Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.8 GDI] Potencjometr pedału gazu (czujnik położenia pedału
Autor Wiadomość
Sk00tie
[Usunięty]

Wysłany: 27-01-2011, 14:23   [1.8 GDI] Potencjometr pedału gazu (czujnik położenia pedału

Witam szalenie serdecznie.

Na diagnostyce wyskoczył błąd związany z uszkodzeniem potencjometru pedału gazu. Symptomy były oczywiste czyli brak reakcji na gaz i check engine. Czy ktoś z szanownych użytkowników przerabiał podobny problem? Powstają dwa pytania:

1. Czy istnieje możliwość regeneracji potencjometru?
2. Czy potencjometry 1.8 GDI z Carismy tudzież Spacestar/wagon mogą być kompatybilne.

Jeśli ktoś z Was miał podobne doświadczenia bardzo prosiłbym o głębokie wywody filozoficzne przy ponczu prowadzone w poetyckim salonie autorskim.

Pozdrawiam serdecznie!

sq9mcs 
Forumowicz

Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 28-01-2011, 09:02   

Sprawdziłem katalog i dziwna sprawa. Według niego tylko 2.0 GDI ma czujnik na pedale gazu. Do 1.04.2001 montowali czujnik o numerach MD361700 a później MR578866.

Sprawdziłem natomiast Pajero IO na rynek japoński i tam występowały czujniki ale nie ma oznaczeń silników w katalogach.

Co do 1.8GDI w Mitsu Carisma Spacestar/wagon: brak czujnika przy pedale

Najlepiej podaj mi na PW swój VIN poszukam konkretniej. A wieczorem jak usiądę to napiszę dokładny symbol.

Co do naprawy. No pewnie się da pytanie co siadło w tym czujniku.

Sk00tie
[Usunięty]

Wysłany: 29-01-2011, 13:57   

Podzwoniłem po elektromechanikach niestety nikt w naszym rejonie nie zajmuje się regeneracją czujników pedału gazu, generalnie nikt się tym nie zajmuje gdyż takie elementy w innych pojazdach są niedrogie. Zakładam z doświadczenia że niestety kości z innych mitsu 1.8 nie będą kompatybilne ale mam zamiar dziś podzwonić po wystawcach z allegro by porównać numery elementów z spacestar/spacewagon.

VIN: JMP0NH66WYX0191161

Dostęp do tych części jest w autoryzowanym serwisie oraz w jednej hurtowni która jest przychylna mojej udręczonej postaci, jedynie szukam opcji zastępczej co by można zapobiec wydatkom porównywalnym do zakupu laptopa Toshiba z dwurdzeniowym procesorem.

sq9mcs 
Forumowicz

Auto: Pinin 2.0 GDI, Pathfinder R51
Wysłany: 29-01-2011, 21:00   

I VIN pomógł. Symbole twojego czujnika:
MD361700 lub obecnie produkowany MR5778866

Sk00tie
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2011, 11:43   

Dzięki wielkie Przyjacielu, jestem Twoim dłużnikiem! <:pomógł:>

[ Dodano: 03-02-2011, 08:10 ]
Wymieniłem cały pedał gazu z potencjometrem za grosze na używkę z Pinina '99, pasuje idealnie, zniknęły wszelkie problemy. Pozdrawiam serdecznie!

wiertnik 
Forumowicz

Auto: pinin shogun GDI 1,8
Wysłany: 06-12-2011, 17:01   

Sk00tie napisał/a:
Dzięki wielkie Przyjacielu, jestem Twoim dłużnikiem! <:pomógł:>

[ Dodano: 03-02-2011, 08:10 ]
Wymieniłem cały pedał gazu z potencjometrem za grosze na używkę z Pinina '99, pasuje idealnie, zniknęły wszelkie problemy. Pozdrawiam serdecznie!

Witam
Mam może naiwne pytanie,ale czy można wymienić sam czujnik.Jeżeli nie to jak sprawdzić,czy do mojego będzie taki pedał gazu pasować.Mój misiek to przekładka z anglika.Nie wiem ,czy użyli tych samych pedałów,czy wstawili inne.Może jak się robi przekładkę to pedały są te same.Jak to sprawdzić?

[ Dodano: 13-12-2011, 15:45 ]
sq9mcs napisał/a:
I VIN pomógł. Symbole twojego czujnika:
MD361700 lub obecnie produkowany MR5778866
.
Witam
Mam ogromną prośbę.Mój komputer pokazał jako usterkę czujnik połozenia pedału gazu.Kupiłem drugi,zamontowałem i nic to nie dało.Cały czas włącza się lampka kontroli silnika i nie można jechać.Komputer swoje dalej.Nie można wykasować błędu.O co tu chodzi.Ktoś mi sugerował,że to wina sterownika.Bardzo proszę o jakieś rady

[ Dodano: 22-12-2011, 11:59 ]
Na komputerze wyskoczył mi błąd nr 78 co to może byc.Konkretnie komputer powiedział czujnik położenia pedału gazu.Wymieniłem cały pedał i nic

Odpowiedz do tematu