anglika.Nie wiem ,czy użyli tych samych pedałów,czy wstawili inne.Może jak się robi przekładkę to pedały są te same.Jak to sprawdzić?
[ Dodano: 13-12-2011, 15:45 ]
sq9mcs napisał/a: | I VIN pomógł. Symbole twojego czujnika:
MD361700 lub obecnie produkowany MR5778866 | .
Witam
Mam ogromną prośbę.Mój komputer pokazał jako usterkę czujnik połozenia pedału gazu.Kupiłem drugi,zamontowałem i nic to nie dało.Cały czas włącza się lampka kontroli silnika i nie można jechać.Komputer swoje dalej.Nie można wykasować błędu.O co tu chodzi.Ktoś mi sugerował,że to wina sterownika.Bardzo proszę o jakieś rady
[ Dodano: 22-12-2011, 11:59 ]
Na komputerze wyskoczył mi błąd nr 78 co to może byc.Konkretnie komputer powiedział czujnik położenia pedału gazu.Wymieniłem cały pedał i nic |
|
|
|
 |
|
|